Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Prva brezplačna medgeneracijska klekljarska delavnica z velikim številom udeležencev presegla pričakovanja

V soboto, 9. februarja, so članice Klekljarske skupine Žnurce (sekcija KD Trebnje) v Baragovi galeriji, v objemu razstave Baragovo življenje, vpeto v čipko, izvedle 1. brezplačno medgeneracijsko klekljarsko delavnico.

Odziv je bil presenetljiv, saj se je na delavnici gnetlo ljudi vseh starosti, ki so se želeli preizkusiti v umetnosti in spretnosti klekljanja. Čeprav je bilo predvideno, da bo delavnica potekala od 15.00 do 18.00, so le-to zaradi velikega navdušenja prisotnih dobrosrčne klekljarice podaljšale za skoraj dve uri.

S tem je bil že s prvo klekljarsko delavnico dosežen cilj aktivnega preživljanja prostega časa in povezovanja generacij, ki ga zasledujemo s projektom Eno je potrebno – Baraga in čipka kot niti sodelovanja.

Delavnice se je udeležilo presenetljivo veliko mlajših, kar je pohvalno in v nasprotju s splošnim prepričanjem, da si želijo otroci svoj prosti čas preživljati pred televizorji, računalniki in telefoni. Spremljevalci otrok so povedali, da so otroci uživali, klekljarice pa poudarile, da so mlajši udeleženci pokazali veliko mero potrpežljivosti in ročnih spretnosti – dveh nepogrešljivih lastnosti dobrih klekljarjev. »Na delavnici smo pogrešali le še kakšnega predstavnika moškega spola več«, je v šali dejala ena izmed klekljaric in dodala, da je splošno znano, da so moški zelo dobri klekljarji, le da se jih na žalost, bodisi zaradi nezanimanja bodisi zaradi predsodka, da je to bolj ženska dejavnost, za klekljanje odloči le zelo majhen odstotek.

Z delavnicami pa želimo udeležencem predstaviti tudi podjetniške priložnosti, ki jih ponuja klekljanje in čipka. Dandanes čipka in izdelki iz čipke na trgu predstavljalo in odpirajo nove možnosti razvoja podjetniških idej in s tem ustvarjanja novih delovnih mest. Čipka dandanes ni več nujno ročno izdelana, lahko je izdelana tudi računalniško ali lasersko. Obstajajo elektronske, modularne ali zračne čipke, lahko pa so plastične, kovinske, usnjene. Elemente čipk v svoje delo vpletajo arhitekti, računalničarji, slikarji itd. Vendar pa je vseeno potreben vsaj osnoven vpogled v ročni nastanek tradicionalne čipke. Program medgeneracijskih klekljarskih delavnic za mlade iskalce zaposlitev predstavlja možnost spoznavanja nove dejavnosti in pridobitve novega znanja, ki jim bo lahko služilo za ustvarjanje novih zaposlitvenih ali podjetniških priložnosti, starejšim pa predvsem kot prostočasna in družabna dejavnost, čeprav tudi pri njih dejavnost ni izključena kot možnost vira dodatnega zaslužka s predhodno registracijo dopolnilne dejavnosti na primer. Poleg navedenih možnosti na urbanih območjih, pa lahko medgeneracijske klekljarske delavnice doprinesejo tudi k priučitvi nove dejavnosti za krepitev podjetništva na podeželju oziroma lahko priučitev klekljanja doprinese k priložnosti za pridobitev dodatnega vira dohodka na kmetijah.


Če smo zbudili vaše zanimanje, potem ste vljudno vabljeni na naslednjo, drugo brezplačno medgeneracijsko klekljarsko delavnico, ki bo potekala v Domu starejših občanov Trebnje v četrtek, 7. marca 2019, med 16. in 19. uro.

Z delavnico bomo pričeli ob 16. uri, hkrati pa odprli tudi razstavo Glina, Baraga in čipka. Dogodek bo povezoval Luka Bregar, odprtje pa bo pospremljeno s krajšim kulturnim program in manjšo pogostitvijo.

Tretja brezplačna medgeneracijska delavnica bo nato že 14. marca, med 15. in 18. uro, zopet v Domu starejših občanov Trebnje.


Vljudno vabljeni!

 

*Dogodek in delavnice bomo fotografirali, nekaj fotografskega materiala bomo uporabili za namene obveščanja in promocije projekta Baraga in čipka kot niti sodelovanja.

 

 

 

Oglejte si tudi