Logo MojaObčina.si

Trebnje

DANES
25°C
12°C
JUTRI
24°C
15°C
1463

AQUARES: Ogled primerov ponovne rabe vode na Poljskem

16. in 17. 10. 2019 smo se predstavniki Občine Trebnje, ki je partner projekta AQUARES (angl. Water reuse policies advancement for resource efficient European regions), in Razvojnega centra Novo mesto kot vabljeni deležnik, udeležili ogleda dobrih praks varčevanja z vodo in njene ponovne rabe v regiji Lodzkie na Poljskem. Namen srečanja je bil spoznati raznovrstne tehnološke pristope čiščenja odpadnih voda, monitoringa kakovosti odpadnih voda in implementacije ponovne rabe vode v različnih sektorjih: industriji, kmetijstvu, javnem sektorju, turizmu in rekreaciji.

Obiskali smo tehnološko napredno čistilno napravo v mestu Sieradz, v tovarni Bilinski, kjer se ukvarjajo z barvanjem tkanin, so nam predstavili, kako so v sodelovanju z univerzo razvili postopek čiščenja odpadne vode in njene ponovne rabe vode po načelih krožnega gospodarstva, ogledali smo si primere ekoremediacij in čiščenja padavinskih voda z namenom zadrževanja vode v rekreacijskih umetnih jezerih v mestu Arturowek, predstavili so nam napredno čiščenje bazenske vode v športnem kompleksu Łódź Sports Bay, podjetje Cybercom nam je predstavilo inovativno aplikacijo za monitoring kakovosti voda v realnem času ter številni drugi strokovnjaki so nam želeli pokazati, kako zelo pomembna je ponovna raba vode.

Študijski obisk je bil priložnost za izmenjavo informacij med strokovnjaki iz različnih držav. V projektu AQUARES, program INTERREG EUROPE, sodeluje deset partnerjev iz devetih držav. Poleg regije Murcia (Španija), ki je vodilni projektni partner, sodelujejo še projektni partnerji iz Grčije, Poljske, Malte, Italije, Nemčije, Latvije, Španije, Češke in kot edini iz Slovenije, Občina Trebnje. Cilj projekta je, da se pripravi priporočila – Akcijski načrt za ponovno rabo vode. Med drugim se želi spodbuditi modernizacijo in vzpostavitev infrastrukture za ponovno rabo sive vode, izboljšati osveščenost o pomenu ponovne rabe vode ter poiskati različne možnosti financiranja investicij v napredne tehnologije za krožno gospodarjenje z vodo. Za več informacij obiščite našo spletno stran: https://www.interregeurope.eu/aquares/ ali nas kontaktirajte na e-naslov: aquares@trebnje.si.

 

Sara Uhan

Občina Trebnje

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi