Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Občina Trebnje praznuje: V Trebnje se 18. junija vračajo Kelti in Rimljani!

Junaki preteklosti bodo Trebnje obiskali v sklopu 28. prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo letos znova tridnevna. Začela se bo v petek, 17. 6., z dogodkom Morski dan, v soboto bo Dan Keltov in Rimljanov, v nedeljo pa bo Športni dan. Z zgodbo Keltov in Rimljanov na naših tleh želimo oživiti prireditev, ji dodati nove, predvsem izobraževalne vsebine ter nanjo privabiti čim več društev in podjetij, da se aktivno predstavijo. S tem bomo obogatili tudi sklop prireditev 'Občina Trebnje praznuje', ki ponuja raznovrstno dogajanje do začetka julija.

V soboto, 18. junija, se obeta edinstven dogodek v Sloveniji, Dan Keltov in Rimljanov! V trebanjskem mestnem parku bo s pomočjo strokovne sodelavke Narodnega muzeja Slovenije oživel keltski tabor, učenci OŠ Trebnje in OŠ Veliki Gaber bodo na zanimiv način predstavili Kelte in Rimljane, ter izdelke iz tega obdobja, ki so jih v izdelali. Povezali smo se tudi z Domom starejših občanov Trebnje, ki bodo izdelali naglavne venčke za Rimljane, zaposleni pa stanovalcem pripravljajo poseben jedilnik rimskih jedi. Iz mestnega parka se bodo starši in otroci lahko z arheologinjo Heleno Fornazarič podali na nezahteven pohod mimo arheoloških najdišč oziroma pomembnih zgodovinskih točk. Območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine bo v dvorani STIK pripravila edinstveno razstavo o arheoloških najdbah na našem območju. Na osrednjem prizorišču bodo gosti s Hrvaške, navdušenci nad rimsko zgodovino iz združenja Andautonija iz Velike Gorice, postavili velik rimski tabor. Ob tem bodo na Golievem trgu ves dan raznovrstne delavnice, številna trebanjska društva bodo preteklost in sedanjost povezala z inovativnimi predstavitvami svojega dela. Spoznavali bomo zdravilne rastline, ki so jih nabirali Kelti, izdelovali predmete kot Rimljani, na antični tržnici izbirali med pridelki domačih kmetij ter uživali v posebni keltsko-rimski kulinarični ponudbi (lahko kar na kateri od senenih kock, posejanih po prizorišču). Obiskovalci bo popoldne pozdravil sam cesar Teodozij, ki se bo v  Trebnje pripeljal na razkošnem vozu – kvadrigi. Njegovi podložniki iz Kulturno-izobraževalnega društva Teodozij iz Vrhpolja pri Vipavi bodo uprizorili gladiatorske boje, v bolj zabavnih dvobojih pa se bodo pomerili najmlajši. S popoldanskimi edinstvenimi predstavitvami številnih kulturnih društev iz vse občine bomo kolesje časa premaknili proti sedanjosti in se skupaj veselili na sicer tradicionalni povorki skozi Trebnje. Povorka bo letos v rimskem slogu, po zdaj preštetih prijavnicah se bo na Dan Keltov in Rimljanov predstavilo skupno več kot 40 društev v občini Trebnje. Dan, poln presenečen, bomo sklenili s koncertom Nine Pušlar s spremljevalno skupino, predstavo z ognjenim koncem, ter nastopi lokalnih glasbenih skupin B27, Dolenjskih 5 in Ansambel Ceglarji.

Dan Keltov in Rimljanov predstavlja osrednji del letošnje, že 28. prireditve Iz trebanjskega koša, ki jo bomo v petek, 17. 6., začeli s sklopom Morski dan. V duhu povezovanja krajevnih skupnosti bomo v Športnem parku v petek pripravili turnir v odbojki na mivki, trebanjski in šentjernejski obrtniki bodo odigrali tradicionalno prijateljsko nogometno tekmo, Morski dan pa bomo pred ribarnico Glivar sklenili z dalmatinskim večerom, na katerem bo nastopila klapa Jadranski maestrali. V petek, 17. 6., vabimo tudi na uvod v Dan Keltov in Rimljanov v Knjižnico Pavla Golie Trebnje, kjer bo ob 18. uri strokovno predavanje 'Arheološki pregled Dolenjske v prazgodovini in Antiki'. Pripravljata ga kustos Dolenjskega muzeja Borut Križ in mag. Uroš Bavc z novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Letošnjo prireditev Iz trebanjskega koša bomo tradicionalno sklenili s sklopom Športni dan. V nedeljo, 19. 6., bo dopoldne v Trebnjem in okolici 12. trebanjski kolesarski maraton DANA 2016. Kolesarji se bodo lahko podali na mali maraton, dolg 27 kilometrov, ali pa se preizkusili na 65-kilometrov dolgem velikem maratonu. V športnem duhu bo minilo tudi nedeljsko popoldne, saj bo mimo Trebnjega vodila zadnja etapa letošnje kolesarske dirke po Sloveniji, na katerim sodeluje pet ekip najvišjega ranga, med tekmovalci pa bo tudi britanski zvezdnik Mark Cavendish. Domači športniki oziroma predstavniki krajevnih skupnosti se bodo v nedeljo popoldne v Športnem parku Trebnje pomerili v igrah brez meja, druženje pa bomo sklenili ob smehu. Zabavala nas bo igralska skupina P.L.I.N, ki je v Trebnje privabila izjemnega Tilna Artača, sicer zmagovalca najnovejše sezone televizijske oddaje Znan obraz ima svoj glas.

 

Zakaj 'Občina Trebnje praznuje'?

Vsako leto se v mesecu juniju zvrsti največ dogodkov v naši občini.

Na idejo, da cel mesec junij posvetimo praznovanju naše občine pod sloganom »Občina Trebnje praznuje«, smo prišli, ker se v tem mesecu odvija za Občino Trebnje najpomembnejši praznik občine s slavnostno sejo, ko podeljujemo priznanja in plakete ter nazive častnega občana.

Sklop dogodkov oziroma mesec praznovanja smo že lani, in tako bomo tudi letos, pričeli s prvim izmed dogodkov, ki je Mednarodni tabor likovnih samorastnikov. Že 49. tabor po vrsti bo potekal od 11. do 18. junija 2016, na njem pa bo galerija, s povabilom mlajši generaciji umetnikov, predstavila novejše dogajanje v naivni umetnosti, raziskovali bodo sodobne trende in izrazne možnosti ter odgovorili na vprašanje, kaj se v samorastniški umetnosti dogaja ta trenutek. Udeleženci bodo: Paulina Constancia (Filipini/Kanada), Denis Toth (Hrvaška), Marga Fabbri (Argentina), Jelena Marković (Srbija/Nemčija), Mia Bergqvist (Finska), Rok Mohar (Slovenija), Igor Simonović (Srbija), Ivana Stanisavljević Negić (Srbija).

V sklop dogodkov sodi tudi tradicionalna in osrednja občinska turistična prireditev »Iz trebanjskega koša«, 28. leto koša pa bomo obeležili s temeljito prenovo vsebine le-tega, kot je predstavljeno v prvem delu.

Praznik občine Trebnje, ki je datumsko sicer določen 25. junija, bomo letos s slavnostno sejo obeležili 23. junija v Kulturnem domu Dobrnič. Za drugo lokacijo smo se odločili, ker želimo del praznovanja in vzdušja prenesti tudi v druge dele naše občine, zato bomo od letos dalje praznik Občine Trebnje vsako leto praznovali v drugi krajevni skupnosti. Prejemnik letošnjih priznanj so Luka Bregar, PGD Zagorica pri Velikem Gabru, Darja Korelec, Lovro Hren, Lovska družina Trebnje in Mešani pevski zbor Kres Čatež. Plakete bodo podeljene Leonu Lobetu, Francki Kužnik in Kulturno umetniškemu društvu Ivan Cankar Velika Loka, podeljen pa bo tudi naziv častni občan, in sicer Silvestru Prparju iz Dobrniča.

Spominski dan Občine Trebnje je poleg Golievega dneva, ki ga praznujemo v aprilu, tudi Baragov dan, ki ga obeležujemo 29. junija. Z 29. junijem se tako načeloma tudi zaključi praznovanje naše občine. Letos bodo Baragovi dnevi potekali 24. in 25. junija, poleg tradicionalnega pohoda po Baragovi poti, slovesne maše in slovesne akademije v soboto, 25. junija, pa bo že v petek, 24. junija, potekala v Baragovi dvorani potekala  predstavitev zloženke o Baragovi življenjski poti po občini Trebnje in knjige Jerneja Vrtovca Nadškof Šuštar in osamosvojitev Slovenije.

Letos smo v sklop dogodkov izjemoma vključili tudi 90 let Občinskega pihalnega orkestra Trebnje, ker njihovo praznovanje časovno sovpada s sklopom dogodkov »Občina Trebnje praznuje«. Zato smo segli preko časovnega okvirja in praznovanje podaljšali do 3. julija 2016, kar nas zelo veseli, saj se zavedamo pomembnosti našega pihalnega orkestra za kulturno življenje v bližnji in daljni okolici, in smo navdušeni, da lahko praznujemo skupaj. 

 

Organizacijska skupina in župan Občine Trebnje, Alojzij Kastelic

 

 

 

Oglejte si tudi