Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
10°C
JUTRI
24°C
10°C

JAVNI POZIV OBČANOM IN OBČANKAM OBČINE TREBNJE ZA ODDAJO PROJEKTNIH PREDLOGOV ZA LETO 2024

Datum objave: 19. 04. 2024
Številka razpisa:

Številka: 410-0187/2024-4

Datum: 5. 4. 2024

 

Na podlagi Sklepa o postopku izvedbe participativnega proračuna v občini Trebnje v letu 2024 (Uradni list RS, št. 131/23) Občina Trebnje objavlja

 

JAVNI POZIV OBČANOM IN OBČANKAM OBČINE TREBNJE

ZA ODDAJO PROJEKTNIH PREDLOGOV ZA LETO 2024

 

 

I. NAMEN IN CILJI PARTICIPATIVNEGA PRORAČUNA

S projektom participativnega proračuna želi Občina Trebnje občanke in občane vključiti v proces soodločanja pri razporejanju dela proračunskega denarja, pridobiti projektne predloge po meri občanov in občank ter hkrati izboljšati učinkovitost porabe skupnih sredstev, krepiti participacijo v domačem okolju in izboljšati kakovost življenja v občini.

Z javnim pozivom želi Občina Trebnje pridobiti projektne predloge, in sicer na ravni območja občine kot celote.  

Projekti bodo v naslednji fazi izbrani na podlagi glasovanja občanov in občank.

 

II. OBMOČJA IZVAJANJA PARTICIPATIVNEGA PRORAČUNA

V proračunu Občine Trebnje za leto 2024 je za participativni proračun namenjenih 50.000,00 EUR z DDV.

Projektni predlogi se zbirajo na ravni občine kot celote.

 

III. POSTOPEK IZVEDBE PROJEKTA PARTICIPATIVNEGA PRORAČUNA

1. ODDAJA PROJEKTNIH PREDLOGOV

Občani in občanke s stalnim prebivališčem v občini Trebnje, ki so do oddaje projektnega predloga ali glasovanja dopolnili 15 let, lahko oddajo projektne predloge v času od 22. 4. 2024 do 6. 5. 2024, izključno prek spletnega portala: https://predlagam-odlocam.trebnje.si. Potrebna je registracija z EMŠO številko.

 

Predlagatelji ne morejo nastopati kot izvajalci predlaganih projektov, ne kot fizična ali pravna oseba, ne kot lastnik izvajalca, ne kot oseba, povezana s poslovodstvom izvajalca.

2. POGOJI ZA KANDIDIRANJE PROJEKTOV NA JAVNEM POZIVU

Projektni predlog mora ustrezati naslednjim pogojem:

  • prispeva k uresničevanju javnega interesa na območju občine Trebnje;
  • je takšne narave, da bo nosilec projekta lahko Občina Trebnje;
  • je skladen z razvojnimi usmeritvami občine, opredeljenimi z veljavnimi razvojnimi programi,

            strategijami in programi razvoja;

  • bo izveden na območju občine Trebnje;
  • ni uvrščen v proračun občine in ne ustreza pogojem za nepovratna finančna sredstva, ki jih    predlagatelji lahko pridobijo na razpisih Občine Trebnje;
  • ne predlaga izvedbe in financiranja že obstoječe in financirane redne dejavnosti;
  • je finančno ovrednoten v višini največ 5.000,00 EUR z DDV.

 

 3. NAČIN IZVEDBE IZBORA PROJEKTOV

Projektni predlogi, ki bodo izpolnjevali pogoje, določene v prejšnji točki, se bodo uvrstili v postopek preverjanja izvedljivosti projektnega predloga, ki bo potekalo od 7. do 15. 5. 2024. Predlogi, ki pogojev ne bodo izpolnjevali, v nadaljnjem postopku ne bodo upoštevani.

Vse projektne predloge, ki bodo izpolnjevali pogoje, bo občinska uprava vsebinsko pregledala z vidika izvedljivosti. Pri tem bo občinska uprava še posebej preverila časovni, ekonomski oziroma finančni, zakonodajni in zemljiškoknjižni vidik, kakor tudi vidik vzdržnosti izvedenega projekta.

Za končno presojo in potrditev projektnih predlogov, primernih za glasovanje, je pristojna strokovna komisija. Strokovna komisija bo pripravila končni seznam projektnih predlogov za glasovanje.

 

4. GLASOVANJE

Po potrditvi seznama projektnih predlogov, ki se bodo uvrstili na glasovanje, bo na spletni strani Občine Trebnje objavljeno vabilo na glasovanje s seznamom projektnih predlogov za glasovanje. Glasovanje bo potekalo od 1. do 15. 6. 2024.

 

5. UMESTITEV IZGLASOVANIH IN IZBRANIH PROJEKTOV V VELJAVNI PRORAČUN OBČINE ZA LETO 2024

Izglasovani projekti bodo javno objavljeni na spletni strani Občine Trebnje. Med izglasovane projekte se umestijo projekti po vrsti glede na število prejetih glasov, dokler skupna vrednost projektov ne zapolni ali preseže predvidenega zneska 50.000,00 EUR z DDV. Če imata dva ali več projektnih predlogov enako število glasov in obeh oziroma vseh ni mogoče potrditi za izvedbo, o tem, kateri projektni predlog bo izveden, odloči žreb.

V kolikor izvedba izglasovanih in izbranih projektov ne bo realizirana v letu 2024, se prednostno prestavijo v proračun Občine Trebnje za leto 2025.

 

6. DODATNE INFORMACIJE V ZVEZI Z JAVNIM POZIVOM

Za dodatne informacije v zvezi z javnim pozivom in pomoč pri registraciji na spletni portal se lahko občani in občanke obrnejo na Vanjo Kovačič preko telefonske številke 031 446 858 ali elektronskega naslova vanja.kovacic@trebnje.si ali po elektronski pošti na naslovu obcina.trebnje@trebnje.si.

 

 

 

 

Mateja Povhe, l. r.

ŽUPANJA

Všečkaj objavo