Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Novinarska konferenca v Trebnjem - Stanje premostitvenih objektov na bivši H1

 

Včeraj, 7. marca 2017 je župan Občine Trebnje sklical novinarsko konferenco, da bi opozoril na slabo stanje vseh objektov na bivši H1. Že sedem let je minilo odkar je bila zgrajena avtocesta in takrat je bila občini dana obljuba, da bo H1 primerno urejena, da se bodo preozki in dotrajani dovozi ter neprimerni podvozi sanirali.

Že leta 2006 je bila pripravljena študija, v kateri je bilo opredeljeno, da se bo večina nadvozov porušilo in da se bodo zgradila križišča za normalen dostop do vseh naselij ob H1. V vsem tem času pa se ni zgodilo skoraj nič. Nekaj sestankov z Direkcijo RS za ceste, veliko obljub za rekonstrukcijo H1 in pripravljanje projektnih nalog, to je bilo vse, kar se je v tako dolgem obdobju zgodilo. Mostovi so nevarni, zaradi pokanja, rušenja, krajni nimajo varnih dostopov do svojih domov.  

Nadvozi in podvozi so bili zgrajeni že leta 1958 in ne ustrezajo današnjemu prometu, predstavljajo pa edini dostop do bližnjih vasi.

Z Jezera s tovornjakom sploh ni možno pripeljati po cestišču nadvoza, če se ne uporabi tudi obstoječega propadajočega pločnika. Tudi krajani Dolenje Dobrave ne morejo uporabiti podvoza, ki je preozek, tako za tovornjake kot nakladalke in druge kmetijske stroje, zato so začeli voziti po poljski poti, ki so jo priključili na H1, kar je neustrezno in prometno neurejeno. Velik problem pa poleg vseh obstoječih mostov predstavlja premostitev pri Štefanu, kjer je most zaradi dotrajanosti že zaprt in ga lahko uporabljajo le pešci. V času priprave avtoceste, so pripravljalci ugotovili, da je na tem mestu toliko prometnih problemov (dotrajan most preko Temenice, neurejen železniški prehod, neustrezno Y križišče pri Gostilni Mišič, most preko H1, ki se ruši…), da je nujno potrebno načrtovati premostitev od H1 na regionalno cesto proti Veliki Loki in Čatežu, ki bi rešila vse obstoječe neustrezne prometne točke.

Občina Trebnje je razvojno zanimiva občina, kar potrjuje tudi nova gradnja TPV na Veliki Loki in TEM-a na Čatežu, ki sta zelo uspešni podjetji, kar dokazuje tudi nagrada Gospodarske zbornice Slovenije, direktorju podjetja TEM, g. Andreju Bajuku. Za svojo širitev pa nimajo ustrezne prometne dostopnosti, kar se kaže pri gradnji objekta TPV-ja, saj bodo morali pri gradnji uporabiti za dovoze konstrukcij lokalno cesto preko mesta Trebnje.

Župan je prepričan, da bo država prisluhnila opozorilom občine, da je nujno pričeti z rekonstrukcijo H1 in zgraditi premostitev pri Zidanem mostu oz. Štefanu.

 

Občinska uprava
Oddelek za splošne zadeve

 

Oglejte si tudi