Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

PSI SO NA CESTAH SAMO POD NADZOROM

V zadnjem času smo prejeli kar nekaj klicev občanov na temo prostega sprehajanja psov po cesti brez nadzora lastnikov. Prijave se nanašajo predvsem na to, da psi na cesti ogrožajo otroke in kolesarje, tako da se le-ti ne upajo hoditi po cesti, da se jih prestrašijo ipd.

Psi, ki prosto tekajo po cesti, ovirajo promet in ogrožajo udeležence v cestnem prometu ter pri tem mnogokrat povzročajo občutek strahu, zlasti pri mlajših otrocih.

V skladu z Zakonom o zaščiti živali je lastnik tisti, ki je odgovoren za zaščito, skrb in varovanje domače živali, in v to sodi tudi nadzor nad gibanjem domače živali. Na cesti so lahko psi le v prisotnosti osebe, ki jih varno vodi, pri čemer pa morajo biti psi na javnem mestu na povodcu. Lastnika, ki pušča, da se domača žival giblje nenadzorovano po cestah, se lahko kaznuje z globo 40,00 eurov. Z globo 200,00 eurov pa lastnika psa, ki ne zagotovi, da je pes na javnem mestu na povodcu.

Vse lastnike psov pozivamo, da spoštujejo pravila glede gibanja psov na cesti in ostalih javnih površinah ter s tem prispevajo k zagotavljanju večje prometne varnosti drugih udeležencev v prometu, pa tudi samega psa. Medobčinsko redarstvo bo tudi v nadaljnje nadziralo ali se psi na javnih površinah gibljejo na povodcu ter v primeru nespoštovanja izrekalo sankcije.

 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo

Oglejte si tudi