Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Danes prvič praznujemo dan slovenskega športa

Dan slovenskega športa v Sloveniji kot praznik prvič obeležujemo danes, ko se je naša država pridružila zgolj sedmim državam, ki imajo praznik športa. 

To so še Indija, Iran, Malezija, Katar, Turčija, Tajska in Japonska. 

Za dan slovenskega športa so poslanci v Državnem zboru sredi letošnjega leta opredelili datum, ko je veslaški dvojni dvojec v sestavi Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju leta 2000 v Sydneyu osvojili prva zlata olimpijska odličja za samostojno Slovenijo. 

To bo hkrati tudi prvi dan evropskega tedna športa, ki bo v Sloveniji letos potekal šestič, in sicer med 23. in 30. septembrom. Organizatorji želijo, da bi bilo v tem tednu aktivnih približno 200.000 udeležencev.

Častni pokrovitelj praznika je predsednik države Borut Pahor, ki bo med drugim pripravil dan odprtih vrat v svojem kabinetu. Že v ponedeljek je Slovenijo obiskal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Olimpijski komite Slovenije, nacionalne zveze, klubi in druge organizacije, ne le športne, bodo pripravili številne športne in rekreativne dogodke v državi.

 

 

Oglejte si tudi