Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Živali v tržiških gozdovih potrebujejo mir – držimo se urejenih in označenih poti

Na Občini Tržič izvajamo aktivnosti, s katerimi želimo vplivati na čim hitrejši zagon turizma in gostinstva. V teh dneh so ranljivi tudi prebivalci slovenskih gozdov. Obveščamo vas  o novih izvedenih aktivnostih Občine Tržič in Štaba civilne zaščite Občine Tržič za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019 do danes, petka, 24. aprila 2020, do 11. ure.
V času epidemije več časa kot običajno preživimo na sprehodih in ob drugih aktivnostih v naravi. Poskrbimo, da bomo čim manj vznemirjali živali v gozdovih, saj v tem času kotijo mladiče. Tržiški lovci opozarjajo, da se je potrebno držati urejenih in označenih poti

»Divjad, ki je pod stresom med kotenjem, mladiča lahko povrže in ga zavrže. Živali v gozdu morajo imeti dovolj mirnega prostora, da se prosto gibljejo, prehranjujejo in počivajo. Ljudje divjadi ne motijo nalašč, ampak zato, ker z nevarnostmi brezpotij niso seznanjeni,« je za Dnevnik povedal gospodar Lovske družine Dobrča Zoran Šulgaj.

 

 

- Območno združenje Rdečega križa Tržič sporoča, da krvodajalska akcija v sredo, 29. aprila 2020 v Sokolnici. Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni izvajajo prilagojene krvodajalske akcije, na katere vabijo samo krvodajalce  tistih krvnih skupin, ki jih potrebujejo. Tiste krvodajalce, ki jih potrebujejo, bodo vabili preko sms vabila, v katerem jih bodo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. Zaradi lažje organizacije in izvedbe odvzemov krvi krvodajalce prosijo, da se odzivajo na vabila Rdečega križa in transfuzijske službe in pridejo na odvzem ob predhodnem dogovoru o uri prihoda. V primeru, da niso prejeli vabila in bi radi darovali kri lahko pokličete na ZTM Ljubljana (01/ 5438 100) in se dogovorite o uri prihoda. 
 

- Upravljalec javnih površin in igrišč BIOS ponovno poroča o potrganih trakovih na klopeh na lokacijah Bistrica – Kovorska cesta, OŠ Bistrica in Ravne.

 

- Štab Civilne zaščite Občine Tržič je z medobčinskim redarstvom opravil skupni nadzor lokacij in opozarjal ljudi, da naj spoštujejo ukrepe in omejitve, naj ne uničujejo zaščitnih trakov in signalizacije ter med občane razdelil letake z nasveti.

 

- Komunalna služba ne poroča o posebnostih. Signalizacija o omejitvi gibanja je bila preverjena s strani Štaba Civilne zaščite Občine Tržič in je na postavljenih mestih nedotaknjena.

 

- Komunala Tržič sporoča, da bo odvoz kosovnih odpadkov izvajala med 11. in 29. majem 2020. 

 

- Župnijski Karitas Tržič - Bistrica je Štab Civilne zaščite Občine Tržič podelil 400 kosov materiala za izdelavo zaščitnih mask. Organizacija bo v lastni režiji izdelala maske ter jih razdelila med svoje oskrbovance. Prav tako bo Karitas Tržič - Bistrica skupaj z dostavo paketov pomoči razdelil letake, ki nam jih je posredovala izpostava URSZR Kranj. Namenjeni so starejšim osebam (nasveti za svojce, za osebe z demenco ter na splošno za vse ljudi, kako prepoznati osebo z demenco v tem času in kako se osebe z demenco odzivajo v času epidemije). 

 

- Krajevna skupnost Ravne je prejela zaščitno opremo za dve prostovoljki, ki izvajata preskrbo krajanov, del zaščitne opreme je prejelo tudi Društvo upokojencev Tržič.

 

Prejeli smo vprašanje zasebnega podjetja v zvezi z delom tujih delavcev in karanteno v času epidemije. »Skladno z Odlokom Vlade RS mora karanteno za tuje delavce zagotoviti delodajalec. Ta se v lokalnem okolju dogovori s ponudnikom nastanitev, prehrane in varovanja, z njimi sklene ustrezno pogodbo za opravljanje storitev in poskrbi za uresničevanje določil Odloka. Po naših informacijah so hoteli zaprti, zato se je za izvajanje karantene najbolje obrniti na manjše ponudnike (penzioni, gostinci, najemodajalci,…). Vse stroške karantene za delavce v celoti krije delodajalec.«

 

- Na Občini Tržič  v teh dneh izvajamo aktivnosti, s katerimi želimo vplivati na čim hitrejši zagon turizma in gostinstva. S poudarkom na nenasičenosti in varnosti destinacije pripravljamo poletno turistično kampanjo »Odkrij košček raja« oz. »Crowdless paradise«, s katero se bomo usmerili v oglaševanje predvsem na domačem, avstrijskem, češkem in slovaškem trgu. Pripravljamo se na pričetek obratovanja Vstopne info točke Dovžanova soteska. Pripravljamo kulinarično zloženko Iz tržiških loncev, v kateri bomo deset zainteresiranih ponudnikov predstavili z njihovo značilno jedjo oz. izdelkom. V okviru Zelene sheme sheme slovenskega turizma so v pripravi akcijski načrt, opredelitev lokalnega značaja destinacije in priporočila ponudnikom v zeleni destinaciji. Iščemo poti kako po krizi še bolje povezati ponudnike turističnih nastanitev in privabiti čim več gostov, da se reši vsaj delček letošnje sezone, zato se vključujemo na različne spletne promocijske platforme in aplikacije. V maju bomo izdali turistični časopis oz. vodnik za obiskovalce Tržiča in okolice v poletni sezoni 2020, s partnerji (Bledom, Radovljico in Žirovnico) se pripravljamo na novo sezono turističnega avtobusa Hop-On Hop-Off, v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom Ampus smo, kot novost, pripravili  vodenje po območju nekdanjega gradu Alt Gutenberg. Potekajo priprave na Vikend tržiških poti s prvo MTB enduro ekipno tekmo v seriji SloEnduro, ki bo predvidoma na sporedu drugi vikend v avgustu. Poleti bo na območju nekdanje tovarne BPT zaživel notranji BMX park. Ker v tem delu Evrope ni podobnega parka, je to priložnost za novo, kolesarsko-turistično ponudbo Tržiča. Pričeli smo z deli za ureditev parka na vzhodnem delu območja BPT, znotraj katerega nameravamo umestiti urbano ureditev parka s programom javnih površin, otroško igrišče in rekreacijski poligon za kolesarje.

Nadaljujemo z izvajanjem aktivnosti za izpeljavo poletnih dogodkov kot so koncerti na Gorenjski plaži, Poletna torkanja v starem mestnem jedru …, ki jih bomo v letošnjem letu nadgradili še s kulinarično ponudbo. Od junija do septembra bomo na Ljubelju postavili info točko, na kateri bomo pohodnike, kolesarje in tranzitne goste usmerjali še na druge turistične točke in k ponudnikom turističnih storitev znotraj destinacije.

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi