Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Ste zamudili praktični delavnici o energetski sanaciji hiš?

Vsi, ki se niste mogli udeležiti delavnic in svetovalnic na temo energetske sanacije hiš ponujamo priložnost, da se z znanjem in izkušnjami o pravilnem pristopu, ekonomski upravičenosti in strokovnih podlagah seznanite prek objavljenih prispevkov. Praktično naravnana vsebina prispevkov je bila pripravljena v okviru operacije in.OVE.in.URE, ki jo izvaja Inštitut za obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije Inoveks iz Ivančne Gorice skupaj s petimi partnerji, in sledijo namenu in ciljem operacije - informiranje in ozaveščanja javnosti o priložnostih in potencialu učinkovite rabe energije (URE) in obnovljivih virov energije (OVE) za sonaravni razvoj.
Letos bo izpeljanih še 8 brezplačnih strokovnih in zelo praktičnih delavnic v Ivančni Gorici, Trebnjem, Žužemberku in Dolenjskih Toplicah. Obravnavane bodo teme, ki so za vse novograditelje in vse, ki načrtujete sanacije obstoječih stavb zelo pomembne, zaželene in iskane. Najava terminov in vsebin delavnic bo objavljena na spletni strani inoveinure.inoveks.si ter v lokalnih medijih vseh štirih občin. Svetujemo vam, da se prek omenjene spletne strani prijavite tudi na obveščanje in vabljenje na delavnice, na katerih boste lahko izpostavili tudi vprašanja, vezane na vaše konkretne situacije glede gradnje in sanacije.

Vabimo vas tudi, da na spletni strani inoveinure.inoveks.si preberete naslednje strokovne in zelo praktično usmerjene prispevke:

Kako se pravilno lotiti energetske sanacije energijsko zelo potratne hiše?
V prispevku bomo prikazali, kako se pravilno lotiti energetske sanacije hiše. Pogosto se dogaja, da s parcialnim pristopom pri energetski sanaciji ne dosežemo takšnih učinkov, kot bi jih lahko s celovito energetsko sanacijo. Prikazan bo preračun tipične, popolnoma neizolirane hiše in možni koraki energetske sanacije, ki bo zadostila tudi zahtevam po maksimalni dovoljeni toplotni prehodnosti konstrukcij, ki jih predpisuje Pravilnik o učinkoviti rabe energije v stavbah iz leta 2010. V preračunu so analizirani možni ukrepi energetske sanacije z enostavnimi vračilnimi dobami investicije. Na koncu prispevka je predstavljena integralna celostna energetska sanacija objekta in prikazana enostavna vračilna doba investicije.

Kako se pravilno lotiti energetske sanacije tipične stanovanjske hiše?
V tem prispevku prikazujemo preračun tipične slovenske hiše in možne korake energetske sanacije, ki bo po energetski sanaciji zadostila tudi zahtevam po maksimalni dovoljeni toplotni prehodnosti konstrukcij. Dotaknili se bomo problema emisij iz obnovljivih in neobnovljivih virov energije ter predstavili trend globalnega naraščanja temperature. Predstavili bomo analizirani objekt ter nato osnove prenosa toplote skozi steno ter kako se preračuna raba energije objekta. V preračunu so nato analizirani možni ukrepi energetske sanacije z enostavnimi vračilnimi dobami investicije. Na koncu prispevka je predstavljena integralna celostna energetska sanacija objekta in prikazana enostavna vračilna doba investicije v danem primeru.

Kaj je toplotno ugodje in kako vpliva na rabo energije v stavbah?

V članku prikazujemo vpliv toplotnega okolja na zaznavo toplotnega ugodja. Na začetku je definirano človeško telo kot toplotni stroj in definirana toplotna oddaja človeškega telesa. Predstavljena je odvisnost produkcije toplote oziroma metabolizma v odvisnosti od standardnih aktivnosti. Definirani so osnovni parametri toplotnega okolja ter predstavljen parameter PMV za popis toplotnega okolja. Sledi predstavitev vpliva površinskih temperatur sten na toplotno ugodje in rabo energije. Na praktičnem primeru je za konstrukcijo, predstavljeno v članku "Kako se pravilno lotiti energetske sanacije tipične stanovanjske hiše?" prikazan izračun, kakšne so temperature zraka za enako toplotno ugodje pri neizoliranem in izoliranem objektu.

Bi nam zaupali vaš aktualni energetski ali sanacijski izziv?
Zaupajte nam svojo situacijo oziroma vaš lastni izziv glede bolj učinkovite rabe energije ali izrabe obnovljivih virov energije. Vaš primer bomo strokovno brezplačno rešili in vam rešitev posredovali na elektronski naslov. Dovolite nam, da vaš “problem” in predlagane rešitve objavimo brez vaših osebnih podatkov tudi na tej spletni strani. Z rešitvijo vašega “problema” bomo lahko pomagali še komu.

Oglejte si tudi