Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Kickboks za vsakogar! Videoposnetek za vse, ki iščete nov, brezplačen in varen način vadbe

KICKBOKS – VADBA ZA VSAKOGAR!

Ste ob tej trditvi v dvomih? Ne verjamete, da je ta šport kot način vadbe primeren za vsakogar? Kickboks večina pozna iz televizijskih ekranov in ga smatra za krutega in neprimernega. Dejstvo pa so drugačna. Le malo ljudi, ki trenira ta borilni šport, se dejansko bori oziroma tekmuje ali se s tem športom ukvarja profesionalno. Vse več pa se ga loteva kot načina rekreacije. Različice tega športa kot so Fitboxing, Shape boxing, Cardio boxing, so vadbe, ki so čedalje bolj popularne po celem svetu. Sestavljene so iz elementov kickboksa, treningi pa za vadeče niso prav nič boleči ali nevarni.

Na treningih kickboksa in njegovih različic boste porabili veliko kalorij, saj boste skozi celoten trening uporabljali celo telo. Trening se vedno prične z ogrevanjem, tako kot bi se morala vsaka vadba ali celo vsako težje vsakdanje opravilo, saj s tem zelo zmanjšamo možnost poškodb. Nadaljuje se z elementi kickboksa, z »delom« na vreči, kjer se lahko sprostimo in udarjamo močneje, in z delom v parih. Ko delo poteka v parih, partnerjem držimo posebne blazine, v katere boksajo in tako ne prejemamo nobenih nevarnih udarcev. V tem se tudi razlikujeta tekmovalna in rekreativna različica športa, in ravno zato pri rekreativni različici ni nobene bojazni, da bi prišlo do kakršnihkoli bolečih udarcev ali celo poškodb. Trening se zaključi z rahlim raztegom mišic oz. sprostitvijo celotnega telesa. Tako z varnim treningom dosežemo pozitivne učinke na telo, ohranimo gibljivost, moč, vzdržljivost in so vsakdanji napori za nas veliko lažji.

POZITIVNI UČINKI

Ekipa trenerjev kickboksa je kot glavne pozitivne učinke rekreativne različice tega športa oziroma vadbe definirala:

  • razvijanje motoričnih sposobnosti (najboljše za otroke);
  • izboljševanje koordinacije in gibljivosti;
  • izboljševanje drže in stabilnosti (krepitev telesne sredice)
  • izboljševanje ravnotežja;
  • oblikovanje telesa in zmanjšanje odstotka maščobe;
  • boljša pljučna in srčna kapaciteta;
  • zmanjševanje tveganja nastanka srčnih obolenj;
  • povišanje gostote kosti;
  • izboljševanje koncentracije;
  • povečevanje samozavesti;
  • sprostitev.

Hkrati so trenerji ob primerjavi svojih izkušenj ugotovili, da se je vsak izmed njih s kickboksom začel ukvarjati iz različnih razlogov (od nizke samozavesti do mladostniške delinkvence), vsem pa je ta šport pomagal, da so v življenju našli pravo pot. Kot glavne nefizične učinke zato izpostavljajo tudi učenje spoštovanja, discipline, trdega dela, vztrajnosti, … Še posebej trenerji vadbo kickboksa priporočajo staršem oziroma njihovim otrokom, saj lahko preko treninga sprostijo odvečno energijo, krepijo telo, hkrati pa se učijo spoštovanja do soborcev (drugih otrok) in trenerja (odraslih) ter discipline in vztrajnosti.

 

OSNOVNA VADBA KICKBOKSA z VIDEO PRIKAZOM

Preden pričnemo s kakršnokoli vadbo, se prepričajmo, da smo  zdravi in se lahko ukvarjamo z vadbo. Posvetujmo se svojim zdravnikom ali drugim strokovnjakom. Izogniti se moramo nepotrebnim poškodbam ali drugim stranskim učinkom.

Pa začnimo … OGREVANJE

  • Vsako vadbo najprej začnemo z ogrevanjem. Ogrevanje je sestavljeno iz gibov, s katerimi celotno telo pripravimo na vadbo. Namen je, da mišice postanejo bolj prožne, s čimer preprečimo poškodbe oz. telo pripravimo na napor, hkrati pa ogrevanje poveča učinkovitost vadbe. Za enega izmed možnih načinov ogrevanja kliknite TUKAJ.
  • Po ogrevanju sledi še krajši razteg na mestu, pri katerem se najbolj posvetimo ramenskemu, kolčnemu, kolenskemu sklepu ter gležnjem in zapestjem, saj so ti najbolj obremenjeni pri vadbi kickboksa. Za ogled videa kliknite TUKAJ.

Prvi koraki … OSNOVE KICKBOKSA

V tem delu spoznamo osnovne elemente kickboksa. Naučimo se pravilnega gibanja, izmikov ter udarcev. Elementi se morda na začetku zdijo tehnično zahtevni, sčasoma pa se tehnika izpili in gibanje avtomatizira. Po ogrevanju se v tem delu intenzivnost treninga že rahlo stopnjuje in se tako dodobra pripravimo na glavni del, ki bo sestavljen iz 2 različnih vadb. Prikazane gibe sprva izvajajte počasi oziroma hitrost prilagodite svojim kondicijskim sposobnostim. Ob izvajanju gibov bodi prožni, trebušne mišice imejte napete. Koordinirajte gibe rok in nog. Za ogled videa kliknite videa kliknite TUKAJ.

Zdaj gre zares … VADBA 1, 2, 3

Prikazane vadbe potekajo brez kontakta in so primerne za vajo posameznika brez partnerja. Prva vadba poteka brez premora in se lahko ob večkratnem ponavljanju in primernem tempu izvaja večkrat zapored, s čimer dosežemo učinek aerobne vadbe. Za ogled videa kliknite TUKAJ.

Pri drugi vadbi pa gre za vadbo po sistemu »tabata«, s čimer se vadba spremeni v anaerobno oziroma intervalno ali HIIT vadbo. S to vadbo boste pospešili srčni utrip do vašega maksimuma ter pospešili svoj metabolizem. Za ogled videa kliknite TUKAJ.

Če ste primerno kondicijsko pripravljeni lahko obe vadbi izvajate po več krogov, lahko ju kombinirate po želji, odvisno od želenega učinka, počutja ter vaše pripravljenosti. Za optimalen učinek naj vaša vadba (samo prva, samo druga ali kombinacija obeh) pri zmernem tempu traja približno 45 minut.

Kot dodatek za trening doma in brez športnih pripomočkov smo na koncu dodali še trening z utežmi, ki jih nadomestimo z 2 plastenkama vode (0.5 kg). S tem vadbo »popestrite« oz. otežite. Za ogled videa kliknite TUKAJ. 

Umirjanje… RAHEL RAZTEG

Vadba se zaključi z umirjanjem oz. sprostitvijo celotnega telesa. Počasi, z umirjenim dihanjem raztezamo mišice, gibi potekajo kontrolirano, počasi ter brez bolečin. Zaključni del vam bo pomagal sprostiti mišice po vadbi (izognili se boste »muskelfibru«), ohranjanju gibljivosti in vitalnosti. Za ogled videa kliknite TUKAJ.

 

 

Oglejte si tudi