Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

PROSLAVA V SPOMIN NA 1. KONGRES SPŽZ V DOBRNIČU, 9. OKTOBER 2016

Proslava v spomin na 1. kongres SPŽZ v Dobrniču, 9. oktobra 2016

                            

Društvo Dobrnič, Občina Trebnje in Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje so pripravili spominsko prireditev ob 73. obletnici 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze v Dobrniču 9. oktobra 2016. Prireditev, na kateri se je zbralo okoli 3.000 ljudi je potekalapri gasilskem domu Dobrnič. Častni pokrovitelj prireditve predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je tudi letos osebno udeležil proslave in s tem prispeval k odmevnosti dogodka v slovenskem prostoru.

Prireditev je odlično vodila Petra Krnc, proslava pa se je pričala ob nastopu Občinskega pihalnega orkestra Trebnje pod taktirko Primoža Kravcarja. Najprej je vse zbrane v imenu lokalne skupnosti pozdravil Silvester Prpar, dolgoletni predsednik KS Dobrnič in častni občan občine Trebnje, ki je orisal glavne razvojne dosežke občine Trebnje v novejšem času. Za njim je spregovorila predsednica Društva Dobrnič iz Ljubljane Vera Klopčič in se iskreno zahvalila vsem, ki so v petnajstih letih delovanja DD prispevali k uveljavitvi vizije delegatk 1. kongresa. Izpostavila je izjemen prispevek lokalne skupnosti, ki vzdržuje spominsko sobo v Kulturnem domu kjer je v letu 1943 potekal 1. kongres Slovenske protifašistične ženske zveze in skrb za krak evropske pešpoti, ki se imenuje po njeni mami, prvi sekretarki kongresa Mari Rupena. Novost na letošnji proslavi je ženska četa Dobrnič, ustanovljena v letu 2016 kot simbolno nadaljevanje aktivne vloge žensk v času NOB.

Slavnostna govornica, mednarodno uveljavljena znanstvenica dr. Aleksandra Kornhauser Frazer je obudila spomin na srečanja z Maro Rupena in poudarila njeno iskreno zavezanost k ohranjanju izročila ženskega gibanja. Orisala je glavne probleme sodobne družbe in izzive, ki zahtevajo aktivno delovanje vsakega posameznika, zlasti tistih, ki delujejo v službah posebnega pomena kot so izobraževanje, zdravstvo, politika. Seveda pa mora biti celotna družba sposobna objektivno oceniti in spoštovati njihov prispevek ter jih za njihovo delo ustrezno nagraditi.

Učenci in učenke Podružnične šole Dobrnič pod mentorstvom Klavdije Livk in Bojane Kastigar so pripravili odličen nastop v katerem so naslovili tematiko beguncev skozi otroške oči. Poželi so aplavz udeležencev, ki je bil namenjen njihovi izvedbi, kakor tudi delu obeh mentoric. Proslavo je z izborom ljudskih in partizanskih pesmi zaključil nastop Ženskega pevskega zbora Generacija 57 pod vodstvom Tanje Benedik.

Kulturno turistično društvo Dobrnič je istega dne organiziralo 14. pohod po kraku Evropske pešpoti E7, imenovanem Pot Mare Rupene. Pohodniki, ki so prehodili pot iz Dolenjskih Toplic (22 km) in iz Žužemberka (12 km) so veselo razpoloženi prispeli v Dobrnič okoli poldne in se pridružili ostalim udeležencem proslave.

 

Društvo Dobrnič,
zanj Vera Klopčič

Oglejte si tudi