Logo MojaObčina.si

Trebnje

DANES
1°C
-1°C
JUTRI
0°C
-9°C
Deli

STROKOVNA EKSKURZIJA

Skoraj 200 starejših gasilk in gasilcev se je udeležilo strokovne ekskurzije

Komisija za delo z veterani pri Gasilski zvezi Trebnje bienalno organizira strokovno ekskurzijo za svoje starejše članstvo – veteranke in veterane. V letošnjem letu so jo načrtovali in jo tudi izvedli 27. julija 2017  z ogledom Kočevske – zelenega morja Evrope. Na pot bogato zasnovane ekskurzije se je načrtovanega dne pod vodstvom 4 vodičev: Maje, Vinka, Jožice in Stanke podalo 4 avtobuse gasilskih veterank in veteranov (193) iz 23 od 28 PGD Gasilske zveze Trebnje.

Ob prvem postanku v naselju Podstenice (do izselitve 1941 so tu živeli Kočevarji) v občini Dolenjske Toplice, smo si pod vodstvom tamkajšnjega čebelarja ogledali čebelarski center, ki edini domuje v tem naselju (danes v tem naselju ni več stalnega prebivalstva). Ob tem je najbolj navdušila maketa vasi Podstenice pred drugo svetovno vojno.  V Kočevskem rogu smo se v njegovem osrčju ustavili na bivši Žagi Rog, ki je bila v svojem času največji lesno-predelovalni obrat na Slovenskem. Nato smo se skozi gozdno katedralo sprehodili do veličastne jelke – kraljice Roga (stara 500 let). Obiskali smo tudi bivšo kočevarsko vas Rajhenav, ki leži sredi roških gozdov na nadmorski višini 600-900 m, kjer nam je kmet Alojz Brdnik, sicer iz Štajerske, ki od 1996 pogumno vztraja na kmetiji, predstavil dejavnosti, s katerimi se z ženo ukvarjata na tej gorski kmetiji: vzreja bikov, krav in konj, imajo okoli 200 glav govedi, v zadnjem času pa so začeli sprejemati tudi obiske strokovnih in turističnih skupin. Obiskali smo tudi spomenik najbolj znanega roškega grobišča pod Krenom, do katerega vodi Križev pot Slovencev, delo kočevskega umetnika Staneta Jarma. V restavraciji ob kočevskem jezeru smo pojedli okusno malico, nato pa nadaljevali  po mestu Kočevje, kjer nas je pričakalo vodstvo Gasilske zveze Kočevje ter nas pospremilo do Prostovoljnega gasilskega društva Kočevje, kjer smo si ogledali njihovo orodišče, opremo in vozila. Sledilo je potovanje do Kočevske reke, kjer je tamkajšnji župnik predstavil novo cerkev sv. Janeza Krstnika, ki je bila leta 1999 postavljena v spomin vsem porušenim cerkvam in znamenjem na Kočevskem, ob njej pa stoji največji oreh na Slovenskem. O življenju v režimu zaprtega območja in o utripu krajev danes nam je pripovedoval domačin Srečko, ter naš soudeleženec ekskurzije Brane Praznik, ki je v takratnem režimu delal v Kočevski reki. Od tu smo se peljali še skozi nekdaj strogo varovano območje Gotenica proti Gostilni Tušek, kjer smo imeli še skupno pozno kosilo pred povratkom v Temeniško in Mirnsko dolino.

Ekskurzija je bila polna različnih ogledov, kjer smo si nabrali vrsto bogatih in zanimivih vtisov, ki smo jih zabeležili v svoje spomine ter hvaležni vodstvu Komisije za delo z veterani in njenemu prizadevnemu predsedniku Stanetu Gorcu, vodstvu Gasilske zveze Trebnje ter skrbnim vodičem za izjemno lepo preživet dan, čemur je pripomoglo tudi prijetno vreme (neprevroče).

                                                                                                          GZ Trebnje

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!