Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

NAVODILO ZA MERJENJE TELESNE TEMPERATURE - Ukrep za preprečevanje širjenja covida-19: obvezno merjenje telesne temperature zaposlenih

Datum: 28. 9. 2020

Štev.: 25/20-DMDPŠ

 

Ukrep za preprečevanje širjenja covida-19: obvezno merjenje telesne temperature zaposlenih

 

Informacijski pooblaščenec ob ukrepu obveznega merjenja temperature zaposlenih opozarja, da morajo biti ukrepi prilagojeni glede na konkretna tveganja v posameznih situacijah in da je treba vedno izbrati tisti ukrep, ki najmanj poseže v pravice posameznika. Nujnosti in smiselnosti vladnega ukrepa merjenja temperature zaposlenih in obiskovalcev ne morejo komentirati z vidika presoje medicinske stroke o preventivnih ukrepih za preprečevanje širjenja covida-19. Če bi zdravstveni strokovnjaki tak ukrep opredelili kot potreben, učinkovit in nujen, potem ga je treba izvajati na način, ki najmanj posega v telo in zasebnost posameznika. Ob presoji, kateri ukrepi se zahtevajo ali priporočajo, pa je vedno treba upoštevati tudi načelo sorazmernosti. Zato predlaga, da naj lastniki in vodstva podjetij od specialistov za medicino dela pridobijo oziroma dopolnijo oceno tveganja širitve virusa v podjetju in pravočasno uvedejo vse ukrepe. Delodajalci glede na določbe veljavne delovnopravne zakonodaje v običajnih razmerah niso upravičeni do obdelave zdravstvenih podatkov zaposlenih, med katere sodijo tudi podatki o telesni temperaturi zaposlenih.

Ukrep obveznega merjenja temperature zaposlenih je ustrezno prilagojen konkretnim tveganjem v trenutni epidemiološki situaciji in praktično ne posega v pravice posameznika. Ukrep je potreben, učinkovit in nujen. Telesno temperaturo je potrebno meriti z brezstičnimi termometri. O telesni temperaturi zaposlenih in obiskovalcev je potrebno voditi evidenco in pri tem upoštevati določbe Zakona o varstvu osebnih podatkov. Podatki o telesni temperaturi se hranijo en mesec, nato pa jih je potrebno uničiti.

 

 

                                                                                   Zdenko Šalda, dr. med.

                                                                                   spec. med. dela, prometa in športa

Oglejte si tudi