Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
1°C
-2°C
JUTRI
3°C
-2°C
Deli

LASTNIKI NEKDANJEGA KOMPLEKSA BPT-JA V TRŽIČ VABIJO NOVE INVESTITORJE

V prostorih Paviljona NOB v Tržiču je sinoči (29. 9. 2016) potekala javna tribuna o razvojnih priložnostih območja nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice (BPT), ki je lociran na vhodu v mestno jedro Tržiča in sodi med največjo degradirano industrijsko območje v občini. Za revitalizacijo in razvoj območja je izkazan interes tako na strani družbe Voje d.o.o., ki je večinski lastnik nepremičnin na območju BPT kot na strani Občine Tržič, ki se zaveda, da je zagotavljanje celostne obnove možno le ob vsaj delnem javnem lastništvu kompleksa, ki mu sledi javno-zasebni in povsem zasebni naložbeni cikel. Občinski svet je na avgustovski seji soglasno sprejel sklep o nakupu nekaterih nepremičnin na območju nekdanje BPT. S tem želi urediti javni mestni park, posodobiti že obstoječe javno parkirišče ter vzpostaviti javno cesto znotraj kompleksa. Postopoma se bo prenovila še komunalna infrastruktura, po zunanjem obodu kompleksa je načrtovana izgradnja kolesarske in peš poti ter ostale javne infrastrukture. Občina bo za 12.285 m2 nepremičnin družbi Voje d.o.o. plačala nekaj manj kot 340 tisočakov proračunskih sredstev.

Tistih, ki so sinoči slišali načrte in aktivnosti lastnikov BPT, občine in predstavnika Zavoda za varstvo kulturne dediščine je bilo precej, prav tako odzivov in želja s strani udeležencev tribune.

 

Vsi so se strinjali, da ravnih, praznih površin v Tržiču ni veliko, da je zalogaj za javne finance prevelik, da bi celoten kompleks odkupila občina, bo pa tiste površine, kjer zagotovo ni pričakovati zasebnega vlaganja, da je star objekt veliko lažje podreti in zgraditi novega, kot pa ohranjati pri življenju takšnega kot je. “Zgodba, kot je kompleks nekdanjega BPT-ja, se lahko uspešno zaključi le, če steče dialog. Ko se poenotijo stališča med lastniki in lokalno skupnostjo, takrat je možno pričakovati uspeh,” je že takoj na začetku javne tribune povedal Andrej Ržišnik, arhitekt in ustanovitelj podjetja Protim Ržišnik Perc, ki je spretno vodil razpravo. Pomembno se mu zdi dejstvo, da lastnik nima samo vizije, ampak tudi načrt za njeno izvedbo.

 

Želje in cilji lastnikov kompleksa BPT, družbe Voje d.o.o., so resni in ambiciozni. Zavedajo se strateškega položaja kompleksa, ki leži v bližini vseh pomembnejših ustanov v občini. Iz idejnega projekta je razvidno, da bi projekt oživitve območja omogočal delovanje tako proizvodnih kot storitvenih dejavnosti, poleg urejenih muzejskih prostorov bo del območja namenjen športu in rekreaciji ter turističnim namestitvam, celoten kompleks pa bo prepleten s parkovnimi površinami in sprehajalnimi potmi.

 

Lastniki poslušajo očitke, da se na območju kompleksa BPT zadnjih 15 let nič ne dogaja in stavbe klavrno propadajo. A temu ni čisto tako. “Na našem dvorišču je živahno. V prostorih, ki so večinoma primerni za skladišče, delujejo podjetniki s proizvodno dejavnostjo. Vrata pa odpiramo tudi različnim društvom, ki jim za minimalno ceno zagotavljamo prostore in njihovo delovanje,” pravi Damjana Habjan, direktorica družbe Voje d. o. o.   

 

Celotno območje je objekt varstva tehnične kulturne dediščine. Miloš Ekar, vodja Območne enote Kranj Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je izpostavil dve stvari, ki sta zelo pomembni in ju je vredno ohraniti. “Prva je ravna površina v naselju, ki je sicer stisnjeno med hribe, druga pa ohranjena arhitektura s konca 19. stoletja, ki ji v Sloveniji ni para, tako po lepoti izvedbe kot po njeni ohranitvi.”  

 

Javna tribuna, katere namen je bilo spodbuditi prisotne za delovanje na tem področju in pridobiti koristne informacije in ideje, ki bi še pripomogle k spremembi idejnega projekta, je bila dolga in živahna.

Viktor Švab, ki se je v BPT učil za električarja, je navdušen nad obnovljeno elektrarno v kompleksu, ki je po njegovem mnenju zlata jama za sedanje lastnike.

Predstavnik KUD Načeta paleta je v imenu mladih Tržičanov izrazil veliko željo, da bi v prostorih kompleksa tudi mladi umetniki našli svoje prostore in ustanovili center urbanih kultur in športa. V zameno za občinsko podporo so pripravljeni prostoru vdihniti mladost in pri urejanju prostorov sodelovati od samega začetka.

 

Marko Poljanec, podjetnik, ki ima prostore za svojo programersko dejavnost trenutno v najemu v sosednji občini, je izrazil bojazen nad premajhnim številom parkirnih prostorov, če bi prostor res zaživel v tej meri, kot predvideva idejni načrt. Zaradi narave dela na potencialne stranke v Tržiču sicer težko računa, je pa zainteresiran za najem urejenih pisarniških prostorov.

Velikega aplavza je bila deležna Mateja Čadež iz Trgovine Grašca iz Križev, kjer jim je zmanjkalo prostora za širitev svoje dejavnosti. Ker Tržič postaja vse bolj zanimiv za kolesarski turizem, razmišlja o veliki športni trgovini, ki je v Tržiču ni, ter pokriti kolesarski stezi, ki bi privabila adrenalinske navdušence tudi iz drugih krajev. Da ne bi dejavnosti preselila bližje Kranju, ji mora kompleks ponuditi konkurenčno prednost, ki jo bo prepričala. “Jaz si upam, če mi kdo pomaga,” pravi uspešna tržiška podjetnica.

 

Z več predlogi se je oglasil Sašo Borojevič v imenu Društva ZA razvoj Tržiča. Na obravnavanem območju med drugim vidi priložnost za toplarno na biomaso in celo filmski studio.

Peter Miklič je sosed BPT-ja že pol stoletja. V projekt ne verjame. Po njegovem mnenju že predolgo traja iskanje vizij in rešitev. Ne zaupa lastniku, ki že 15 let ne vlaga v to območje, prav tako ne Zavodu za varstvo kulturne dediščine, da bi našel dobre rešitve za Tržičane. Izpostavil je pravice občanov, ki se jim je v času delovanja tovarne iz dimnikov kadilo pod nos, zdaj pa gledajo propadanje nekdaj tržiškega ponosa. Želi si resno zavezo oblasti, da se bo na tem območju začelo nekaj premikati, s postavljenim terminskim planom in planiranimi proračunskimi sredstvi.

 

Jože Kokalj je spregovoril v imenu bivših delavcev BPT-ja in njihovih svojcev o načinu prilastitve sedanjih lastnikov BPT-ja in ravnanju z nekdanjimi zaposlenimi. Boji se, da bodo lastniki kompleksa občino samo izželi, kljub temu da jim elektrarna prinaša ogromno dobička. Občini bi po njegovem mnenju nepremičnine lahko podarili, ne prodali, saj bodo stroški rušitve dovoljenih nepremičnin zelo visoki.

Klemen Belhar se je strinjal, da je razvoj mestnega območja zelo pomemben. Razmišljati je potrebno na mlajšo generacijo občanov, ki bo uživala sadove zdaj vloženega truda in denarja. Kompleks BPT-ja vidi kot idealno priložnost za prostore nove knjižnice, saj so po mnenju še nekaterih sedanji povsem neprimerni in premajhni. Tržič po njegovem mnenju potrebuje prireditveni prostor in pokrito otroško igrišče.

 

Jure Studen iz podjetja Avrora je že najemnik prostorov v BPT. Potrebuje še več skladiščnega prostora, izpostavil je tudi premajhen prostor za obračališče večjih tovornjakov. Ima potrebo po nakupu več sto m2 dodatnih površin in ima denar. Če se rešitev ne bo v kratkem roku pokazala v Tržiču, bo primoran dejavnost preseliti drugam. Njegova želja je, da so v kompleksu dejavnosti, ki bodo krepile in oživile tržiško gospodarstvo in ne zgolj tiste, ki imajo za posledico trošenje denarja.

Katarina Langus, arhitektka, je opozorila, da bi bilo prostor potrebno še bolj odpreti, torej porušiti več objektov kot je predlaganih.

 

Po slišanih pobudah, predlogih in kritikah je do besede prišel tudi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. “Skupaj z lastniki, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Občinskim svetom Občine Tržič smo zadevo pripeljali tako daleč, da se je o vsebinah sploh možno pogovarjati. Občina se je odločila pomemben del kompleksa, ki  pomeni infrastrukturo, odkupiti. Danes je bilo večkrat slišati, da je kompleks prenatrpan, zelo gosto pozidan, zato je naš namen tudi rušitev ene od stavb, ki je bila zgrajena po vojni. Slišali smo nekaj podjetniških pobud in idej, pogrešam pa večje število obrtnikov in podjetnikov, ki bi bili dejansko pripravljeni investirati v prostore,” je povedal župan mag. Borut Sajovic. “Potrebno se je zavedati, da ne govorimo o občinskih prostorih in občinskem zemljišču, pač pa o prostorih z znanim lastnikom, ki se skupaj z občino in Zavodom za varstvo kulturne dediščine trudi vanje pripeljati različne vsebine. Prav vse pa so sprejemljive in dobrošle,” še dodaja župan. 

 

Od številnih dejavnikov je odvisno, kdaj bo idejni projekt v celoti lahko tudi dejansko zaživel. Po besedah Damjane Habjan prej kot v desetih letih težko. Župan mag. Borut Sajovic je konkretnejši. “Dejanja štejejo. Pogodbo za odkup nepremičnin bomo realizirali še letos, denar v proračunu je pripravljen. Prihodnje leto pa bomo v proračun umestili sredstva za rušitev stavbe in izgradnje mostu. Že konec letošnjega leta pa pričakujemo konzervatorski načrt, ki omogoča nadaljevanje postopkov s podrobnim prostorskim načrtom za kompleks BPT.” 

 

Pred lastniki nekdanjega kompleksa BPT je naporen projekt. “Razvoj prostora je umetnost možnega. Ne pričakujte preveč, sploh pa ne pričakujte prehitro.” S temi besedami je javno tribuno sklenil Andrej Ržišnik, prepričan, da bodo v prihodnosti ljudje v Tržič hodili tudi zaradi unikatnosti mesta.

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij