Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

Večer zgodb o dobrih ljudeh v Trebnjem

Literarni natečaj Zgodbe o dobrih ljudeh, ki sta ga med lanskim novembrom in letošnjim junijem izvedli Občina Trebnje in Klekljarska skupina Žnurce v sodelovanju s pisateljico Mileno Miklavčič v sklopu projekta BA-ČI, je med slovenskimi pisatelji – tudi ljubiteljskimi – požel izredno zanimanje. Minuli petek je v Knjižnici Pavla Golie Trebnje potekala predstavitev zbornika, ki se je zaradi velikega števila prejetih prispevkov prelevil v pravo knjigo z 250 stranmi, večer pa sta skupaj z voditeljico Piko Prosenik otvorila tenorist Nik Vidmar ob klavirski spremljavi profesorice Barbare Lotrič iz Glasbene šole Trebnje.

Uvodne besede je množici obiskovalcev namenila direktorica Knjižnice Pavla Golie Trebnje, Tanja Cuder, zbrane pa sta v nadaljevanju pozdravili tudi Marija Prosenik, vodja Klekljarske skupine Žnurce, ki je predstavila sam projekt in namen literarnega natečaja znotraj le-tega in pisateljica Milena Miklavčič, ki je izpostavila, kako pomemben je posluh lokalne skupnosti za uspešno izvedbo takšnih projektov, ki ga je Občina Trebnje v tem oziru zares pokazala v največji možni meri.

Župana Alojzija Kastelica je posebej navdušil visok odziv tako na natečaj kot tudi na dogodek sam. Med drugim je dejal, da ga veseli, da je dobrota še vedno zelo prisotna med nami in se ne išče le slabih stvari. Zbornik naj bo izziv vsem nam, da iščemo priložnost za dobro v čisto navadnem vsakdanu pa tudi v še tako izjemno težkih situacijah.

Po besedah Milene Miklavčič in Ivanke Višček, ki sta opravili delo strokovne komisije in izbrale nagrajena dela in tista, ki so prejela posebna priznanja – takšnih je bilo kar sedem – je bilo njuno delo izredno težko, saj so bili vsi prispevki kvalitetni in so zares odločale le nianse. Prvo nagrado je tako za pesem Zakojca prejel Albin Lenar, ki je svojo ganljivo pesem na dogodku tudi prebral in s tem orosil marsikatero oko. Druga nagrada je šla v roke mladega Matjaža Rebolja iz Osnovne šole Trebnje za črtico Vsak človek je svoja zgodba, v kateri je pisal o trebanjskem duhovniku Slavku Kimovcu, tretja nagrada pa Martini Podričnik za zgodbo Štefka.  Posebna priznanja so prejeli: Stojan Knez za zgodbo Pihica, Franjo Frančič za zgodbo Slovo, Gregor Slana za zgodbo Maketa, Anica Perme za zgodbo  Prijateljev Muri, Dragica Čuk Novak za zgodbo Podstrešje, Majda Pajer za zgodbo Mrzla krušna peč in Andreja Kladnik za zgodbo Razglednica.

Nagrade so bile domače in izrazito »trebanjske«, nagrajenci so namreč med drugim prejeli domač kruh, ki ga je za to priložnost spekla Tatjana Kresal iz Društva podeželskih žena Trebnje in glinen krožnik znane domače ustvarjalke unikatne keramike Irene Blaznik. Po predstavitvi so si obiskovalci skupaj z nagrajenci ogledali tudi razstavo Baragovo življenje, vpeto v čipko v Baragovi galeriji, saj je zbornik je, tako kot projekt BA-ČI, posvečen spominu na življenje in delo velikega misijonarja in dobrotnika Friderika Ireneja Barage.  

 

Občina Trebnje
Oddelek za splošne zadeve

Projekt Eno je potrebno – Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI) sofinancirajo Evropska unija iz sredstev kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop LEADER in Lokalna akcijska skupina Suhe krajine Temenice in Krke (LAS STIK).

 

Oglejte si tudi