Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Digitalno pripovedovanje zgodb za osebe z motnjami v duševnem razvoju

Na 1. in 2. pilotni izvedbi mednarodnih delavnic digitalnega pripovedovanja osebnih zgodb v okviru DigiStorID projekta, ki ga sofinancira Evropska unija iz programa Erasmus+, KA2 Strateška partnerstva, so sodelovali tudi štirje udeleženci iz Varstveno delovnega centra (VDC) Novo mesto, enote Trebnje pod okriljem vodilnega partnerja Centra za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje. V projektu sodelujemo s 5-imi partnerji iz Danske, Islandije, Finske, Litve in Italije.

Klasično metodo digitalnega pripovedovanja zgodb želimo prilagoditi specifičnim potrebam oseb z motnjami v duševnem razvoju. Metodo »digitalno pripovedovanje zgodb« za osebe z motnjami v duševnem razvoju smo tako prvič testirali na mednarodni delavnici novembra 2019 v Italiji, kjer so nastali kratki filmčki o življenju, sanjah in željah, osebne življenjske zgodbe s pomočjo digitalnih izraznih sredstev. Naslednja delavnica v Litvi, ki je potekala januarja 2020, je nudila prostor za nadaljnje prilagajanje metode na podlagi opravljene evalvacije v Italiji. Zadnja delavnica in s tem testiranje metode se bo izvedlo v Sloveniji.

Udeleženci so na delavnicah ustvarjali digitalne osebne zgodbe s pomočjo usposobljenih facilitatork. Z aktivnostmi »spoznavanja drug drugega« se vzpostavljajo in gradijo dobri odnosi med udeleženci, ustvarja se okolje zaupanja in varnega prostora za ustvarjanje. Facilitatorji spodbujajo najvišjo stopnjo angažiranosti udeležencev v vseh fazah te metode, od iskanja zgodbe, ki jo želi oseba deliti z drugimi, pisanja scenarija, podelitve zgodbe z drugimi udeleženci v krogu, snemanja glasu za zgodbo, priprave zgodbe v digitalni obliki. V procesu ustvarjanja osebne digitalne zgodbe udeleženci razvijajo spretnosti pisanja, govornega izražanja in poslušanja, komunikacijske veščine, socialne spretnosti, digitalne spretnosti, medijsko pismenost in ustvarjalne spretnosti, ki izboljšujejo njihovo socialno vključenost in s tem kakovost življenja. Udeleženci so pripovedovalci zgodb, hkrati pa tudi gledalci in poslušalci zgodb drugih in ne nazadnje tudi lastne zgodbe. Metoda digitalnega pripovedovanja zgodb goji in spodbuja enakost ter daje udeležencem možnost, da se izrazijo »na svoj lastni način«. Udeleženci so si zadnji dan delavnice podelili vtise ob ogledu vseh osebnih zgodb, kratkih filmčkov in tudi povedali, da so uživali v druženju in učenju z udeleženci iz drugih držav ter se veliko naučili. Več o projektu na spletni strani ali na FB strani.

Oglejte si tudi