Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Celovita podpora gospodarstvu za višjo kakovost življenja v regiji

Centru za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje, kjer že več kot 60 let prispevamo k razvoju in napredku dolenjske regije in širše, se intenzivno pripravljamo na jesen, ko bomo spet pričeli z izvajanjem srednješolskih programov za odrasle, pripravili pa smo tudi številne novosti za razvoj kadrov v podjetjih. 

 

Ker se pri svojem delu ves čas prilagajamo potrebam trga, izvajamo srednješolske programepredšolska vzgojaekonomski tehniktrgovecadministrator ter gastronomske in hotelske storitve. Vsi programi so tečajno zasnovani, kar udeležencem omogoča lažje usklajevanje študijskih in drugih obveznosti, prednost naših srednješolskih programov pa je tudi, da udeleženci pridobijo veliko praktičnega znanja, ki ga že tekom izobraževanja preizkusijo v praksi na konkretnih primerih. 

 

Na ta način dvigujemo ključne kompetence v regiji, za konkurenčnost regije in delovno aktivnega prebivalstva pa pomembno pripomorejo tudi naša svetovanja na področju osebnega in poklicnega razvoja ter izobraževanja, ki jih pripravljamo in izvajamo za lokalna podjetja. 

 

Sledimo potrebam gospodarstva

 

Ravno gospodarstvo v regiji je namreč tisto, ki nam daje aktualno sliko in projekcije znanj in kompetenc, ki jih bodo podjetja v prihodnje potrebovala za ohranjanje konkurenčnosti na vedno zahtevnejšem trgu in njihovo rast. V CIK Trebnje se zato čedalje bolj usmerjamo na programe, ki posameznika opolnomočijo pri njegovem delu ali gradnji kariere. Pri tem v naše delo vključujemo tuje dobre prakse in razvijamo inovativno učno okolje z najsodobnejšimi digitalnimi orodji ter rešitvami, ki jih v prakso prenašajo naši izkušeni predavatelji. 

 

Ker se zavedamo, da podjetja zaradi hitrih sprememb na trgu potrebujejo zanesljivega partnerja pri izobraževanju njihovih zaposlenih, smo se skupaj z drugimi slovenskimi ljudskimi univerzami povezali v projekt snovanja centrov za razvoj kadrov. Nastal je program KORAK, v okviru katerega podjetjem že lahko ponudimo celovito podporo na vseh ključnih področjih poslovanja, od motivacije, trženja in prodaje, zdravja na delovnem mestu, komunikacije in vodenja do osebnega razvoja, timskega dela, prenosa znanja ter organizacije delovnih procesov.

 

Za podjetja so prav tako še vedno zanimiva tudi izobraževanja v okviru projekta Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2018-2022, kjer se usmerjamo predvsem v izboljšanje poklicnih kompetenc nižje izobraženih in manj usposobljenih posameznikov, starejših od 45 let. Izobraževalni programi so za podjetja brezplačni, saj jih financirata EU iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ponujamo pa širok nabor izobraževalnih programov s področja učenja tujih jezikov, finančne, digitalne in računalniške pismenosti, komunikacije in podjetništva, slovenščine za tujce, varnosti in zdravja na delovnem mestu, boja proti stresu ipd. 

 

 

Svetujemo in izobražujemo tudi na daljavo

 

Še vedno smo na voljo tudi za brezplačno svetovanje zaposlenim glede priložnosti za razvoj njihove kariere. Projekt svetovanja in vrednotenja znanja zaposlenih financirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v prvi vrsti pa zaposlenim pomagamo pri izbiri izobraževanj v lokalnem okolju, ki bodo prispevala k ohranjanju njihove zaposlitve oziroma k povečanju konkurenčnosti na trgu dela, posledično pa k razvoju nadaljnje kariere, osebni rasti in nenazadnje tudi izboljšanju socialno-ekonomskega položaja. 

 

Zaradi ukrepov preprečevanja širjenja koronavirusne bolezni smo bili postavljeni pred nove izzive, ki so nas spodbudili, da razvijemo tudi digitalne rešitve. Tako smo že v času epidemije uvedli svetovanje na daljavo s pomočjo različnih spletnih orodij, na enak način pa smo prilagodili tudi naša izobraževanja, tako da udeleženci lahko na daljavo opravljajo tako osnovno šolo za odrasle in vse srednješolske programe. Do študijskih gradiv lahko dostopajo na naši spletni strani, predavatelji se z njimi slišijo po telefonu ali pa so jim za razlago in drugo pomoč na voljo po elektronski pošti oziroma preko drugih spletnih orodij. Lahko rečemo, da smo na novo šolsko leto dobro pripravljeni, saj smo celotno izobraževalno ponudbo razvili tudi v digitalnih okoljih, ko nam zdravstvene omejitve ne bojo dopuščale izobraževanja v učilnicah.

 

Veselje do učenja zbujamo že pri otrocih

 

Ponosni smo, da nam je izvajanje izobraževalnih delavnic za zaposlene doslej zaupalo več kot 150 organizacij v regiji, gledano kot celota pa se je vsaj enega izobraževanja, tečaja ali delavnice doslej udeležil vsak četrti občan Temeniške in Mirnske doline. Naš cilj se je še bolj povezati s podjetji v regiji in jim zagotavljati podporo pri razvoju in nadgradnji kompetenc, ter postati prva misel, ko bodo kadrovniki v regiji iskali sodobnega, inovativnega, strokovnega in zanesljivega partnerja pri izobraževanju njihovih zaposlenih. 

 

Naš prispevek k razvoju pa ne bi bil tako celovit, če ne bi k vseživljenjskemu učenju spodbujali vseh generacij. Tako se posvečamo že najmlajšim, ki z veseljem obiskujejo Cikoletje, naše počitniške delavnice, ki med osnovnošolci spodbujajo odkrivanje talentov, razvoj veščin in novih spretnosti.

Oglejte si tudi