Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
3°C
JUTRI
18°C
3°C
Oceni objavo

Spletna obeležitev kulturnega praznika

Ob slovenskem kulturnem prazniku vsako leto v Temeniški in Mirnski dolini gostijo tradicionalno prireditev Prijatlji, ki jo pripravlja trebanjska izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). A zaradi epidemije je letos medobčinska proslava občin Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Trebnje potekala drugače, kot smo bili vajeni do sedaj.

Po krožnem pravilu so letošnjo slovesnost gostili Šentrupertu, v domove pa so jo ponesli s pomočjo sodobne tehnologije, ki v zadnjem letu kroji naš vsakdan. V imenu županov občin Temeniške in Mirnske doline je na prireditvi pozdravil župan Občine Šentrupert Andrej Martin Kostelec, slavnostna govornica pa je bila dr. Vera Smole, predavateljica dialektologije in zgodovine slovenskega jezika na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je razmišljala o znanosti in kulturi.

"Da je znanost nujno potrebna, se več ali manj strinjamo vsi; pomaga k zadovoljevanju materialnih in razumskih potreb, pomaga k vsestranskemu razvoju. Zakaj pa potrebujemo potem kulturo? Jo potrebujemo vsi? Verjetno, a ne v enaki meri. Kot je beseda sčasoma spreminjala pomen, tudi človeštvo kot celota le počasi prihaja do višje zavesti, v kateri je potrebno nahraniti tudi srce in dušo, ju zadovoljevati z njima primernimi umetniškimi doživetji, ki bodo namesto sovraštva zbujali ljubezen in dobroto, »da koder sonce hodi, prepir iz svéta bo pregnan, da rojak prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak!«. Naj Prešernovi verzi iz naše himne ne ostanejo mrtev državni simbol, ampak jih končno začnimo živeti," je med drugim poudarila letošnja slavnostna govornica.

Program spletne prireditve so obogatili Glasbena šola Trebnje, MePZ Leo Fortis Trebnje, Vokalna skupina Lilith, Gledališka skupina P.L.I.N. in Kristina Gregorčič z interpretacijo besedil iz literarnega zbornika Besede povezujejo 2018–2020, o kulturi so razmišljali Jože Zupan, Barica Kraljevski, Luka Bregar in Polonca Bartolj, v okviru projekta Fotografski laboratorij pa so predstavili fotografije z natečaja Lepota vsakdana in Uvodnega tečaja fotografiranja.

Prireditev, katere glavni namen je bil pokazati, da kultura kljub zaostrenim razmeram še vedno živi med nami, je povezovala Petra Krnc Laznik, omogočile pa so jo občine Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Trebnje. Gledalci so si jo ob slovenskem kulturnem prazniku lahko ogledali na Televiziji Vaš kanal, še vedno pa je na voljo tudi na YouTube kanalu in Facebook strani JSKD OI Trebnje.

 

JSKD OI Trebnje

 

Vabljeni k ogledu prireditve!

Povezava do prireditve: https://www.youtube.com/watch?v=hv1Fa0xBFnM&t=59s

 

 

Oglejte si tudi