Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Zaključili smo pestro dogajanje ob Evropskem tednu mobilnosti 2020

Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto v septembru povežejo na tisoče sodelujočih mest in njihovih prebivalcev. Tem prizadevanjem se je Občina Trebnje formalno pridružila pred šestimi leti, ko je prvič sodelovala v evropski pobudi Evropski teden mobilnosti, ki tradicionalno poteka med 16. in 22. septembrom. Občina Trebnje želi svojim občankam in občanom poslati jasno sporočilo, da se zaveda pomena uvajanja sodobnejših in človeku prijaznejših oblik načrtovanja in upravljanja prometa, zato je letošnji slogan »Izberi čistejši način prevoza!« podkrepila z vrsto novih aktivnosti. Promet je eden glavnih virov onesnaževanja zraka, vzrok podnebnih sprememb, telesnih poškodb in tudi smrti. Sprememba navad, povezanih z mobilnostjo, je tako življenjskega pomena.

Tradicionalnim dogodkom (npr. dan brez avtomobila) smo letos dodali dve novi aktivnosti: postavitev peš kažipotov in park(irni) dan, ki smo ju izvedli s finančno podporo projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

S peš kažipoti, ki jih lahko od letošnjega tedna mobilnosti dalje opazite po mestu, želimo spodbuditi hojo na vseh kratkih poteh. Na 17 lokacijah v Trebnjem smo zarisali peš kažipote kot talne označbe, ki v minutah hoje sporočajo, kako blizu so posamezne pomembnejše lokacije oz. območja Trebnjega, kot na primer šola, mestni park, športni park, dom starejših občanov idr. Del kažipotov smo zarisali v začetku Evropskega tedna mobilnosti, del pa na dan brez avtomobila, 22. 9. 2020. Zarisovanje peš kažipotov smo pospremili s športno-izobraževalnim dogodkom v organizaciji Top Gym Trebnje in Centra za krepitev zdravja – ZD Trebnje, ki sta naše mladostnike na zabaven način spodbudila, da se na čim več kratkih poti odpravimo peš in tako naredimo nekaj dobrega zase in za okolje. Veliko dnevnih opravkov je pogosto oddaljenih le nekaj minut hoje, zato izberimo zdravo mobilnost, saj peš ni daleč! Če se bodo peš kažipoti izkazali kot dobra praksa, jih bomo v prihodnje razširili tudi na druge lokacije.

Park(irni) dan je dogodek, kjer občani ter lokalne interesne skupine sodelujejo pri pripravi začasne preureditve parkirnih mest v začasne javne površine. Gre za mednarodno pobudo spreminjanja parkirišč v parke in ozaveščanje o pomembnosti nezaparkiranih površin in zelenega javnega prostora. S tem se želi opozoriti na alternativno rabo prostora, ki ga v naseljih zasedajo parkirišča za avtomobile. Med 16. in 22. septembrom smo tako zaprli parkirišče pred stavbo občinske uprave Občine Trebnje (20 parkirnih mest) in ga spremenili v park, galerijo na prostem in javni prostor ter v sodelovanju z lokalnimi deležniki v evropskem tednu mobilnosti v novonastali park umestili različne dogodke. Park(irni) teden smo otvorili z razstavo likovnih del učencev OŠ Trebnje in OŠ Veliki Gaber, ki so sodelovali na likovnem natečaju z naslovom »Park(irišče) kot igrišče«. Presenetljivi izdelki učencev na temo parkirišča kot igrišča so bili v parku pred občino na ogled cel teden, učence pa smo za sodelovanje in izvirno razmišljanje tudi nagradili. Nastala dela si lahko ogledate v galeriji fotografij.

Poleg razstave, ki si jo je poleg mimoidočih vsak dan ogledalo kar nekaj skupin otrok iz bližnjih vrtcev, se je pred stavbo občinske uprave odvilo tudi kar nekaj drugih dogodkov, med katerimi so bili predstavitev Centra za krepitev zdravja – ZD Trebnje s testom hoje, klekljarska čajanka v organizaciji Klekljarske skupine Žnurce in predstavitev električnih koles in avtomobilov v sodelovanju z lokalnimi ponudniki. Vsak dan so se na prizorišču predstavljali TIC Trebnje, Knjižnica Pavla Golie Trebnje z bralnim kotičkom in družabno igro »Človek ne jezi se« v naravni velikosti, na razpolago pa je bilo tudi gradivo o prometni varnosti. Nekaj dogodkov se je zaradi ukrepov za omejitev širjenja bolezni COVID-19 odvijalo tudi na drugih lokacijah. Tako so si prvošolčki iz občine Trebnje predstavi Tri kepice prometa in Kako je zebra posodila svoje črte, namesto v parku pred občino, ogledali v prostorih osnovnih šol,  kjer so učitelji lahko zagotovili ustrezno razdaljo med posameznimi oddelki ter druge potrebne ukrepe. V soboto, 19. septembra je Društvo vinogradnikov Lisec – Dobrnič v sklopu Evropskega tedna mobilnosti organiziralo tudi družinsko kolesarjenje na vinogradniško goro Lisec.

Evropski teden mobilnosti se tradicionalno zaključi z dnevom brez avtomobila (22. septembra), ko smo še posebej povabljeni, da prihod na delo, v šolo in prostočasne aktivnosti opravimo z javnim prevozom, peš ali s kolesom. Z učenci Osnovne šole Trebnje smo v Trebnjem zarisali peš kažipote, dogajanje pa pospremili s športno-izobraževalnim dogodkom v organizaciji Top Gym Trebnje in Centra za krepitev zdravja – ZD Trebnje. Da smo se izognili preveliki gneči in srečevanju učencev, smo športno-izobraževalni dogodek izvedli tudi v Velikem Gabru, kjer smo  učence podučili o peš kažipotih in pomembnosti hoje. Župan Alojzij Kastelic je učencem, ki so sodelovali na likovnem natečaju z naslovom Park(irišče) kot igrišče, podelil zanimive nagrade. Zaradi ukrepov za omejevanje širjenja bolezni COVID-19 smo ostale aktivnosti na ta dan morali v zadnjem momentu okrniti, zaradi dežja pa je bil odpovedan tudi filmski večer na prostem.

Kljub nenehnim prilagoditvam programa smo zaključili s pestrim dogajanjem ob Evropskem tednu mobilnosti, sporočilo pa naj ostane z nami vse leto: Izberi čistejši način prevoza! Naredi nekaj dobrega zase in za okolje.

Sara Uhan
Oddelek za okolje, prostor in infrastrukturo
OU Trebnje

Oglejte si tudi