Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

13. Praznik Občine Trebnje: podelili so priznanja in plakete

 

V Trebnjem so trinajstič zapored pripravili praznovanje ob občinskem prazniku, ki ga sicer praznujejo  25. junija v spomin na dan, ko je Trebnje dobilo mestne pravice. Tudi letos so osrednjo svečanost pripravili v edinstvenem ambientu nove galerije na prostem – na ploščadi pred Knjižnico Pavla Golie Trebnje. Med lesenimi skulpturami iz Galerije likovnih samorastnikov Trebnje se je ob upoštevanju ukrepov in priporočil za zajezitev epidemije Covid-19 zbralo več kot 100 obiskovalcev.

 

Letošnja Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Trebnje je bila posvečena 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije. Na osrednji svečanosti je zbrane uvodoma pozdravil župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic, slavnosti govornik pa je bil prvi predsednik slovenske vlade in častni občan Občine Trebnje Lojze Peterle.

 

Tako kot doslej je osrednje mesto slovesnosti pripadlo občinskim nagrajencem. V Trebnjem so podelili devet priznanj Občine Trebnje in pet plaket Občine Trebnje. Priznanja in plaket je podelil župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic skupaj s podžupanom Občine Trebnje Jožetom Avgustinčičem ter poslancema v Državnem zboru RS Francijem Kepo in Blažem Pavlinom. Vsi letošnji nagrajenci so prejeli tudi slovenske šopke.

 

Plakete Občine Trebnje v letu 2021 so prejeli Patronažna služba Zdravstvenega doma Trebnje za nesebično opravljanje patronažne službe v izrednih razmerah v času epidemije, Vlasta Starc za življenjsko delo pri razvoju predšolskega varstva v občini Trebnje, Kegljaški klub Trebnje za 50 let uspešnega dela na področju športa, Stane Gorec za življenjsko delo na področju gasilstva in prostovoljstva ter Anica Miklič za življenjsko delo na področju socialnega varstva.

 

Priznanja Občine Trebnje v letu 2021 so prejeli prof. dr. Marija Petek Šter za izjemen prispevek k razvoju primarnega zdravstva v občini Trebnje, Društvo upokojencev Trebnje za izjemno delo na programu Starejši za starejše, podjetje Alva d.o.o. za družbeno odgovorno podporo športnim in humanitarnim organizacijam, Knjižnica Pavla Golie Trebnje za 90 let uspešnega razvoja knjižničarstva, Galerija likovnih samorastnikov Trebnje za 50 let uspešnega delovanja, Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Trebnje za dolgoleten trud za pomoč ljudem v stiski, Marta Bartolj, ilustratorka, za odmevno umetniško ustvarjanje, Občinski Štab civilne zaščite Občine Trebnje za uspešno delovanje v času epidemije ter Nada Zorec za delo v Društvu podeželskih žena Tavžentroža in prispevek k prepoznavnosti občine Trebnje v širšem prostoru.

 

Osrednjo občinsko slovesnost je obogatil tudi izbran kulturni program. Tako kot doslej so zbrane uvodoma pozdravili člani in članice Občinskega pihalnega orkestra Trebnje in Trebanjske mažorete. Na praznovanju je nastopila je mlada sopranistka Iris Bečaj, ki jo je spremljal priznani pianist Zoltan Peter. Program slavnostne seje je obogatil Komorni ansambel učiteljev Glasbene šole Trebnje s skladateljem Tomažem Habetom. Rdečo nit slavnostne seje je spretno pletla Petra Krnc Laznik, za prijetno vzdušje ob druženju pa sta poskrbela vokalist Mitja Drčar in Robert Petan na kitari.

 

Na slavnostni seji ob 13. Prazniku Občine Trebnje so bila podeljena še priznanja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki so sicer tradicionalno podeljena na posebni slovesnosti ob 1. marcu, mednarodnem dnevu Civilne zaščite. V Trebnjem je  poveljnik Civilne zaščite za Dolenjsko Marjan Šmalc podelil dva bronasta znaka Civilne zaščite za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči, in sicer sta ju prejela Andreja Zupančič in Franci Hrovatič.

 

Pri pripravi in izvedbi prireditve, nad katero je bdela trebanjska izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), gre zahvala še Glasbeni šoli Trebnje z ravnateljico Tatjano Mihelčič Gregorčič, Knjižnici Pavla Golie Trebnje, Kreativno umetniškemu inkubatorju, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Trebnje in Cvetličarni Kala ter vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi 13. Praznika Občine Trebnje.

 

JSKD OI Trebnje, Joži Sinur

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

 

Oglejte si tudi