Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Čez tri gore, čez tri vode

Čez tri gore, čez tri vode je bil naslov letnega koncerta Folklorne skupine Karavanke, ki ste si ga lahko ogledali v soboto, 16. 11. 2019, v Kulturnem centru Tržič. Člani folklorne skupine so se skupaj z gosti - FD Kres iz Novega mesta, KUD Študent iz Maribora ter mladimi tamburaši KUD Oton Župančič iz Vinice - sprehodili po Sloveniji.
Tokrat smo vam pripravili modno revijo, ki so jo plesalci in pevci popestrili z ljudskimi plesi in pesmimi različnih slovenskih pokrajin. Prikazali smo bogato oblačilno dediščino Slovencev iz devetnajstega in začetka dvajsetega stoletja. Slovensko prebivalstvo se je od pokrajine do pokrajine oblačilo zelo raznoliko.
Člani s(m)o se sprehodili po "modni pisti" in gledalcem popestrili koncert. Na ogled so bila oblačila, ki so si jih lahko privoščili le bogati kmetje, oblačila, ki so označevala revnejši del prebivalstva, oblačila za vsakdanjo rabo in pražnja oblačila. Razlike so bile vidne tudi pri najmlajših. Zanimivo je bilo videti, v kakšnih srajčkah so naokrog hodili otroci, tudi fantje, do njihovega šestega leta starosti, saj je veljalo, da so fantje šele okrog šestega leta dobili svoje prve hlače.

Najbolj je obiskovalce prevzela pokrajinska pestrost. Danes se ljudje od pokrajine do pokrajine ne oblačijo več različno, oblačilni videz je enak po vsej Sloveniji in tudi širše. Pred 200 leti je bilo bistveno drugače. Ljudje so se po posameznih pokrajinah po oblačenju razlikovali in ni bilo tako težko prepoznati, od kod kdo prihaja. Različna je bila tudi glasba, ples, pesmi, ki so se prenašale iz roda v rod in ohranjale narečje. Vse to smo člani Folklorne skupine Karavanke združili v celoto in se "odpravili na pot čez tri gore in čez tri vode" po Sloveniji, od Gorenjske do Koroške, Štajerske, Prekmurja, Bele krajine, Dolenjske in preko Primorske spet nazaj na Gorenjsko. Pridružili so se nam folklorniki iz Dolenjske (FS Kres, Novo mesto), Štajerske (KUD Študent, Maribor) in Bele Krajine (tamburaši KUD Oton Župančič, Vinica).

Na prireditvi smo podelili tudi jubilejna društvena in Kurnikova priznanja, večer pa sklenili s skupno pesmijo Oj lepo je res na deželi. Občutki po koncertu so bili zelo pozitivni, k čemur so pripomogle številne pohvale in čestitke s strani obiskovalcev. Spodbudne besede in velik aplavz vsakokrat znova dajejo potrditev našemu delu in spodbudijo željo po nadaljnjem ustvarjanju. 

 

Hvala vam za podporo.

Oglejte si tudi