Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
11°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

S projektom BA-ČI stopili na Baragovo pot spominov

Minuli konec tedna je bil v Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje uvodni dogodek projekta Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI), ki dediščino dela znamenitega misijonarja Friderika Barage in tradicijo klekljanja povezuje v čipko enakih možnosti. Na dogodku so predstavili več kot 200 let star predmet, ki ga je imel pri sebi Baraga.

Irenej Friderik Baraga, najpomembnejši slovenski misijonar v prvi polovici 19. stoletja, se je poslovil od ljubljene Anice Dolinar, se odpovedal upravljanju gradu v Trebnjem in se podal na dolgo pot v Severno Ameriko, kjer je - v spomin na njegovo delo z indijanskimi plemeni - po njem poimenovano celotno okrožje v ameriški zvezni državi Michigen, ob slovitem jezeru.

Zgodbo slovitega rojaka so na dogodku predstavili ob nastopih solistk Glasbene šole Trebnje Hane Kanc, Teje Gričar in Eve Marije Candellari in klavirski spremljavi profesorice Barbare Lotrič, ob odlomkih filma o Baragu animatorjev Oratorija Trebnje ter ob potopisnem predavanju o Baragovi deželi v ameriški zvezni državi Michigen, ki so jo obiskali tudi duhovnik Sašo Kovač, Veronika Gabrijel, Matej Opara in Tomaž Kukenberger.

Obiskovalci so si ogledali tudi razstavo replik predmetov, slik in panojev z zanimivi vsebinami iz Muzeja krščanstva na Slovenskem, ki jo je pripravil in uredil Brane Praznik. Predstavili so tudi križec, ki ga je pred približno dvema stoletjema Baraga kot poročno darilo podaril siroti, živeči pri njegovi starejši sestri Amaliji.

Potopisno predavanje Po Baragovi poti je uvodni dogodek projekta Baraga in čipka kot niti sodelovanja (BA-ČI) Občine Trebnje in Kulturnega društva Trebnje – sekcije Žnurce. V oktobru bodo v središču projekta prve medgeneracijske klekljarske delavnice in predstavitev slaščice Baragova rezina. S tem se pridružujemo zaznamovanju 150. obletnice smrti rojaka, katerega življenje predstavlja temelj kulturnega turizma mesta v objemu Temenice. 

 

 

Oglejte si tudi