Logo MojaObčina.si

Trebnje

DANES
18°C
-2°C
JUTRI
17°C
-2°C
Deli

Prejemniki odlikovanj Civilne zaščite

 

1. marca obeležujemo dan civilne zaščite. V počastitev tega dne je bila tudi letos državna prireditev s podelitvijo priznanj najbolj zaslužnim na Brdu pri Kranju, prireditev za Dolenjsko in Belo krajino pa je potekala v torek popoldan v KC Primoža Trubarja v Šentjerneju.  Slavnostni govornik je bil Srečko Šestan, poveljnik CZ RS, ki je opozoril in pohvalil delo tisočih prostovoljcev v sistemu zaščite in reševanja, od gasilcev, potapljačev, članov RK, Karitasa, ekip prve pomoči, tabornikov idr. V svojem govoru je predstavil velike nesreče preteklega leta in ni mogel mimo nesreč, ki so zaznamovale naše območje v preteklem letu. To je poletni požar v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Straži, v katerem je v treh dneh gasilo kar 575 gasilcev, pomagala je tudi Slovenska vojska s helikopterjem, ter decembrski požar v DSO Črnomelj, kjer so uslužbenke doma hitro, zagnano in profesionalno priskočile na pomoč k reševanju stanovalcev, preprečile pa so tudi večjo škodo in nesrečo. V povezavi s temi nesrečami je bilo kar nekaj letošnjih nagrajencev.

Zbrano občinstvo in nagrajence so poleg podžupana občine Šentjernej, Janeza Selaka, pozdravili in izrazili čestitke:  ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak, Marjan Šmalc, predsednik Regijskega sveta regije Dolenjska, generalna sekretarka RKS Renata Brunskole ter župan Občine Straža, Dušan Krštinc, ki se je še posebej zahvalil vsem, ki so pomagali v gašenju v požaru v Ekosistemih.

Z območja Temeniške in Mirnske doline, ki ga pokriva tudi Gasilska zveza Trebnje, so bili med prejemniki bronastega znaka CZ: Milan Kastelic iz PGD Dobrnič, Zvonko Zore iz PGD Štatenberk (zanj je priznanje prevzel župan Anton Maver) ter  Aleš Udovč iz občine Mokronog - Trebelno za aktivno in prizadevno sodelovanje v Enoti reševalnih psov Novo mesto.

Srebrni znak CZ za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju in krepitvi varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Mirna za 110 let delovanja, ki ga obeležuje v letošnjem letu.

Med prejemniki bronastega znaka je bila tudi Gasilska zveza Trebnje za enkratno dejanje pri pomoči ob velikem požaru v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Straži julija lani, ki je prevzel poveljnik Janez Uhan.

Svečani dogodek so popestrili pevci Šentjernejskega okteta in otroška folklorna skupina Šentlora OŠ Šentjernej pod vodstvom Maje Miklavž Sintič, z umetniško besedo je svečanost povezala Anita Petrič.

                                                                                                                                                     GZ Trebnje

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!