Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
13°C
2°C

Gašper Komac – ABSOLUTNI ZMAGOVALEC 16. Tradicionalnega tekmovanja harmonikarjev za nagrado Avsenik 2023

Leto 2023 se je za 17. letnega Gašperja Komaca iz Križev začelo več kot odlično. Še ne dolgo nazaj smo mu zaploskali za osvojeno 1. mesto v svoji kategoriji na svetovnem prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko, ta konec tedna pa je ponovno blestel. V Begunjah na Gorenjskem je potekalo 16. Tradicionalno tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik 2023, mednarodnega značaja, kjer se je za naslov potegovala 120 prijavljenih: z diatonično harmoniko je tekmovalo 98 harmonikarjev, s klavirsko pa 22. Zaigrali so dve tekmovalni skladbi: eno Avsenikovo po lastni izbiri in eno obvezno. Gašper je na diatonično harmoniko zaigral obvezno skladbo S polko v svet, skladba po izbiri pa je nosila naslov V Švicarskih Alpah. Ob tem naj dodam, da je ravno za obvezno skladbo prejel posebno nagrado ZALOŽBE AVSENIK za najboljšo izvedbo po izboru žirije v sestavi: Slavko Avsenik ml. (predsednik), Igor Podpečan, Lorenz Pichler.

Tekmovanje za 16. nagrado Avsenik se je končalo v večernih urah z razglasitvijo najboljših. Prvič je Gašper Komac na oder stopil po nagrado za osvojeno 1. mesto v igranju na diatonično harmoniko med vsemi. Nato je prejel nagrado, že zgoraj omenjeno, za obvezno skladbo in se na koncu razveselil 99,33 točk ter naziva ABSOLUTNI ZMAGOVALEC 16. Tradicionalnega tekmovanja harmonikarjev Avsenik 2023.

Gašper Komac sicer deluje pod mentorstvom akademskega profesorja glasbe, Matjaža Kokalja z Ovsiš pri Podnartu, prav tako nekdanjega svetovnega prvaka v igranju na diatonično harmoniko.


(avtorica zapisa: Maja Tekavec, foto: Sandra Komac)

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi