Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

Pohodna pot po Baragovi življenjski poti v občini Trebnje

Baragova pot

Že od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja so znani prvi poskusi za trasiranje Baragove pohodne poti po občini Trebnje. Leta 1996 so študentje, udeleženci mednarodnega tabora IAAS Slovenije, začrtali traso, po kateri je bilo leta 1997 prvič organiziran pohod. Istočasno je občina izdala zloženko o trasi in zanimivosti ob poti. Sprva so bili skrbniki poti trebanjski skavti, nato pa je to vlogo prevzelo Kulturno društvo Trebnje.

Kulturno društvo Trebnje je leta 2016 izdalo novo zloženko, saj prejšnja zaradi sprememb ob umestitvi nove avtoceste, ni več ustrezala. Leta 2019 je zloženko ponatisnila že z mislijo na obsežnejšo publikacijo.

Letos je Kulturnemu društvu uspelo s pomočjo Občine Trebnje pripraviti 32-stransko brošuro, ki podrobno in natančno predstavi pot, zanimivosti in glavne točke ob njej. Z bogatim fotografskim materialom predstavi pokrajino, po kateri poteka, in zanimivosti ob njej. Pri tem ne manjka kratka, a bogata predstavitev rojaka, misijonarja in škofa Friderika Ireneja Baraga, v čigar spomin je pot poimenovana. Od leta 1995 se 29. junij, dan njegove smrti, v občini praznuje kot Baragov spominski dan kot priznanje za vse njegovo delo za Slovence in med Indijanci v Severni Ameriki.

Podroben opis poti sta pripravila Uroš Primc, v Kulturnem društvu odgovoren za Baragovo pot, in izkušen pohodnik in skavt Aleš Čerin. Pot je tako podrobno opisana, da je skoraj nemogoče, da bi kdo zašel. Obenem pa prikazana privlačno, tako da ne bo zanimiva le za pohodnike, temveč tudi za vse, ki bi radi spoznali ta del naše občine.

Oglejte si tudi