Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Ostankov obrezanih dreves NE kurimo, igrišč NE obiskujemo, pomagajmo si in ostanimo DOMA

Z današnjim dnem (20. marec 2020) je na območju celotne države razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. V tem času je pomembno, da je kar največ gasilcev na voljo za zagotavljanje pomoči prizadetim zaradi širjenja koronavirusa. V teh dneh ne kurimo in s tem tvegamo večjih požarov. Obveščamo vas tudi o novih izvedenih aktivnostih Občine Tržič in Štaba civilne zaščite Občine Tržič za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019 do danes, petka, 20. 3. 2020, do 11. ure.
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje R A Z G L A Š A veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 20. marca 2020 na območju celotne države. Razglas ne velja za območja s snežno odejo. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor. 

 

- Civilna zaščita Občine Tržič je v skladišču preverila zalogo spalnih vreč in postelj. Trenutno je na zalogi 30 postelj in 30 spalnih vreč.

 

- Po nalogu Štaba Civilne zaščite Občine Tržič bo Komunala Tržič med izvajanjem pregledniške službe poročala o stanju na terenu glede zadrževanja oseb na prostem. 

 

- Iz Urada za zaščito in reševanje RS so prišle nove usmeritve glede priprave ocene potreb zaščitne opreme. V izdelavi je nov seznam upravičencev.

 

- Redarska služba izvaja pregled terena glede gibanja na prostem in opozarja ljudi na spoštovanje sprejetih ukrepov in priporočil. 

 

- Župnijska Karitas Tržič-Bistrica je ponudila pomoč prostovoljcev, zato so bili napoteni na koordinatorja prostovoljcev in oskrbe prebivalcev Dušana Bodlaja.

 

- Občina Tržič je 16. marca 2020 zaklenila otroška igrišča, kjer to ni možno, pa s trakom ogradila igrala z namenom preprečevanja druženja mladine. Medobčinsko redarstvo ugotavlja, da še vedno prihaja do druženja (med drugim tudi plezanja čez zaklenjeno ograjo), največ v popoldanskem času in to kljub pozivom pristojnih služb, da naj v teh časih raje ostanejo doma. Redarstvo bo skupaj s policijo nadaljevalo večkratne kontrole otroških igrišč in parkov,  prav tako bodo pozorni na skupinska druženja na klopeh.

 

- Na Policijski postaji Tržič trenutno ne zaznavajo kakšnih posebnosti.

 

- Iz Zdravstvenega doma Tržič sporočajo, da trenutno še ne potrebujejo pomoči.

 

- Rednih in periodičnih dimnikarskih storitev zaradi preprečevanja razširjanja virusa NI dovoljeno izvajati, zaradi neposrednih stikov s potrošniki, zlasti tudi s starejšimi. Kot določa izjema 2. člena Odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev, se lahko izvajajo izključno izredne storitve, kot na primer dimniški požari, uhajanja ogljikovega monoksida ali zamašitev peči ali dimnika. S temi dimnikarskimi storitvami se v tej izredni situaciji preprečuje neposredno ogrožanje javne varnosti in zdravja. Več informacij si lahko preberete na: 

https://www.dovrtel-sistemi.si/prepoved-izvajanja-rednih-in-periodicnih-dimnikarskih-storitev-v-casu-epidemije-koronavirus.

 

- V tržiškem podjetju KVIBO d.o.o.  se zavedajo, da je v tej situaciji izjemno pomembno zagotoviti čim manjši stik z zunanjim svetom. Zato nudijo oskrbo z živili, ki jih dostavijo na dom, naroči pa jih lahko vsaka fizična oseba. Dostava je opravljena v čim krajšem času s čim manj stika, vozniki pa so opremljeni z zaščitnimi maskami in rokavicami. Naročnikom lahko dostavijo vsa osnovna živila kot so moka, jajca, mleko, olje, kis, riž, testenine, sveže in zamrznjeno meso in mesni izdelki, konzervirana živila, sveža in zamrznjena zelenjava, zamrznjeno sadje in izdelki iz testa. Občani lahko naročilo oddajo med 7. in 18. uro na telefonsko številko 04/598 15 15, pošljejo naročilo preko elektronske pošte na naslov narocila@kvibo.si ali pa preko spletne trgovine http://kvibo.si/trgovina/. Plačilo je možno z gotovino ali po predračunu. 

 

»Za nami je naporen teden aktivnosti, povezanih s preprečevanjem  širjenja novega koronavirusa. Hvala vsem sodelujočim, ki s svojim  korektnim, vestnim in profesionalnim delom pripomorete k temu, da je naša občina seznanjena, previdna in kar se da uspešna pri omejevanju bolezni. Le s skupnimi močmi bomo uspešni pri reševanju problema,« je ob koncu tedna v zahvalo zapisal Peter Rotar, poveljnik Štaba Civilne zaščite Občine Tržič. 

 

Na Občini Tržič vas ponovno prosimo in pozivamo, da ukrepe in navodila dosledno upoštevate. Štab civilne zaščite Občine Tržič je v nenehni pripravljenosti in sodeluje z vsemi institucijami v občini Tržič, ki skrbijo za varnost in javno zdravje. 

 

Aktualne informacije za občanke in občane so na voljo tudi na:

- spletni strani Vlade RS (https://www.gov.si/teme/koronavirus/);

- spletni strani NIJZ (www.nijz.si);

- spletni strani www.epidemija.si;

- telefonski številki 080 1404 (Republiški klicni center – od 8. do 20. ure);

- spletni strani Občine Tržič (https://www.trzic.si);

- spletni strani Moja občina/Tržič (https://www.mojaobcina.si/trzic/)

- uradnem Facebook profilu Občine Tržič (https://www.facebook.com/ObcinaTrzic/);

- in uradnem Twitter profilu Občine Tržič (https://twitter.com/obcinatrzic).

 

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi