Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

ZAKLJUČNI OGLED RAZSTAVE TREBNJE Z OKOLICO - ARHEOLOŠKA SLIKA

 

Z vodilom »Dediščina je bogastvo našega naroda, je naš spomin in odraža naše vrednote, zato je naša naloga, da jo ohranimo za prihajajoče rodove.«, so se uslužbenci Občinske uprave Občine Trebnje v četrtek, 29. septembra 2016, udeležili zaključnega vodenega ogleda razstave z naslovom Trebnje z okolico – arheološka slika. Razstava je hkrati nadaljevanje in nadgradnja koledarja Občine Trebnje za leto 2015 Arheološka kulturna dediščina naših krajev.

 

Skozi razstavo sta jih vodila mag. Uroš Bavec in Marija Ana Krajnc, ki sta tudi med glavnimi zaslužnimi, da je razstava v Trebnjem sploh zaživela. Omenjena razstava je namreč nastala v tesnem sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, OE Novo mesto in Občino Trebnje. Gre za arheološko razstavo, v kateri spoznamo zgodnjo zgodovino Trebnjega, vse od vzrokov za nastanek mesta do prvih oblik obrti, kot sta na primer kovaštvo in suknjarstvo. Ugotovitve so podkrepljene s fotografijami in risbami ter dejanskimi najdbami, ki so razstavljene v vitrinah. Teoretski del, ki govori o sami zgodovini Trebnjega ter najdbe je predstavil mag. Uroš Bavec, v nadaljevanju pa so s pomočjo Marije Ane Krajnc izvedli še delavnice, kjer so se poigrali z barvami in šablono. Po koncu ogleda se je obema zahvalil župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic in dodal, da upa, da bodo lahko tudi v bodoče nadaljevali s sodelovanjem ter ga nadgrajevali.

 

Brezplačni ogledi so bili vsem občankam in občanom ter preostali zainteresirani javnosti na voljo že vse od njene otvoritve 18. junija 2016, odprtje pa se je izvedlo v okviru t.i. prireditve »Iz trebanjskega koša«, Dneva Keltov in Rimljanov. Razstava naj bi sprva trajala do konca avgusta, vendar se je možnost ogleda podaljšala vse do začetka oktobra. V tem času so se razstave udeležili tudi učenci iz Osnovne šole Trebnje in Osnovne šole Veliki Gaber.

 

Za uspešno sodelovanje, ves vložen trud in nastalo razstavo se tako še enkrat iskreno zahvaljujemo celotni ekipi Zavoda za varstvo kulturne dediščine, OE Novo mesto, še posebej pa vodji Mitji Simiču, konservatorju mag. Urošu Bavcu, arhitektki Mariji Ani Kranjc in Anđelki Fortuna Sajeiz Centra za preventivno arheologijo.

 

 

Občinska uprava Občine Trebnje

 

Oglejte si tudi