Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

28. prireditev »Iz trebanjskega koša« obiskalo več kot 4.000 ljudi

Občina Trebnje je bila letošnja prirediteljica tradicionalne, že 28. prireditve »Iz trebanjskega koša«. V sklopu tridnevnega dogajanja je Trebnje obiskalo več kot 4.000 ljudi. Letošnji prireditvi smo dodali nove vsebine in pestre aktivnosti ter se vrnili nazaj, v preteklost »Praetorium Latobicorum«. 

V petkovem »morskem« dnevu smo v Športnem parku Trebnje prvič uspešno izpeljali turnir krajevnih skupnosti v odbojki na mivki. Pomerilo se je osem krajevnih skupnosti, in sicer KS Trebnje, Dolenja Nemška vas, Svetinja, Veliki Gaber, Knežja vas, Velika Loka, Čatež in Štefan. Izredna borbenost je prinesla zmago KS Dolenja Nemška vas, sledila je KS Svetinja  ter KS Trebnje. Trebnje je ponovno dokazalo, da je mesto športa.

V dvorani Stik se je istočasno odvijalo predavanje Arheološki pregled Dolenjske v prazgodovini in antiki kustosa Dolenjskega muzeja Boruta Križa in mag. Uroša Bavca ZVKD. Večer so dodatno popestrili Jadranski maestrali v Ribarnici Glivar. Šotor je bil zapolnjen do zadnjega kotička.   

»Dan Keltov in Rimljanov« je vrnil čas nazaj in Trebnje je dobilo novo podobo. Zgodovinsko bogat program se je pričel z odprtjem keltskega tabora in tržnice, čez dan so se nam pridružili še Rimljani, dogodek pa smo sklenili z večernim zabavnim programom, ko smo sprehod po zgodovini pripeljali nazaj v sedanjost.

Skozi obdobja Keltov in Rimljanov so nas popeljala razna društva, posamezniki, OŠ Trebnje in Veliki Gaber ter mnogi drugi. K sodelovanju smo povabili dve skupni rimskih vojščakov: združenje Andautonija iz Velike Gorice na Hrvaškem, sicer s Trebnjem pobratene občine, in člane kulturno-izobraževalnega društva Teodozij iz Vrhpolja pri Vipavi, ki so popoldne uprizorili prihod cesarja Teodozija na kvadrigi, antičnem vozu, ki ga vlečejo štirje vzporedno vpreženi konji.

Potekale so razne delavnice, izobraževanja in animacije, tako za otroke kot tudi za odrasle, nastopi kulturnikov v našem lokalnem prostoru, poskrbljeno pa je bilo tudi za brezplačno keltsko – rimsko kulinarično razvajanje. Skozi Goliev trg je ponosno zakorakala pisana množica kar 35 lokalnih društev s preko 800 udeleženci.

Trebanjske koše za požrtvovalno delo ter dosežke so prejeli na področju kulture slikarka in ilustratorka Maja Kastelic in JSKD OI Trebnje oziroma Mojca Femec,  na področju športa NK Bartog Trebnje ter KD Gorenje Ponikve, na področju gospodarstva podjetji Komunala Trebnje in direktor Stanko Tomšič ter Tem Čatež in direktor Andrej Bajuk, na področju turizma pa blagovna znamka Dobrote Dolenjske in Društvo podeželskih žena Tavžentrože.

Pozno v noč so nas zabavali Teater Cizamo z ognjeno predstavo, Nina Pušlar s spremljevalno skupino, D'neeb kot skrivnostna glasbena poslastica ter za nameček Ansambel Ceglar in skupine Dolenjskih 5. Na Golievem trgu se je trlo ljudi vse do zgodnjih jutranjih ur. Samo v soboto nas je obiskalo preko 3.000 obiskovalcev.

Nedeljski dan je bil v znamenju športnih aktivnosti. Preko 550 kolesarjev se je pomerilo v velikem (65km) in malem maratonu (27km) že 12. trebanjskega kolesarskega maratona Dana. Najštevilčnejšo športno društvo je bilo društvo »Bezgavec« iz Novega mesta.

Pod vodstvom Alena Štritofa pa so se podale v boj za zmago »Iger brez meja« posamezne krajevne skupnosti. Med seboj se jih je pomerilo kar deset v petih različnih igrah.

Zmago si je prislužila KS Knežja vas, zatem Dobrnič ter tretje mesto KS Štefan. Za dobro mero humorja, igre in zabave je poskrbela gledališka skupina Plin iz Čateža ter poslastica večera, Tilen Artač, zmagovalec priljubljene televizijske oddaje Znan obraz ima svoj glas.

 

Alojzij Kastelic
ŽUPAN

 

Oglejte si tudi