Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

OBČINA TRŽIČ SPODBUJA RAZVOJ PODJETNIŠTVA IN GOSPODARSTVA

Občina Tržič je že tretje leto zapored objavila razpis o dodeljevanju spodbud za razvoj podjetništva in gospodarstva. V primerjavi z lanskim letom se je število prispelih vlog prepolovilo. Na razpis je prispelo 32 vlog, dodeljena sredstva za izvedbo štirih ukrepov pa znašajo dobrih 157 tisoč evrov.

SKUPNA VREDNOST DODELJENIH SREDSTEV ZNAŠA 157.284,33 EVRA  

 

Gre za ukrepe »Spodbujanje začetnih investicij in investicij v razširjanje dejavnosti in razvoj«, za katere je namenjenih  71.382,19 evrov. Iz ukrepa »Spodbujanje odpiranja novih delovnih mest in samozaposlovanja« bo sofinanciranih 6 novih delovnih mest, v skupni višini  21.000 evrov. Za »Spodbujanje promocije in prodora na tuje trge« je odobrenih  3.886, 27 evrov, dobrih 61.000 evrov pa je dodeljenih za četrti ukrep         »Spodbujanje sobodajalstva«, na katerega je prispelo sedem vlog tržiških podjetnikov/društev, ki so se odločili, da razširijo svoje prenočitvene kapacitete, dobivamo tudi en glamping. Prizadevanja Občina Tržič na tem področju torej dajejo določene rezultate, ki se kažejo v dobrem turističnem obisku ter seveda potrebi po dodatnih prenočitvenih kapacitetah, kar so kot poslovno priložnost zaznali ponudniki tovrstnih storitev.

 

 

MOTIVACIJSKE IN AKTIVACIJSKE DELAVNICE ZA NOVE TRŽIŠKE PODJETNIKE

 

Občina Tržič je v sodelovanju z Ljudsko univerzo Tržič v letu 2016 izpeljala tudi niz šestih motivacijskih in aktivacijskih delavnic za vse, ki se želijo podati na podjetniško pot. Namen delavnic je bil na atraktiven način predstaviti uspešne podjetniške zgodbe iz širšega slovenskega in lokalnega okolja s ciljem, da se vsi tisti, ki zgolj razmišljajo o podjetništvu ali pa že imajo konkretno idejo, aktivirajo in svoje ideje uresničijo.

 

Jeseni bo Občina Tržič nadaljevala z aktivnostmi na področju razvoja gospodarstva in podjetništva z izvedbo 4 delavnic s poudarkom na spodbujanju podjetništva (kako spodbuditi podjetniškega duha, predvsem med mladimi, in kako okrepiti močne obrtniške dejavnosti in tudi druge dejavnosti malega gospodarstva, itd.) in privabljanja investitorjev v občino Tržič (kako do atraktivne ponudbe praznih poslovnih in industrijskih prostorov, kako deloma oživiti stare, predvsem pa zagnati nove dejavnosti v Tržiču; kako doseči, da bo stečajni postopek v Peku čim hitrejši in bo aktiven pri iskanju kupcev ali najemnikov, v nasprotju z drugimi stečajnimi zgodbami v Sloveniji, itd,). 

 

ZA STARIMI ZIDOVI NEKDANJE BPT NOVE ZGODBE S PRIDIHOM DANAŠNJEGA ČASA

 

Občina Tržič je v preteklem letu intenzivirala tudi aktivnosti na področju oživitve območja nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice Tržič.

 

Spomladi je bila opravljena javna razprava med katero so lahko občani in zainteresirana javnost na Občino Tržič posredovali pobude o vsebinah, ki bi se v kompleks lahko umestile oz. za njih obstaja določen javni interes, v začetku septembra pa bo v zvezi s tem organizirana javna tribuna. Na njej se bodo predstavili zbrani predlogi, s strani Občine Tržič in večinskega lastnika nepremičnin na območju BPT, družbe Voje d.o.o., pa bo predstavljen napredek pri pogajanjih za odkup dela nepremičnin v kompleksu. Občina Tržič in družba Voje  d.o.o. sta tako v avgustu podpisali medsebojni dogovor, v katerem ugotavljata:

 

  • da je Občina Tržič zainteresirana za odkup cestnega priključka, obstoječega parkirišča in severo-vzhodnega dela kompleksa, kjer bi se v 1. fazi uredilo javno cesto, parkirišča in centralni mestni park. Poleg tega je Občina Tržič pripravljena odkupiti zemljišča ob vodotoku, kjer bi se uredilo sprehajalno in kolesarsko pot ter druge vsebine, na jugovzhodnem obodu kompleksa pa bi Občina odkupila in uredila dostopno cesto. S tem bi območje pridobilo na izgledu in prepoznavnosti, kar bi omogočalo boljše pogoje za nadaljnji razvoj območja in zasebni investicijski ciklus. Projektni predlog je uvrščen v regionalni razvojni program Gorenjske 2014-2020.

 

  • v zvezi s tem je bila že izdelana cenitev, trenutno pa potekajo pogajanja o ceni nakupa. Informacije bodo predstavljene na septembrski seji občinskega sveta, ki bo kot pristojni organ presojal o nakupu.

 

»Kompleks nekdanje BPT zaradi svoje velike prostornine, več kot štiri hektare in pol,  predstavlja izjemno priložnost tako v prostorskem kot vsebinskem smislu za celotno mestno jedro in občino. Ker sam lastnik ne bo uspel narediti preboja na tem prostoru,  smo se na občini odločili za sodelovanje v tistem delu, ki je nesporno v javnem interesu. Občina želi prevzeti skrb za javno infrastrukturo. Urediti dostopno cesto, most, parkirišča, v severnem delu pa vidimo možnost odstranitve ene ali dveh stavb, ki ne služita več svojemu namenu,« načrte razgrinja župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.  

 

Prazen, a dragocen prostor za javno površino je tudi v nekdanji upravni stavbi in stari tkalnici. »Ta del želimo očistiti in pripraviti površino  za igrišča, pešpoti, kolesarske steze in ustvariti mestni park, ki ga Tržič še nima. Ob velikem soglasju je o tem tekla beseda na občinskem svetu, zdaj pa je čas in trenutek, da poleg lastnika svoje povedo še zainteresirana javnost in bodoči investitorji,«pravi župan mag. Sajovic.

 

 Pričakovati je zelo različne odzive občanov, od nostalgije po starih zidovih, v katerih že desetletja ni življenja do želje po rušenju starih objektov, ki pa, zaradi spomeniške zaščite, ni možna. Župan je mnenja, da je stavbe potrebno  ohraniti, a za starimi, lepo ohranjenimi fasadami ustvarjati nove vsebine s pridihom časa in letnice, v kateri živimo.

 

 Revitalizacija območja nekdanje BPT je dobra priložnost za obrtnike in podjetnike, saj se bodo znotraj kompleksa lahko opravljale centralne dejavnosti, od nemoteče obrti in podjetništva, trgovske dejavnosti in zaživeli športni, kulturni in drugi objekti javnega in širše družbenega pomena.

 

Projekt, kot je revitalizacija območja nekdanje BPT, za izvedbo zahteva svoj čas. Prvi, odločilni koraki v smeri komunalne infrastrukture in čiščenja posameznih površin, obremenjenimi z objekti, ki danes ne služijo namenu, da bodo storjeni že v letošnjem in prihodnjem letu.

 

Oglejte si tudi