Logo MojaObčina.si

Trebnje

DANES
10°C
1°C
JUTRI
11°C
-1°C

OSNOVNOŠOLCI OŠ VELIKI GABER uspešno sodelovali že na devetem ZOOM.9 FILMSKEM FESTIVALU

Filmski arhiv OŠ Veliki Gaber obsega že kar lepo število avtorskih filmov.

Ljubljanski Pionirski dom – Center za kulturo mladih je leta 2007 zasnoval prvi Filmski festival ZOOM, ki se je v prihajajočih letih razvil v vseslovenski filmski festival osnovnih in srednjih šol. Že od samih začetkov festivala pa na njem sodeluje tudi Osnovna šola Veliki Gaber s svojimi učenci in mentorico, in ob tem dosega lepe uspehe. Sodelovanje na festivalu pa jim v okviru dodatnih programov v osnovnih šolah že od začetkov omogoča Občina Trebnje.


Letošnji ZOOM.9 je potekal 26. in 27. marca v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih v Ljubljani, in sicer v znamenju okrogle mize na temo »Video čivkanje/Video Tweet na vlogosferi« ter bil nadgrajen z dodatnimi delavnicami scenaristike, video produkcije, filmske igre in post produkcije na to temo - namen festivala namreč ni le ogled filmov in druženje vrstnikov, temveč ima le-ta vsako leto tudi posebno spremljevalno noto.


Osnovnošolci OŠ Veliki Gaber so pod mentorstvom Justine Zupančič na letošnjem festivalu sodelovali s kar tremi filmi, in sicer z dokumentarnim  filmom CA MA APP režiserk Lane Trlep Kotar in Katje Lavš, ter igranimafilmoma Za kratek čas režiserke Nastje Sirk in Iskanja režiserke Zale Predalič.


Ravno slednji je na festivalu dosegel odlično 4. mesto s posebno omembo. Žirantje so svojo odločitev podkrepili s sledečo izjavo: »Film Iskanja prikazuje vsakdanje medosebne odnose šolarjev zelo doživeto brez nepotrebnih dialogov. Slika govori zase, kar je odlika filma, pri katerem pomembno vlogo odlično odigra tudi izbrana in dobro izbrana glasba.« Vsi osnovnošolci, ki so sodelovali pri nastajanju teh treh filmov, so se nato udeležili tudi delavnic, ki so potekale 27. marca.  


Filmski arhiv OŠ Veliki Gaber obsega že kar lepo število avtorskih filmov, vse pa je posnel isti snemalec, in sicer g.Jože Planinšek. Najprej sta nastala igrana filma V prijateljstvu je moč (2008) in Poletje na dlani (2009)režiserke Klavdije Korevec Matjaž. Prvi, s katerim je OŠ Veliki Gaber sodelovala na ZOOM filmskem festivalu, pa je bil igrani film Piškotek z objemom (2011), že omenjene režiserke Klavdije Korevec Matjaž, s katerim so na festivalu osvojili bronasto klapo.


V prihodnjih letih so temu sledili še igrani film Prav imaš, mama (2012) režiserke Nastje Sirk, dokumentarni filmOd ideje do praznika korenja (2013) režiserk Patricije Ceglar in Maruše Jeras ter igrani film Vrtavka (2014) režiserk Ize Jerlah in Lare Štrempfelj

Filme, s katerimi so osnovnošolci sodelovali na ZOOM-u si lahko ogledate na povezavi http://www.e-zoom.si/. Letošnji filmi na žalost še niso objavljeni, bodo pa v kratkem.


Pomembno je omeniti tudi letošnji oziroma sedaj že lansko letni dokumentarni film z naslovom CA MA APP.  Učenci OŠ Veliki Gaber med drugim sodelujejo tudi v projektu FIRST LEGO League, krajše FLL. To je mednarodni multidisciplinarni raziskovalni program, ki otroke in najstnike navdušuje za raziskovanje, učenje, eksperimentiranje, skupinsko delo. Sezona FLL 2014  je nosila naslov »VES SVET JE UČILNICA« in v sklopu tega so učenci iskali poti za pomoč pri učenju. Pod vodstvom učitelja Matjaža Lavriha jim je uspelo izdelati aplikacijo z imenom CA MA APP - Carpinus Magna aplikacija. Z na telefon ali tablico naloženo aplikacijo si učenci lahko pomagajo pri učenju angleščine, in sicer na način, da se s pomočjo menijev slušno in vidno preveri pravilnost izgovorjenega ali zapisanega angleškega besedila. Dokumentarni film CA MA APP pa prikazuje smiselnost in način uporabe aplikacije na telefonih in tablicah pri pouku angleščine.   

Čestitamo torej učencem in učiteljem OŠ Veliki Gaber za izredne dosežke na opisanih področjih in jim želimo uspešno in zagnano delo še naprej.


Občinska uprava Občine Trebnje 

Povezave

www.e-zoom.si/

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi