Logo MojaObčina.si

Trebnje

JUTRI
13°C
4°C
PET.
12°C
6°C

CIK Trebnje vzpostavil izobraževanje na daljavo

V Centru za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje smo se hitro prilagodili razmeram v državi in za večino naših programov uvedli izobraževanje na daljavo. Tako nemoteno potekajo osnovna šola za odrasle in vsi srednješolski programi, kot tudi svetovanje na daljavo in študijski krožki UTŽO Trebnje.

 

Udeleženci izobraževalnih programov lahko do študijskih gradiv dostopajo na naši spletni strani, predavatelji se z njimi slišijo po telefonu ali pa so jim za razlago in drugo pomoč na voljo po elektronski pošti. Učni listi za osnovno šolo so lahko odlično dopolnilo tudi za vse osnovnošolce, poleg tega pa imamo na spletni strani zbrane tudi povezave do brezplačnih izobraževalnih vsebin in tečajev. Vsi, ki bi radi čas samoizolacije izkoristili za nova znanja in samostojno učenje, jih lahko najdejo tukaj

 

Svetovanje na daljavo po meri uporabnikov

 

Čeprav so vrata CIK Trebnje zaprta, svetovalke delajo od doma in so uporabnikom še vedno na voljo za kakršnakoli vprašanja, povezana z izobraževalnimi programi, pri načrtovanju karierne poti, odločanju o vpisu v programe izobraževanja in v nadaljevanje izobraževanja, pri soočanju z novimi izzivi pri učenju, glede e-izobraževanj, premagovanju učnih in drugih težav, ki so povezana z izobraževanjem. Svetovanje tako poteka na daljavo, po telefonu, elektronski pošti ali po skypu. “Udeležence, ki so v procesu učenja na daljavo, želimo spodbujati, da bodo kljub razmeram dosegali želene cilje in uspehe. Nudimo jim oporo za učinkovito učenje, jim pomagamo pri uporabi e-gradiv, posredujemo napotke za učenje, jih motiviramo, da vztrajajo pri učenju in vzdržujejo doseženo raven znanja. Prav tako se nam zdi pomembno, da ohranjajo stike z drugimi udeleženci izobraževanja, saj se tako tudi sami med sabo spodbujajo in si vlivajo voljo za učenje,” je dejala Patricija Pavlič, direktorica CIK Trebnje.

 

 

Tako udeležence izobraževanj spoznavamo z uporabo različnih orodij za komuniciranje preko računalnika, telefona ali tablice, kot so skype, zoom in viber. Po teh kanalih udeleženci prejemajo tudi vse informacije, povezane z njihovih izobraževanjem, dodatna gradiva, pa tudi z iskanjem zaposlitve v trenutni situaciji. “Skozi proces svetovanja se je pokazalo, da svetovanci potrebujejo tudi malce psihološke opore, pogovor o vsakdanjih aktivnostih, preživljanju časa in tu lahko s svetovanjem podpremo dejavno sodelovanje v vseživljenjskem učenju,” je še poudarila Pavličeva. Svetovanje je brezplačno v okviru projektov ISIO - Svetovalno središče Pokolpje, ki ga financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, in Dejavnost informiranja in svetovanja za zaposlene osrednja JV regija 2016-2022, ki ga financirata Evropski socialni sklad in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. 

 

Zdrava rekreacija tudi v varnem zavetju doma

 

Kljub temu da se dnevi daljšajo in kličejo po rekreaciji v naravi, v CIK Trebnje tudi v času samoizolacije nadaljujemo tudi s študijskim krožkom Zdrava rekreacija. Vsi namreč nimajo možnosti za sprehajanje po gozdnih poteh in drugih, od urbanih središč odmaknjenih površinah. Zato so se izvajalci Zdrave rekreacije potrudili, da bodo udeleženci lahko dobro počutje ohranjali s pomočjo vaj, ki jim lahko sledijo na video posnetkih. Posnetke vaj za prste in zapestjevratramena, roke, boke, in noge so poiskali na youtubu in jih delili z udeleženci študijskega krožka. 

 

Veseli me, da si pomagamo in s pomočjo tehnike ohranjamo stike, čeprav na daljavo. V tem nepredvidljivem času smo postali ena velika družina, ki si vsak in drug drugemu po svojih močeh pomagamo in s tem rešujemo napad virusa. V slogi je moč,” se je na nadaljevanje aktivnosti UTŽO Trebnje na daljavo odzvala ena od kitaristk skupine Brenkice. Ohranjanja stikov s pomočjo orodij sodobne tehnologije pa so veseli tudi številni drugi udeleženci UTŽO Trebnje, ki sicer pravijo, da jim v samoizolaciji vseeno ni dolgčas, za razvedrilo pa si radi vzamejo čas za spretnosti, ki so se jih naučili v okviru univerze za tretje življenjsko obdobje. “Najboljše razvedrilo je, ko sedem za klekljarski punkelj in se lotim klekljanja. Hvaležna sem mentorici Martini Korošec, ki je svoje znanje klekljanja delila z nami in ko bo čas, verjamem, da bo veščino klekljanja prenašala še naprej,” se je iz samoizolacije javila še ena udeleženka UTŽO Trebnje.

 

Vse aktivnosti, ki jih CIK Trebnje izvaja v podporo učenja na daljavo, pa finančno omogočajo tudi občine ustanoviteljice: Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Trebnje.

 

Vse informacije, ki jih udeleženci izobraževanj potrebujejo v času samoizolacije, so objavljenje tudi na spletni strani CIK Trebnje, kjer so navedeni tudi vsi kontaktni podatki za morebitna dodatna vprašanja v zvezi z izobraževalnimi programi. 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi