Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
4°C
NED.
26°C
6°C
Oceni objavo

POZIV OBČANKAM IN OBČANOM: V TRGOVINO HODITE SAMI, ČIM REDKEJE IN NE LE PO EN IZDELEK

Kot ugotavlja vlada in Štab CZ občine Trebnje se ljudje v zaprte javne prostore, kot so trgovine, pošte in banke, še vedno odpravljajo v dvoje ali celo v spremstvu cele družine. Kljub počasnejši rasti števila okuženih v naši občini, občanke in občane ponovno pozivamo k spoštovanju tega ukrepa, saj se lahko izkaže, da bodo te navidezno majhne in nepomembne stvari, postale za marsikoga izmed nas zelo pomembne.

- V trgovino, na pošto, banko, .. hodite sami, saj je to veliko varneje za vas, za zaposlene in za druge stranke.

- Pred odhodom v trgovino si naredite nakupovalni seznam, da boste svoj nakup opravili čim hitreje in ne boste rabili po nakupih zopet takoj naslednji dan.

- V trgovini in drugih zaprtih javnih prostorih imejte na sebi zaščitno masko in rokavice ali si na kakšen drug način pokrijte obraz in usta, roke pa pred vstopom in ob izstopu razkužite (razkužilo je na voljo pred vsakim takšnim prostorom).

- Dotikajte se le stvari, ki jih boste kupili oziroma ki se jih nujno morate. Po dotikanju in prijemanju izdelkov, predmetov in denarja se ne dotikamo obraza, zlasti ne oči, ust in nosu, dokler si ne umijemo rok.

- Ob prihodu iz trgovine maske za enkratno uporabo in rokavice zunaj odvržete v za to namenjena koše, doma pa med mešane odpadke - zeleni zabojnik. Kako ravnate z maskami za večkratno uporabo, si lahko preberete TUKAJ

- NIJZ svetuje, da doma plastično, stekleno in kovinsko embalažo očistimo z raztopino detergenta za posodo in vodo ali jo obrišemo z alkoholnim robčkom. Vsebino papirnate embalaže, na primer moko, riž ali maslo, lahko prestavimo v čisto embalažo. Potem ko pospravimo izdelke, ki smo jih prinesli iz trgovine, si umijemo roke in počistimo pulte ter druge površine, ki smo jih uporabljali.

 

Nasveti Ive Verbnik, magistre živilske tehnologije: Kako razkuževati živila? 

Ko pridete iz trgovine, najprej vse izdelke nekam zložite, in sicer na površino, ki jo lahko kasneje razkužite. Izdelke pa vsaj očistite, preden jih položite v omaro ali v hladilnik.

Živila, pakirana v konzerve, steklenice, tetrapak, folije ... to lahko umijete in obrišete ter daste na mesto, kamor stvari običajno shranjujete. Izdelkom, ki so v dveh emabalažah, odstranite kartonsko embalažo in jo zavrzite, izdelek v vrečki pa pospravite, še bolje pa je, če ga presujete v kozarec. Pri sadju je dovolj, če ga temeljito umijemo z vodo. Nikar pa sadja in zelenjave ne perite z detergenti in razkužili, to vam lahko škodi. Operite pa vse sadje, tudi banane in citruse. 

In še kruh - kupujte takega, ki je v vrečki ali tistega, ki ga postreže prodajalec. Zamrzovanje mikroorganizmov in virusov ne uniči, jih samo uspava. In potem postanejo še bolj aktivni, kot prej. Uniči pa jih visoka temperatura, zato lahko kruh doma dopečete v pečici ali ga odmrznete v mikrovalovni pečici.

Oglejte si tudi