Logo MojaObčina.si

Trebnje

DANES
30°C
16°C
JUTRI
32°C
18°C

DigiStorID – Vsak človek ima zgodbo

Vsak človek ima zgodbo. Takšno, na katero je ponosen in jo želi deliti z drugimi. Na tej filozofiji temelji metoda, ki smo jo uporabili v projektu »Digitalno pripovedovanje zgodb za izboljšanje spretnosti in opolnomočenje oseb z motnjami v duševnem razvoju« - DigiStorID. Projekt smo začeli novembra 2018 in se v teh dneh izteka.


Berkleyev model iz zgodnjih 90-ih let prejšnjega stoletja pravi, da je digitalna zgodba kratka, prvoosebna video pripoved, ustvarjena z združevanjem posnetka glasu, slik ter glasbe ali drugih zvokov. Intervjuji s strokovnjaki iz vseh v projektu sodelujočih držav so nam pokazali, da je tovrstna metoda učinkovito orodje za delo z osebami z motnjami v duševnem razvoju, saj z njo izboljšujejo socialne spretnosti, medsebojno poslušanje, spoštljivo sodelovanje, razmišljanje o sebi, delo s čustvi in pomnjenje. Strokovnjaki poudarjajo tudi vidik opolnomočenja, ki gradi samozavest, samopodobo in ponos, na drugi strani pa gre za nadgrajevanje digitalnih, ustvarjalnih in komunikacijskih spretnosti.


V dobrih dveh letih smo razvili inovativen učni pristop. Na podlagi pridobljenih podatkovsmo oblikovali in implementirali 5-dnevni program usposabljanja digitalnega pripovedovanja zgodb za facilitatorje, osebe, ki usmerjajo udeležence z motnjami v duševnem razvoju, jih podpirajo v procesu digitalnega pripovedovanja zgodb in predvsem spodbujajo njihovo najvišjo stopnjo angažiranosti v vseh fazah tega procesa. Z izkušnjami in evalvacijami izvedbe treh testnih delavnic z osebami z motnjami v duševnem razvoju smo dopolnili oz. oblikovali končen program in prilagoditev metode. Tako za učitelje in drugo podporno osebje kot tudi za pripovedovalce zgodb smo ustvarili priročnika, ki bosta dosegljiva na spletni strani projekta DigiStorID. Tam so na ogled tudi digitalne zgodbe udeležencev mednarodnih delavnic (iz Slovenije šest varovancev trebanjske enote Varstveno-delovnega centra Novo mesto).


Metoda digitalnega pripovedovanja zgodb za osebe z motnjami v duševnem razvoju predpostavlja na »udeleženca osredotočen pristop«, upošteva, da je vsak posameznik drugačen in ima različne potrebe, sposobnosti, interese, želje in življenjske izkušnje.


Projekt DigiStorID sofinancira Evropska unija iz programa Erasmus+, KA2 Strateška partnerstva, in združuje šest partnerjev: Center za izobraževanje in kulturo Trebnje (Slovenija) –koordinator, Upstream Stories (Danska), Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä (Finska), ReykjavíkurAkademían (Islandija), A.N.F.F.A.S. Onlus di Pordenone (Italija) in VsI Tarptautinis darbo kontaktu tinklas (Litva), ki delujejo na področju vseživljenjskega učenja in dela z osebami z motnjami v duševnem razvoju.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi