Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Projekt " Združeni v kulturi v EU " je financiran s strani Evropske unije v sklopu programa "Evropa za državljane"

Sodelujoči: V projektu je sodelovalo 107 prebivalcev, in sicer 42 iz Tržiča, 20 iz Laškega Slovenija, ter 45 iz Sremskih Karlovcev, Srbija. V projektu je neposredno sodelovalo 210 in posredno  350 udeležencev.


Kraj in čas: Dogajanje se je odvijalo v Ludbregu na Hrvaškem, od  07. 09. 2018  do  09. 09. 2018


Kratek opis:
 

Dne  07/09/2018 se je odvijalo predavanje na temo tradicije in kulturne dediščine od preteklosti do današnjih dni, ter učinek teh na prihodnost.  Predavanje je pripravil strokovnjak iz Inštituta za etnologijo in folkloristiko iz Zagreba, gospod Tvrtko Zebec. Po kratkem predavanju je potekala razprava in prezentacija različnih kultur sodelujočih po metodi "cycle way". Predstavniki vsake države so predstavili lastno kulturno dediščino, zgodovino, običaje in tradicijo preko video in powerpoint predstavitve.

 

Dan 08/09/2018   je bil posvečen  predavanju predstavnika Hrvaške v EU Parlamentu gospoda Tonina Picule na temo "Stvaranje ili potvrđivanje europskog identiteta kroz poštivanje europskog nasljeđa". Skozi predavanje je poizkušal prikazati na kakšen način Evropska Unija ščiti kulturno dediščino z namenom ohranjanjem kulture za zanamce. Po predavanju je potekala razprava po konceptu "world cafe" na kateri so sodelujoči razpravljali o evropski identiti, ter o občutku pripadnosti Evropski uniji. Vprašanja, ki so bila predmet razprave so se nanašala predvsem na tematiko ali prebivalci EU-ja kljub razlikam delimo enako usodo in vrednote, na kakšen način lahko zaščitimo lokalno kulturno dediščino in kako nam EU lahko pomaga pri tem – kakšne so težave in mogoče rešitve pri revitalizaciji lokalne kulturne dediščine v evropskem smislu. V razpravi so sodelovali vsi sodelujoči. Dne 08/09/2018 je bil organiziran tudi kulturno-umetniški program, na katerem so s predstavitvami lastne kulture, gastronomije, glasbe in likovne umetnosti sodelovali sodelujoči iz Tržiča, Laškega in Sremskih Karlovcev 

 

Dne 09/09/2018 je potekala delavnica o multikulturnosti in toleranci. Cilj delavnice je bila krepitev medsebojnega sodelovanja pri projektu multikulturnosti in tolerance med državljani. Na delavnici so sodelujoči razpravljali o težavah s katerimi se pišleki srečujejo pri prihodu v tujo državo. Kot največje težave, ki so bile navedene so sledeče: ksenofobija, rasizem, ostracizem in sovražni govor. Rezultat te delavnice je Manifest o toleranci, ki so napisali mladi udeleženci z ostalim sodelujočimi. Manifest je napisan v angleškem jeziku in poklonjen vsem partnerjem v projektu.

 


Oglejte si tudi