Logo MojaObčina.si

Trebnje

DANES
12°C
-2°C
JUTRI
10°C
3°C
Deli
942

Čestitka župana Občine Trebnje Janu Čibeju in Luku Poljancu za njun izjemen uspeh

 

V Luksemburgu je od 10. do 18. februarja 2018 potekalo mednarodno tekmovanje tolkalnih duov z nazivom International Percussion Competition Luxembourg, na katerem sta med 21 vrhunskimi tolkalnimi pari z vsega sveta zmagala Slovenca Jan Čibej in Luka Poljanec. Duo Dendrocopos, kot sta si nadela ime, je poleg 1. nagrade prejel tudi nagrado občinstva.

Mlada slovenska glasbenika sta dosegla izjemen uspeh v svetovnem merilu. Njun dosežek ne priča le o uspehu dveh posameznikov, pač pa tudi o kakovosti slovenskega glasbenošolskega izobraževanja, o predanih, delovnih in srčnih mladih glasbenikih ter njihovih pedagogih.

19-letni Jan Čibej, študent 1. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani in dijak 4. letnika Gimnazije Poljane, ter 18-letni Luka Poljanec, dijak 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, sta bila najmlajša udeleženca tekmovanja. Njun mentor je Simon Klavžar, profesor tolkal in komorne glasbe na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Tekmovanje International Percussion Competition Luxembourg (IPCL) ne poteka po starostnih kategorijah; zgornja omejitev starosti je 36 let za enega člana dua oziroma 60 let skupne starosti obeh članov. Mlada slovenska tolkalca sta se tako na tekmovanju merila s precej starejšimi, tudi profesionalnimi tolkalci, zato je njun uspeh še toliko večji.

Tekmovanje IPCL poteka za disciplino duo le vsakih 9 let. Je član svetovne zveze mednarodnih glasbenih tekmovanj World Federation of International Music Competitions s sedežem v Ženevi. Gre za zvezo 125-ih najuglednejših glasbenih tekmovanj, od tega so 4 za tolkala (ARD München, Ženevsko tekmovanje, TROMP Eindhoven in IPCL Luksemburg), kar dokazuje mednarodnost, nivo in ugled tekmovanja IPCL v svetu. Več o tekmovanju in sodelujočih si lahko preberete na spletni strani http://ipcl.lu/.

Letošnje tekmovanje IPCL je potekalo 8 dni v 3 krogih. Vsak duo je pripravil 85 minut programa. Prvi krog tekmovanja je potekal 3 dni (vsi sodelujoči dui so se predstavili z 20-minutnim programom), v polfinale se je uvrstilo 9 duov (vsak je izvedel 30 minut programa), za finale pa je mednarodna 7-članska žirija (Paul Mootz, Boris Dinev, Philippe Limoge, Katarzyna Myćka, Fumito Nunoya, Bart Quartier in Matthias Schmitt) izbrala 3 due (vsak je izvedel 35 minut programa).

 

Alojzij Kastelic, župan Občine Trebnje zmagovalcema iskreno čestita in jima želi še veliko nadaljnjih uspehov. 

 

Posnetke nastopov zmagovalnega Dua Dendrocopos na tekmovanju v Luksemburgu lahko poslušate prek Youtube kanala (IPCL 2018).

Dendrocopos Duo - Ultimatum II - IPCL 2018 Preliminary Round

Dendrocopos Duo - Astral Trip - IPCL 2018 Preliminary Round (obvezna skladba)

DENDROCOPOS DUO - Eight on 3 and Nine on 2 - IPCL 2018 Semi-Finals  

DENDROCOPOS DUO - Octabones - IPCL 2018 Semi-Finals

DENDROCOPOS DUO - Goldrush - IPCL 2018 Semi-Finals (obvezna skladba)

DENDROCOPOS DUO - Das Lied vom jungen Akkordeonspieler - IPCL 2018 Finals

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij