Logo MojaObčina.si

Trebnje

DANES
1°C
-2°C
JUTRI
4°C
0°C
974

Slavnostna akademija ob Baragovem dnevu – spominskem dnevu Občine Trebnje

V Baragovi dvorani smo v nedeljo, na večer državnega praznika, obeležili slavnostno akademijo v spomin velikemu misijonarju, častitljivemu božjemu služabniku, škofu, popotniku, slovničarju in kandidatu za svetnika, Frideriku Baragi. Pod okriljem Kulturnega društva Trebnje smo se skozi pester kulturni program sprehodili skozi njegovo duhovno življenje ter s posameznimi izseki iz njegovega življenja tudi oživeli in uprizorili njegova plemenita dejanja. 

Slovesnosti so se med drugimi udeležili ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, župnik Miloš Košir, župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic in podžupan Občine Trebnje dr. Jože Korbar. 

Letošnji slavnostni govornik je bil akademski slikar Lojze Čemažar. Lojze Čemažar deluje na Slovenskem že skoraj 40 let. Imel je 25 samostojnih razstav in sodeloval na več kot 60 skupinskih razstavah doma in v tujini. Večji del njegovega opusa predstavljajo dela na področju cerkvenega slikarstva. Slike na stenah sakralnih prostorov je uresničil v tehnikah zidnega (freska in sgraffito) in oljnega slikarstva, zasnoval pa je tudi podobe v tehniki slikanih oken (vitražev) ter sodeloval pri njihovi izvedbi s svojimi deli je močno zaznamoval slovenski, predvsem sakralni, prostor.

Tudi za župnijsko cerkev v Trebnjem je zasnoval vitraže, kjer je opaziti prepoznaven lik Friderika Barage. Lojze Čemažar nam je precej nazorno prikazal posamezne odlomke iz Baragovega duhovnega življenja, na konkretnih primerih pa je obrazložil tudi pojme »človeških meja ter brezmejne ljubezni.«

Baragova plemenita dobra dela je s posameznimi izseki uprizorila Gledališka skupina Kraljica Miru. Člani gledališke skupine vidijo v Frideriku mogočnega priprošnjika tako za Cerkev kot za naš narod. Mladi so svoje darove združili in pripravili »mini predstavo« z naslovom: Eno je potrebno. Predstava je nastala v poklon in priprošnjo našemu svetniškemu kandidatu in v večno Božjo slavo. 

Prireditev je povezovala dipl. igralka Lidija Sušnik, za prijetno melodijo in čudoviti zvok sta poskrbela flavtistka Kristina Gregorčič in harmonikar Nejc Grm.

Častnim gostom so bila podeljena prav posebna, ročno izdelana darila. Žnurce, članice sekcije Kulturnega društva Trebnje, so podelile ročno izdelane čipke v steklu. Sledilo je neformalno druženje ter obisk Baragove galerije, kjer smo si lahko ogledali še razstavo Po Baragovi deželi kiparja Franceta Goršeta, ki je leta 1978 izdelal tudi Baragov kip pred trebanjsko župnijsko cerkvijo.

Likovna dela, predstavljena na pričujoči razstavi, so nastala v letih 1968 in 1969, ko je umetnik obiskal nekatere kraje v Baragovi deželi. Risbe so narisane s flomastrom in črno kredo in so dragoceno likovno gradivo, da si lažje predstavljamo okolje, v katerem je Baraga pred več kot 100 leti deloval. V Baragovi galeriji so bile prvič predstavljene ob Baragovem spominskem dnevu leta 2005.

Ob ogledu Goršetovih risb in druženju po prireditvi pa je Društvo podeželskih žena Tavžentroža poskrbelo tudi za pogostitev.

 

Občinska uprava

Občina Trebnje

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij