Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Kekčeva pesem privabila množico v Dolenjo Nemško vas

V Podružnični šoli Dolenja Nemška vas so nam učitelji in učenci zadnjih zadnjih nekaj let prirejali dobrodelne koncerte s široko paleto nastopajočih glasbenikov iz slovenske glasbene scene. Vsako leto je bila športna dvorana polna, ljudje navdušeni, učencem in učiteljem pa je na ta način uspelo zbrati sredstva za lažje delo v šoli. Letos pa so se učitelji in učenci odločili narediti nekaj drugačnega, in sicer uprizoritev Kekca prepletenega z Avsenikovimi vižami. Priprave so začeli pred več kot pol leta, v petek, 20. maja 2016, pa so nam predstavili rezultat.

Koncert, predstava oziroma muzikal, ki ga je deloma podprla tudi Občina Trebnje, je nosil naslov »Jaz pa pojdem na Gorenjsko«. V uprizoritvi so učenci oživeli Kekčeve junake, ki so se po mnogih letih zopet zbrali. Le kam so se namenili? Kam pa drugam kot v hribe – pogledat stare pastirske poti in obujat spomine … V 50 minutni uprizoritvi smo bili gledalci deležni presenečenja za presenečenjem. Predstava, ki je vsebovala dovršeno glasbo, petje, dramsko igro in sceno so v celoti odigrali in odpeli učenci PŠ Dolenja Nemška vas, kot Pehta pa nas je na začetku presenetila sama gospa Nevenka Grebenc, vodja podružnice. Zborovsko petje in ples učencev PŠ Dolenja Nemška vas, zvoki harmonike izpod rok Polone Dragan in Andraža Kovačiča, zvoki flavte, ki jih je izvabljala junakinja Ana oziroma Lana Šircelj, zvoki klarineta, ki ga je igral Kekec oziroma Vid Koščak, solo pevski nastopi Mojce oziroma April Kotnik, pastirice Jasne Udovič in pastirja Domna Klavsa ter doživeta dramska igra Rožleta Tevža Ornika, kmeta Sama Bartolja in Bedanca Žige Poglavca so polno dvorano obiskovalcev pustili »odprtih ust«. Solze so dobesedno tekle v potokih, na trenutke od smeha, na trenutke od ganjenosti. Kot je povedal tudi ravnatelj OŠ Trebnje Rado Kostrevc, si lepšega zaključka delovnega tedna ne bi mogel želeti nihče, saj je predstava eden izmed presežkov osnovnošolskega kulturnega ustvarjanja v letošnjem letu. Kolektiv, ki ga sestavljajo Nevenka Grebenc, Ana Avbar, Iva Sajovic, Franc Rakar, Nuša Vode, Mojca Štritof, Vanja Kužnik, Marjeta Kmetič, Petra Pristavnik in učenke ter učenci PŠ Dolenja Nemška vas so nam priredili predstavo, polno domoljubnih in ljudskih pesmi, poleg tega pa so v predstavo vdelali tudi največje Avsenikove uspešnice. Projektu pa niso bili predani le kolektiv in učenci, temveč tudi tehnično osebje, in sicer Lojzka Makše in Marjana Urbič. Ob pomoči Justine Zupančič, Jerneja Kralja, Braneta Praznika, Andreja Mežana, Jožeta Goloba, Staneta Avgustinčiča in Matica Janežiča so nam pokazali, kaj je pravo sodelovanje in do kakšnega rezultata nas le-to pripelje. Seveda pa brez nadarjenih in vztrajnih učenk in učencev PŠ Dolenja Nemška vas vse skupaj ne bi bilo izvedljivo.

Učitelji so nam zaupali, da so učenci res veliko in pridno vadili, vendar je bil trud poplačan na dan prireditve, ko se je v njihovih očeh iskrilo od pričakovanja in navdušenja, po prireditvi pa seveda tudi od ponosa. Takšno izkušnjo si bodo zapomnili in iz nje črpali vse življenje. Tudi zato upamo, da bodo v kratkem pripravili ponovitev nepozabnega glasbenega večera.

Po končani uprizoritvi so nas povabili v šolo na ogled razstave likovnih del, nastalih s sodelovanjem Varstveno-delovnega centra Trebnje, v okviru mednarodnega likovnega natečaja Igraj se z mano.

Hvala vsem za čudovit večer v Dolenji Nemški vasi!

 

Občinska uprava
Oddelek za splošne zadeve

 

Foto: Arhiv Občine Trebnje in PŠ Dolenja Nemška vas

Oglejte si tudi