Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Eko zajtrk

V petek, 21. 11. 2014, smo obeležili dan slovenske hrane, s katerim smo želeli opozoriti obiskovalce na pomen lokalno pridelane hrane, ki je kakovostnejša kot hrana, ki potuje kar precej časa, preden pride na naše mize.
 

V sklopu tega dne je projekt tradicionalni slovenski zajtrk. Učencem
želimo predstaviti osnovna živila, ki so jih po navadi jedli za
zajtrk.
Dan se je začel že zelo zgodaj. Ob 6.45 smo začeli pripravljati
prostor in mize, da smo lahko ob 7.15 zagnali naprave. Letos smo se
odločili, da bomo pripravili tudi napitke iz sadja, jogurta in blitve.
Učenci so lahko poiskusili tudi različne vrste jabolk: mutsu,
carjevič, topaz, pink lady, fuji, pinova, zlati delišes, idared,
elstar, jonagold, ki jih je delila in pred tem še narezala gospa Uhan.
Učenci so pa lahko poiskusili tudi sladke pirine
kroglice in korenčkove kroglice. Proti pričakovanju je bila okoli miz
vseskozi velika gneča, kar se je pokazalo tudi s tem, da so dobrote
hitro izginile. V slabi uri smo porabili okoli 33 kg jabolk (sadjarska
kmetija Uhan). Seveda so šla še hitreje v promet, ker so bila narezana
na krhlje. Za napitke pa smo porabili: 8 kg hrušk, 8 kg banan, 7 kg
pomaranč, 0,5 kg limon, 12 kg jabolk, 1 kg sveže blitve in 8 l
naravnega jogurta (kmetija Marn).

Na začetku prve šolske ure so učenci lahko poiskusili tradicionalna
živila: mleko, med, maslo, kruh in jabolko.

Pripravili smo tudi temo razrednikovih ur, da učenci bolje spoznajo
pomen zajtrka, da se zavedajo, da lahko hrano prihranijo tudi za
pozneje in je ne potrebujejo vreči stran, če ne pojedo vsega, kaj so
včasih jedli naši dedki in babice. Predvsem pa smo želeli opozoriti,
da je hrana iz domačega okolja bolj zdrava, ima manj dodatkov in je
hitreje dostavljena na naše mize.

Opremili smo tudi oglasno desko, na kateri smo predstavili vseh pet
živil, katere so učenci tisti dan imeli na razpolago okušati (kruh,
jabolko, maslo, med in mleko).

Tradicionalni slovenski zajtrk smo organizirali: Irena Višček, Tina
Šlajkovec, Jernej Gabrijel in Smiljan Pristavnik, pomagali pa so še
Marija Kovač in učenci, ki so pridno mešali napitke.

                           Smiljan Pristavnik

Oglejte si tudi