Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Dolgoletnemu članu Občinskega sveta Občine Trebnje Matiji Hočevarju v slovo

Žalna seja v spomin na Matijo Hočevarja je potekala v sredo, 21. avgusta 2019, ob 16. uri v veliki sejni sobi Občine Trebnje. Vodil jo je župan Alojzij Kastelic, udeležilo pa se je je tudi veliko število svetnikov. 

Matija Hočevar, rojen 3. 7. 1932 v kraju Jablan, Mirna Peč. V izpisu pokojninske dobe ZPIZ Slovenije je njegovo prvo delovno razmerje zabeleženo že 10. 10. 1947. V mladosti je preživel hude čase, drugo svetovno vojno in nacistično preganjanje. Po vojski je naredil izpit za minerja in tako pomagal pri gradnji vodovoda po Suhi krajini in kasneje tudi ostale infrastrukture drugod. A po skoraj usodni nesreči, ko je mina sprva zatajila, nato pa le eksplodirala, je to težavno in naporno delo opustil in se zaposlil kot sekač. Takrat je imel skorajda edini motorno žago in popoldne je pogosto pomagal občanom pri podiranju dreves. Po petnajstih letih dela v gozdu se je zaposlil v podjetju, ki se je ukvarjalo z gradnjo stanovanj. Preden se je pred 28 leti upokojil, se je podal še v podjetniške vode, saj se je kot samostojen podjetnik ukvarjal z nabiranjem zelišč in gob. Imel je 41 let delovne dobe. Upokojil se je 22. 5. 1991 leta.

Kot romski svetnik v trebanjski občini se je še kako zavedal, da je dobra komunikacija eden izmed temeljev sodelovanja z lokalno oblastjo in tudi državo. Kot svetnik je veliko pripomogel k razvoju romskega naselja Vejar ter je bil močna vez med romsko skupnostjo in lokalnimi političnimi odločevalci. Zato mu je predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš na slavnostni akademiji ob 15. obletnici uzakonitve pravice Romov do občinskega svetnika podelil zahvalo za pomoč pri delovanju organizacije.

Vejar je po njegovi zaslugi in prizadevanju danes eno izmed najbolj urejenih romskih naselij v Sloveniji, kjer živi večina, to je okoli 300 trebanjskih Romov. Postopoma so dobili vodovod, kanalizacijo, elektriko, javno razsvetljavo in nazadnje še asfaltirano cesto. Večkrat je dejal: »Včasih je bilo tu blato, a z leti se je življenje spremenilo na bolje.« Zadovoljen je bil, da jim je uspelo legalizirati večino gradenj, močno pa si je želel, da uredijo še vse preostale parcele.

Matija je bil konstruktiven sogovornik, ki je držal besedo in je z modrostjo premagoval ovire.

Ženi Vidi, hčerki Anji in sinu Mitji izrekam iskreno sožalje.

Matija je umrl po usodni bolezni 4. avgusta v 87. letu starosti. Njegov spomin počastimo z minuto molka.

Ohranili ga bomo v lepem spominu…


Alojzij Kastelic, župan Občine Trebnje

 

Po županovem slovesu smo si ogledali še film Hudeje 26, ki je trajni zapis spominov Matije Hočevarja bodočim rodovom.

 

 

 Avtor fotografije v galeriji: Rok Nose

 

Oglejte si tudi