Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Prijatlji! so se letos zbrali v Trebnjem

Osrednja medobčinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, ki so ji v dolinah rek Temenica in Mirna dali naslov Prijatlji, kroži med štirimi občinami. Letos se je ustavila v Trebnjem, slavnostna govornica je bila pisateljica in predavateljica Petra Škarja, ki ima svoje korenine v Hrastovici pri Mokronogu.

 

V imenu županov občin Trebnje, Mokronog-Trebelno, Mirna in Šentrupert, ki so tudi sofinancirale prireditev, je zbrane nagovoril trebanjski podžupan dr. Jože Korbar, ki je nagovor zaključil z zahvalo Mojci Femec, ki je 20 let delala na trebanjski izpostavi Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in s svojimi nasveti, pomočjo in organizacijo prireditev odločilno soustvarjala kulturni utrip v vseh štirih občinah. Pri tem se mu je pridružil tudi član sveta JSKD OI Trebnje, ki iz ljubezni do materinščine že šest desetletij spodbuja in podpira kulturni utrip v dolini in širši, častni občan Občine Šentrupert, profesor Jože Zupan. »Ta gesta je tako presenetljivo lepo in je doživetje, hkrati pa srčna hvala vsem, ki so v teh letih sodelovali z menoj in da sem imela priložnost sodelovati s tako prijetnimi ljudmi. Toliko lepih trenutkov je bilo, ampak sem pa zelo, zelo vesela, da je naslednica oseba, ki bo nadaljevala kulturno tradicijo. Joži je srčna, te stvari opravlja z eno veliko dobro voljo in se mi zdi, da je tudi meni lažje pri odhodu,« je povedala nekdanja vodja trebanjske izpostave JSKD Mojca Femec, ki jo je na tem delovnem mestu nasledila Joži Sinur. (- pripeta tonska izjava M. Femec)

 

Slavnostna govornica, pisateljica in predavataljica Petra Škarja, je v svojem govoru poudarila: »Premalo se zavedamo pomena kulture. Kultura je tista, ki nas povezuje, kultura je tista, ki nam daje čustva, in s čustvi postanemo ljudje. Sicer smo samo neke številke, ki tavamo po svetu, in iščemo smisel življenja. Tako da: spoštujmo kulturo, dajmo nekaj  v njo. Predvsem pa se zavedajmo, da tudi preko kulture dajemo zgled ostalim ljudem in naslednjim generacijam. To potrebujemo in to nas ohranja najbolj človeške in najbolj prijetne ljudi.« (- pripeta tonska izjava P. Škarja)

 

79 skupin vseh starostnih obdobij in z različnih področij kulturnih dejavnosti je v preteklem letu pripravilo raznolike kulturne prireditve, ki so navduševale obiskovalce, včerajšnjo pa so – pod okriljem trebanjske izpostave JSKD – soustvarjali Občinski pihalni orkester Trebnje pod vodstvom Primoža Kravcarja, Trebanjske mažorete, učitelji Glasbene šole Trebnje, učenci Podružične osnovne šole Trebelno, Luka Bregar, Ragle, Oktet Lipa Trebnje in tenorist Diego Barrios Ross ter scenaristka in povezovalka programa Petra Krnc Laznik. Obiskovalci so si po prireditvi ogledali tudi razstavo v Baragovi galeriji, Baragovo življenje vpeto v čipke.

 

Kot je bil večplasten največji med slovenskimi pesniki, dr. France Prešeren, tako so tudi včeraj na prireditvi prepletli otroško razigranost, spomin, zahvalo, klasično melodijo, ljudsko pesem in izpovedno sodobno pesem, nežne ženske in odločne moške glasove in tako prikazali vso raznolikost kulturnega ustvarjanja v vseh štirih občinah.

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti,

OI Trebnje

Oglejte si tudi