Logo MojaObčina.si

Trebnje

DANES
31°C
18°C
JUTRI
30°C
18°C
2332

Proslava v spomin na 1. kongres SPŽZ zveze v Dobrniču, 13. oktober 2019

Proslava v spomin na 1. kongres SPŽZ zveze v Dobrniču,

13. oktober 2019

 

Društvo Dobrnič, Občina Trebnje in Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje so tudi letos pripravili spominsko prireditev ob 76. obletnici 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze v Dobrniču 13. oktobra 2019. Prireditev je potekalapri gasilskem domu Dobrnič. Na proslavi se je zbralo okoli 3000 ljudi. Prireditev je odlično vodila Petra Krnc, proslava pa se je pričala ob nastopu Pihalnega orkestra Trebnje. Častni pokrovitelj je bil predsednik Državnega Zbora mag Dejan Židan, ki se je opravičil, je pa zbor pisno pozdravil Najprej je vse zbrane v imenu lokalne skupnosti pozdravil Silvester Prpar, ki je častni občan občine Trebnje. Za njim je spregovorila Vera Klopčič in pozdravila vse prisotne kot predsednica Društva Dobrnič. Nato so nastopili so člani in članice društva »Aleksandrinke« iz Prvačine in slikovito predstavili odhod slovenskih žena in deklet v Aleksandrijo, da bi zaslužile dovolj denarja, da so lahko preživele svoje družine.

Slavnostna govornica, častna predsednica Društva Dobrnič Danica Simšič, žal ni mogla priti in je kot slavnostna govornica nastopila podpredsednica Društva Dobrnič Živa Vidmar, ki je orisala pomen uveljavljanja pravic žensk tudi v političnem življenju družbe. Učenke Podružnične šole Dobrnič pod mentorstvom Ane Kastigar so pripravile recitacije treh pesmi Svetlane Makarovič, ki je praznovala visok življenjski jubilej.

Proslavo je z izborom ljudskih in partizanskih pesmi zaključila Marjetka Popovski.

Kulturno turistično društvo Dobrnič je istega dne organiziralo 17. pohodpo kraku Evropske pešpoti E7, imenovanem Pot Mare Rupene.

 

Tekst: Vera Klopčič

Foto: Enver Palalić

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi