Logo MojaObčina.si

Trebnje

DANES
22°C
4°C
JUTRI
21°C
4°C
Deli
771

Mirnejši promet v občini Trebnje

Sporočilo za javnost

Mirnejši promet v občini Trebnje

Prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« opozarja voznike na šolski poti v Pristavici pri Velikem Gabru

 

Občina Trebnje je v okviru prizadevanj za večjo prometno varnost občanov, med katerimi so najbolj ranljivi prav otroci, v naselju Pristavica pri Velikem Gabru skupaj s podjetjem Sipronika in Zavarovalnico Triglav postavila prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« MHP50. Odslej bo tako promet na regionalni cesti Grm – Bič, ki vodi skozi omenjeno naselje, potekal varneje. Prikazovalnik, ki se napaja iz sončnih celic, je del vseslovenskega projekta Skupaj umirjamo promet, v katerem bo ob sofinanciranju največje slovenske zavarovalnice 19 slovenskih občin aktivno umirjalo promet v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh.

Po podatkih slovenske policije je hitrost vozila najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na težo posledic prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Zato je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja ter učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic. Na pobudo podjetja Sipronika ter v sodelovanju Zavarovalnice Triglav in slovenskih občin, med katerimi je tudi občina Trebnje, je tako nastal projekt Skupaj umirjamo promet, katerega glavni cilj je počasnejša vožnja v okolici šol in vrtcev, kjer so najbolj izpostavljeni predvsem najmlajši pešci.

Mirnejši promet na šolski poti v Pristavici pri Velikem Gabru

V občini Trebnje so ob začetku novega šolskega leta namestili prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« na regionalni cesti Grm – Bič, ki velja za eno najbolj prometno obremenjenih poti v občini. Na njej je še posebej veliko tovornega prometa, saj se številni vozniki skozi Pristavico pri Velikem Gabru izognejo prečkanju avtocestne cestninske postaje Dob. Regionalno cesto v Pristavici pri Velikem Gabru na nepreglednem ovinku vsakodnevno samostojnoprečka več učencev OŠ Veliki Gaber, ki so namenjeni na šolski avtobus. Povečana previdnost voznikov na tem odseku je tako nujna. Občina je zato na razpis Sipronike in Zavarovalnice Triglav za sofinanciranje postavitve omenjenega prikazovalnika hitrosti prijavila prav to lokacijo.

Zmanjšanje prekoračitev hitrosti

»Iz izkušenj, ki jih imajo krajani Pristavice, vemo, da vozniki na tem odseku praviloma ne upoštevajo omejitev hitrosti. Odslej bo drugače, saj bo k izboljšanju prometne varnosti pripomogel prikazovalnik hitrosti, ki bo pred ovinkom iz smeri Ivančne Gorice voznike opozoril na njihovo hitrost in na pešce v prometu. Umiritev prometa na tem mestu je še posebej pomembna, ker tukaj poteka tudi šolska pot,« je o pomembnosti postavitve prikazovalnika povedal župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic. Na preveliko hitrost kot najpomembnejši dejavnik tveganja na tem cestnem odseku je opozoril tudi Boštjan Colarič, pomočnik komandirja Policijske postaje Trebnje: »Vse od treh nesreč, ki smo jih v zadnjih dveh letih zabeležili na tem odseku, so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti voznikov glede na razmere na cesti.« Ravnatelj OŠ Veliki Gaber Gregor Udovč pa je dodal: »V šolski okoliš OŠ Veliki Gaber spada več kot 20 naselij, med katerimi je z vidika prometne varnosti najbolj kritična prav Pristavica pri Velikem Gabru. V šoli se zahvaljujemo Zavarovalnici Triglav in Siproniki, ker sta poskrbeli, da bodo naši šolarji na cesti zdaj varnejši. Starši in učitelji pa bomo lahko bolj mirni v času, ko bodo otroci na poti v šolo in iz nje.«

Prijazen preventivni ukrep

Pametni prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 spadajo v kategorijo prijaznih preventivnih ukrepov za izboljšanje varnosti v cestnem prometu. »Prikazovalniki hitrosti, ki jih v okviru tega projekta nameščamo na šolske poti, voznike pohvalijo za zgledno vožnjo, ali jim pokažejo, da njihovo ravnanje za volanom ni primerno. Sistem hkrati tudi shranjuje in obdeluje podatke o prometu, ki jih bomo prikazovali na posebnem spletnem portalu. Pokazati želimo, kako sistemska vključitev merilnikov pozitivno vpliva na zmanjševanje hitrosti v območjih umirjenega prometa,« pojasnjuje direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

Podatke, ki jih prikazovalnik zbira, bodo lahko v občini uporabljali za načrtovanje različnih ukrepov urejanja prometa na širšem območju lokacije, kjer je nameščen. V avli OŠ Veliki Gaber bo poleg tega trajno nameščen računalniški zaslon za prikaz statističnih podatkov o hitrostih in številu vozil na šolski poti. To bo imelo pozitiven vpliv na ozaveščanje otrok o pomenu ustrezne vožnje na območjih s pešci.

Za čim manj nesreč

V Zavarovalnici Triglav si že vrsto let z različnimi aktivnostmi prizadevajo za večjo prometno varnost. Skladno s svojimi temeljnimi vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in družbena odgovornost, so podprli tudi postavitev prikazovalnika hitrosti v Občini Trebnje. »Prepričani smo, da mora biti vsak otrok na svoji šolski poti varen in dobro zaščiten. Zato smo se odločili, da podpremo postavitev prikazovalnika »Vi vozite« na nevarni lokaciji v Pristavici, ki je obenem tudi del okolja, v katerem poslujemo. Veseli smo, da smo pripomogli k izboljšanju varnosti tukajšnjih prebivalcev,« je dejal Edo Povhe, direktor Območne enote Novo mesto Zavarovalnice Triglav.

Od junija do predvidoma konca septembra bodo tako slovenske občine, podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav s prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 opremili 19 nevarnih cestnih lokacij in s skupnimi močmi poskrbeli za (še) večjo varnost vseh udeležencev v prometu.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi