Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

VILMIN VEČER V SPOMIN NA PRIMADONO VILMO BUKOVEC KAMBIČ

V Trebnjem bo drugi konec tedna v juniju Vilmin večer, glasbeno-gledališki dogodek v spomin na rojakinjo Vilmo Bukovec Kambič, operno pevko svetovnega slovesa in dolgoletno prvo damo ljubljanske Opere.

Namen za obiskovalce brezplačne prireditve, ki bo v soboto, 10. junija 2023, ob 20. uri v Kulturnem domu Trebnje, je predstaviti dediščino velike rojakinje, ki je svojemu rojstnemu kraju zapustila številne predmete, kostume in dopise, ter približati opero mlajšim rodovom. Večer bodo soustvarili umetnice in umetniki, ki so presegli meje lokalnega okolja in ki s svojim ustvarjanjem žanjejo uspehe doma in na tujem.

Izbrane arije iz svetovne operne zakladnice bodo izvedli: sopranistki Jerica Steklasa in Iris Bečaj, tenorist Rok Ferenčak in pianist Tadej Horvat ob spremljavi Komornega ansambla učiteljev Glasbene šole Trebnje pod vodstvom dirigenta Marka Fabianija. Občinstvo bo zapuščino Vilme Bukovec Kambič ter utrinke njenega življenja in dela spoznavalo skozi pripoved, ki jo bosta oživila dramska igralka Ana Pavlin in režiser Marko Plantan.

Dogodek organizira Občina Trebnje; izvajalca Vilminega večera sta društvo Praetorium Latobicorum in Glasbena šola Trebnje ob pomoči različnih deležnikov, med katerimi sta JSKD – OI Trebnje in Knjižnica Pavla Golie Trebnje. Pobudnica Vilminega večera je klekljarska skupina Žnurce. Njene članice so visoko umetnost ozaljšale s klekljano čipko in edinstvenim nakitom.

Vilmin večer je nastal kot del projekta STIK (v okviru LAS STIK), ki se osredotoča na ozaveščanje o pomenu naravne in kulturne dediščine, njeno varovanje in upoštevanje njenih razvojnih možnosti. Med cilji je promoviranje kulturne dediščine in zapuščine Vilme Bukovec Kambič na območju LAS STIK (Suhe krajine, Temenice in Krke).

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

VILMA BUKOVEC KAMBIČ
Foto: Arhiv Občine Trebnje

Vilma Bukovec Kambič, ena od naših najbolj znanih sopranistk, se je rodila 27. februarja 1920 v Trebnjem, na grajski pristavi. Življenje je posvetila operi in oblikovala vrsto neponovljivih likov, predvsem kot prvakinja ljubljanske Opere. V štirih desetletjih bogate kariere aktivnega nastopanja je kot solistka gostovala v več državah: med drugimi v Franciji, Belgiji, na Poljskem, Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji, Grčiji, Egiptu, takratni Sovjetski zvezi in na Kitajskem. Največje uspehe je doma in v tujini dosegla v vlogah Čo-čo-san, Margarete, Kerubina, Mimi, Marinke, Jenufe, Thaïs …  Nastopila je skoraj 1500-krat, v skupno 58 vlogah iz 48 oper. Za svojo poustvarjalnost je med drugim dobila prvo nagrado in zlato medaljo na tekmovanju v Toulousu (1954), prvo nagrado na tekmovanju v Verviersu (1955) in Prešernovo nagrado za vlogo Manon v istoimenski Massenetovi operi (1957).

Z odra ljubljanske Opere se je poslovila leta 1982, ko je prejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo, nato pa tudi Betettovo nagrado. Leta 2000 je dobila srebrn častni znak svobode Republike Slovenije za izjemno življenjsko delo in prispevek k visoki ravni slovenske operne poustvarjalnosti ter za uveljavljanje slovenske kulture v mednarodnem prostoru. 2003 je postala častna občanka Metlike, 2004 pa častna občanka Trebnjega. Vilma Bukovec Kambič je umrla decembra 2016 v 97-em letu starosti.

JERICA STEKLASA
Foto: Shirley Suarez

Sopranistka Jerica Steklasa je diplomirala in magistrirala v razredu prof. Claudie Visca na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, dodatno se je izpopolnjevala pri svetovno znanih umetnikih, kot so Thomas Hampson, Dunja Vejzović, Melanie Diener in Nelly Miricioiu. Debitirala je v Sydneyju kot Pamina v Mozartovi Čarobni piščali (Die Zauberflöte). Za seboj ima vrsto glavnih opernih vlog, kot na primer Susanna, Fiordiligi, Adele, Zerlina, Marie, Ännchen in Lisette. Nagrajena je bila na številnih mednarodnih tekmovanjih. Kot štipendistka festivala Heidelberger Frühling je v okviru posebnega projekta LiedMe! po svoji zamisli posnela svoj prvi kratki glasbeni film. Kot solistka je nastopila na številnih odrih v Avstriji, Nemčiji, Rusiji, Španiji, Švici, Bolgariji, na Nizozemskem, Japonskem, v Avstraliji in ZDA. Predstavila se je tudi na slovenskih koncertnih odrih. Med njenimi novejšimi najodmevnejšimi nastopi so 28. Managerski koncert v ljubljanskem Cankarjevem domu s Simfoniki RTV Slovenija in maestrom Georgeom Pehlivanianom, vloga Micaële v koncertni izvedbi opere Carmen in glavna vloga Rosalinde v Straussovi opereti Netopir (Die Fledermaus).

 

IRIS BEČAJ
Foto: Tania Mendillo

Sopranistka Iris Bečaj je končala študij leta 2021 v razredu prof. Thomasa Michaela Allena na glasbeni akademiji USC Thornton School of Music v Los Angelesu, kjer je diplomirala z odliko. V obdobju študija je bila članica koncertnega zbora te glasbene akademije, tudi kot solistka. Tako je imela priložnost nastopiti na odmevnih koncertih v gledališču Bovard Auditorium, v koncertni dvorani Meng Concert Hall, v okviru Ameriškega združenja zborovodij (American Choral Directors Association) in v Disneyjevi koncertni dvorani (Disney Concert Hall). Nastopila je tudi na gala koncertu fundacije ASEF na Stanfordu v San Franciscu. Leta 2019 je bila zaradi akademske odličnosti in glasbenih dosežkov povabljena v organizacijo Eta Chapter of Pi Kappa Lambda National Music Honor Society, v katero povabijo le študente, ki dosegajo najvišje standarde. V Sloveniji je med drugim imela priložnost nastopiti v Slovenski filharmoniji, predsedniški palači in SNG Maribor. Leta 2016 je bila članica zbora SNG Opera in balet Ljubljana za uprizoritev Verdijeve opere Otello.

ROK FERENČAK
Foto: Matjaž Tavčar

Tenorist Rok Ferenčak je magistrski študij opernega petja končal letos v razredu prof. Matjaža Robavsa na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V okviru študija je kot solist nastopil v Schubertovem Rekviemu v G-duru, v Janezovem pasijonu J. S. Bacha in v Mendelssohnovem Psalmu 42, v okviru seminarja Oper Oder Spree pa se je predstavil s Pruskim komornim orkestrom. Kot solist in zborist Akademije za glasbo je pod vodstvom prof. Toneta Potočnika soustvaril zgoščenko gregorijanskega korala z naslovom Via crusis. Kot zborist je sodeloval pri uprizoritvah oper Carmen, Fidelio, Otello, Rigoletto in Nabucco v SNG Opera in balet Ljubljana. Nastopil je tudi v več v muzikalih, kot so Revolucija ljubezni, Za vas živim in Ljubezen vse premaga tersodeloval z več slovenskimi glasbenimi izvajalci, med katerimi velja omeniti Magnifica, skupino Laibach in Ansambel Saša Avsenika. Zaposlen je kot zborist – solist v zboru Slovenske filharmonije, izvaja večino solov za tenor v delih različnih skladateljev in obdobij. Od leta 2018 je tudi član Slovenskega okteta.

TADEJ HORVAT
Foto: Andrej Grilc

Pianist Tadej Horvat je leta 2005 z odliko diplomiral v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak na ljubljanski Akademiji za glasbo, junija 2007 pa končal specialistični študij v razredu prof. Aleksandra Madžarja v Bernu. Za študijske uspehe je dobil Škerjančevo nagrado in Prešernovi nagradi Akademije za glasbo. Je prejemnik zlatih plaket, nagrad ter posebnih priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Februarja 2013 je v okviru abonmajskega koncerta Noč klavirjev v ljubljanskem Cankarjevem domu s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija izvedel Lisztov klavirski koncert. Julija 2014 je na povabilo slovenskega veleposlaništva s flavtistom Matejem Grahkom koncertiral v znamenitem Kennedyjevem centru v Washingtonu. Bil je dirigent revijskega orkestra Divertimento, s katerim je poustvarjal zabavno in filmsko glasbo ter zanj ustvaril nekaj avtorskih del in priredb. V zadnjih letih sodeluje z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki na najpomembnejših prireditvah doma in v tujini. Od leta 2015 vodi klavirski seminar poletne šole Arsensei. Zaposlen je kot korepetitor in profesor klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kot strokovni sodelavec sodeluje tudi z Akademijo za glasbo v Ljubljani.

GLASBENA ŠOLA TREBNJE
Foto: Aleš Leban

Glasbena šola Trebnje je že več kot štiri desetletja pomemben dejavnik vzgoje in izobraževanja na območju občin Trebnje, Mirna, Mokronog – Trebelno in Šentrupert. Uspešno sodeluje z izobraževalnimi in kulturnimi ustanovami, tako v občinah ustanoviteljicah kot širše. Med drugim organizira cikle koncertov Četrtkova sozvočja v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje in Mladi nastopajo v galeriji, poleg tega sodeluje pri oblikovanju kulturnih programov ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika, ob odprtju Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov in na prazničnih prireditvah domačih občin. Na Vilminem večeru bo nastopil Komorni ansambel učiteljev Glasbene šole Trebnje z dirigentom Markom Fabianijem:

♪ Vera Magdevska, Mirjam Šolar in Mojca Jerman, violina

♪ Branka Zorić Jazbec, viola

♪ Stane Demšar, violončelo

♪ Janez Avšič, kontrabas

♪ Nataša Paklar in Ajda Rončelj, flavta

♪ Marjan Grošelj, klarinet

Režiser Marko Plantan je diplomiral na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (smer dramska igra). Po študiju je kot igralec sodeloval s skoraj vsemi slovenskimi poklicnimi gledališči (SNG Drama Ljubljana, SNG Nova Gorica, Slovensko mladinsko gledališče, Prešernovo gledališče Kranj, gledališče Škuc, Mini teater …). V njegovem opusu sta tudi vidni vlogi v filmih Henrikova svoboda in Preboj. Že med študijem se je navduševal nad režijo in ustvaril vrsto odmevnih ljubiteljskih in profesionalnih gledaliških predstav, kot sta Grofica Marica v Žalcu in muzikal Veronika Deseniška na Celjskem gradu.

ANA PAVLIN
Foto: Nejc Pisanski

Dramska igralka Ana Pavlin je odraščala v Mokronogu na Dolenjskem. Po maturi na Gimnaziji Novo mesto je končala študij dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), kjer je julija 2019 diplomirala, junija 2020 pa je končala študij z magisterijem iz dramske igre (smer gledališko petje). Od decembra 2019 je članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), priložnostno ustvarja tudi na drugih področjih.

ŽNURCE
Foto: L.B.

Pobudnica Vilminega večerajeKlekljarska skupina Žnurce, avtorica osnovne ideje dogodka je vodja skupine Marija Prosenik. Klekljarska skupina Žnurce je bila ustanovljena leta 2013 v okviru Kulturnega društva Trebnje. Članice zdaj delujejo v sekciji društva Praetorium Latobicorum. Svoje znanje izpopolnjujejo na različnih izobraževanjih, delavnicah in tečajih (Čipkarska šola Idrija, ustvarjalka avtorske idrijske čipke Tina Koder Grajzar, Klekljarsko društvo Cvetke Žiri, tečaji, ki jih organizira združenje Fuselliamo iz Gradišča ob Soči v Italiji). Po odmevnem projektu Eno je potrebno – Baraga in čipka kot niti sodelovanja, s katerim so v sezoni 2018/19 predstavile življenje in delo slovitega trebanjskega rojaka, misijonarja Friderika Ireneja Baraga, so Žnurce v letu 2020 začele razvijati idejo, kako še imenitneje predstaviti čipko in jo povezati z visoko kulturo. Ob tem so začele raziskovati edinstveno življenjsko pot trebanjske rojakinje, dolgoletne prve dame ljubljanske Opere Vilme Bukovec Kambič. Tako se je rodila zamisel o Vilminem večeru

Oglejte si tudi