Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
30°C
12°C
JUTRI
28°C
15°C

V občini Tržič še brez potrjenega primera koronavirusa – število obolelih na Gorenjskem se povečuje

Regijski štab Civilne zaščite za Gorenjsko opozarja, da število okuženih oseb s koronavirusom raste tudi na Gorenjskem, zato nas vse skupaj poziva k odgovornemu ravnanju in upoštevanju odlokov, ukrepov in navodil pristojnih. Obveščamo vas tudi o novih izvedenih aktivnostih Občine Tržič in Štaba civilne zaščite Občine Tržič za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019 do danes, ponedeljka, 23. 3. 2020, do 11. ure.

 

Regijski štab Civilne zaščite za Gorenjsko opozarja, da število okuženih oseb s koronavirusom raste tudi na Gorenjskem, zato nas vse skupaj poziva k odgovornemu ravnanju in upoštevanju odlokov, ukrepov in navodil pristojnih. Obveščamo vas  tudi o novih izvedenih aktivnostih Občine Tržič in Štaba civilne zaščite Občine Tržič za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019 do danes, ponedeljka, 23. 3. 2020, do 11. ure.

 

"Vemo, da je težko ostati doma in "čez noč" spremeniti utečene vsakodnevne opravke izven doma. V trgovino se odpravite po preudarnem premisleku, ali res prav danes  potrebujemo to živilo, ali lahko jutri.  Pri gibanju v naravi se izogibajte sprehajalnim potem k turističnim točkam, kjer lahko srečate večje število oseb. Posvetite se družini in otrokom ter iz podstrešij in spodnjih omaric v dnevni sobi poiščite stare igre, ki so v dobi informatike pozabljene. Pozivamo vas tudi v imenu zdravstvenih delavcev, pripadnikov civilne zaščite, gasilcev, drugih reševalnih služb, članov humanitarnih organizacij in še mnogih, ki poklicno in prostovoljno pomagajo ali pri oskrbi obolelih - okuženih ali pri oskrbi starejših onemoglih na domovih in drugih socialno ogroženih skupin občanov. Če ne morete sami v trgovino se lahko obrnete za pomoč na občine, ki so pripravile nujno oskrbo na domu. Poziv tudi vsem tistim, ki v teh dneh nemoteno delate, upoštevajte zaščitne ukrepe delodajalca, pazite nase in na sodelavce, pazite na medsebojno razdaljo. Če ne mislite na lastno varnost, pa pomislite na varnost sokrajanov in tistih, ki v teh dneh delajo za našo skupno oskrbo. 


Skupaj poskrbimo, da se okužba ne bo širila naprej in OSTANITE ZDRAVI," je v sporočilu zapisal Klemen Šmid, poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite za Gorenjsko. 

 

Tržnica v Tržiču normalno obratuje. Številne lokalne skupnosti so tržnice v skrbi za zdravje in varnost občank in občanov v tem času zaradi epidemije Covid-19 zaprle. Prodaja na tržnicah se večinoma izvaja na odprtem prostoru, kjer je z ustreznimi organizacijskimi ukrepi lažje zagotoviti bolj varno oskrbo državljank in državljanov s hrano kot v zaprtih prostorih. »Z vladnim odlokom, ki ureja začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom Republike Slovenije, prodaja živil na tržnicah namreč ni prepovedana. Je pa prepovedana prodaja drugih izdelkov (obutve, obleke, suhe robe in podobno). Spoštovani! Verjamem in zaupam vašim odločitvam. Samo skupaj lahko na podlagi trenutne izkušnje zgradimo varnejšo prihodnost. Tudi tako, da slovenskim družinskim kmetijam omogočimo, da našim državljanom ponudijo svoje pridelke,« je v razmislek slovenskim županjam in županom zapisala dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

 

V Zavetišču Ljubljana se pripravljajo na sprejem zapuščenih živali hospitaliziranih skrbnikov.  Protokol prevzema zapuščene živali na terenu poteka na prijavo pristojnih služb in/ali ob prisotnosti policije. V primeru zapuščene živali katere edini skrbniki so bili hospitalizirani zaradi COVID-19 sprejme zavetišče po posebnem protokolu. Intervencijsko ekipo s strani zavetišča predstavljata veterinar  in oskrbnik živali, ki ukrepata ob prisotnosti  pristojnih služb (Policija, uradni veterinar). Ob tem nosita primerno zaščito. Celoten protokol je zapisan na spletni strani: www. zavetisce-ljubljana.si. Za več informacij so vam v Zavetišču Ljubljana na voljo na telefonski številki 01/256 02 79 in na info@zavetisce-ljubljana.si

 

Zdravstveni dom Tržič trenutno deluje v omejenem obsegu v skladu z navodili Ministrstva za zdravje in NIJZ. Zaradi pomankanja zaščitne opreme je zdravstvenemu osebju Štab Civilne zaščite Občine Tržič odstopil deset zaščitnih oblek tyvek, saj svojih naročenih zaščitnih sredstev še niso prejeli. Podjetje PAKIRNICA TIMS d.o.o. pa je Zdravstvenemu domu Tržič doniralo 20 kartonov zaščitnih rokavic, čaje, sladkor in ostale izdelke za spodbudo pri opravljanju svojega dela. Prav tako je občanom Tržiča razdelilo 1000 kg sladkorja.

 

- Od 21. marca 2020 dalje je Lekarna Tržič odprta od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure, ob sobotah pa od 8. do 12. ure.

 

- Če se bo stanje glede upoštevanja pravil in odredb glede gibanja na prostem in ostalih stvari poslabšalo, bo Štab Civilne zaščite Občine Tržič občane o pravilih začel obveščati tudi po megafonih.

 

- Občina Tržič je odprla posebno linijo za informiranje občanov. Telefonska številka je 04 597 15 10 (tajništvo Občine Tržič), kjer smo od ponedeljka do petka dosegljivi od 7. do 15. ure. Kontakt je možen tudi preko elektronske pošte obcina@trzic.si.

 

- Odgovorna oseba na Občini Tržič za pomoč pri oskrbi občank in občanov je Dušan Bodlaj. Je v stalnem kontaktu s predsedniki krajevnih skupnosti in drugimi prostovoljci glede novih potreb po oskrbi. Dosegljiv je preko elektronske pošte dusan.bodlaj@trzic.si, lahko pa se krajani obrnejo tudi na svoje predsednike krajevnih skupnosti, ki bodo potrebe sporočili naprej.

 

- Za nudenje psihosocialne pomoči je v delovnem času CSD Gorenjska, enote Tržič aktivirana tel. št. 041 396 191.

Občanke in občani, ki so zaradi trenutnih razmer v stiski, lahko pokličejo še na:
- Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
- Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
- TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

 

Aktualne informacije za občanke in občane so na voljo tudi na:

- spletni strani Občine Tržič (https://www.trzic.si/);                                                          - spletni strani Moja občina/Tržič (https://www.mojaobcina.si/trzic/)                       - uradnem Facebook profilu Občine Tržič  (https://www.facebook.com/ObcinaTrzic/);
- in uradnem Twitter profilu Občine Tržič (https://twitter.com/obcinatrzic).
- spletni strani Vlade RS (https://www.gov.si/teme/koronavirus/);
- spletni strani NIJZ (www.nijz.si);
- spletni strani www.epidemija.si;
- telefonski številki 080 1404 (Republiški klicni center – od 8. do 20. ure);

 

Skladno s sprejetimi navodili Ministrstva za zdravje sta v Osnovnem zdravstvu Gorenjske vzpostavljeni dve vstopni točki za obravnavo in odvzem brisov oseb s sumom na okužbo s COVID-19, in sicer:

  • Lokacija urgentnega centra OE ZD Jesenice se nahaja v Urgentnem centru SB JESENICE, Cesta maršala Tita 112, 4270 Jesenice;
  • Lokacija Zdravstvenega doma Kranj se nahaja v Zdravstvenem domu Kranj, Gosposvetska ulica 10, 4000 Kranj;

Na Občini Tržič vas ponovno prosimo in pozivamo, da ukrepe in navodila dosledno upoštevate. Štab civilne zaščite Občine Tržič je v nenehni pripravljenosti in sodeluje z vsemi institucijami v občini Tržič, ki skrbijo za varnost in javno zdravje. 

 

Povezave

www.trzic.si

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi