Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

KS Svetinja

KS Svetinja leži na JV delu občine Trebnje in je najmanjša krajevna skupnost v občini. V njej danes približno 300 prebivalcev. V to krajevno skupnost spada 5 vasi: Dolenji Vrh, Gorenji Vrh, Rdeči Kal, Svetinja in Šmaver.

Vasi so razpršene, za razliko od vasi Dolenji Vrh, ki je izrazito gručaste oblike. Večji del krajevne skupnosti obsega gričevnato in gozdnato površje gričevnatega oboda Globodolskega polja, poznanega predvsem po vinogradniški gorici Šmaver, kjer dobro uspeva vinska trta. Najvišji vrh krajevne skupnosti je Ostri vrh (523 m), na katerega je vsako leto okoli božiča organiziran zimski pohod. 

Krajevno skupnost Svetinja povezuje lokalna cesta Repče − Rdeči Kal. Krajevna skupnost nima javnih objektov in nima svojega prostora. V preteklem mandatu so v vasi Svetinja, kjer je nogometno igrišče, pridobili zemljišče, ki ga je odkupila Občina. V bodoče tu nameravajo zgraditi objekt za potrebe krajevne skupnosti in krajanov.

KS ima bogate kulturne korenine.V Gorenjem Vrhu pri Dobrniču se je leta 1902 rodil narodni heroj Jože Slak Silvo, leta 1934 se je rodil jezikoslovec in leksikolog France Novak, leta 1931 pa se je v Šmavru rodila dramska igralka in nosilka Borštnikovega prstana Iva Zupančič.

V KS se vse več prebivalcev odloča za novo gradnjo ali adaptacijo svojih objektov v stanovanjske namene, zato število prebivalcev v zadnjih letih lepo raste na veselje vseh tamkaj živečih. Želje in potrebe vseh po boljši infrastrukturi, kot so ceste, vodovod, javna razsvetljava, optika so vsak dan večje. V KS je vse več tudi obrtnikov; od avto prevozništva do manjših obrtniških del, kot ostalih krajanov, ki se dnevno vozijo po cestah, kar od vseh zahteva, da urejajo in vlagajo v boljše in bolj varne povezave z občinskim središčem. Tako za dobro počutje, rast in razvoj skupaj z ostalimi člani Sveta KS Svetinja skrbi predsednik Silvo Zupančič.

Koliko časa ste že predsednik?

Predsednik KS Svetinja sem drugi mandat. Po poklicu sem ključavničar. Srednjo strojno šolo sem obiskoval na Šolskem centru Novo mesto. Nato pa sem bil 30 let zaposlen kot monter ogrevalnih naprav v podjetju Instalacije Grosuplje d. d.  Zadnjih deset let delam kot samostojni podjetnik.

Zakaj ste se sploh odločili kandidirati za predsednika KS Svetinja?

Odločitev je tlela predvsem v želji po boljšem razvoju v lokalni skupnosti. Priznam, da razen dela predsednika PGD Vrhe nekih večjih izkušenj vodenja na tem področju nisem imel, a sem se hitro našel tako v delu kot prostoru. V mojem mandatnem obdobju se s svetom KS zelo dobro razumemo, delamo enotno, suvereno, z veliko mero razuma, predvsem pa se trudimo delati dobro za vso lokalno skupnost.

Kaj je tisto, kar ste v zadnjih letih naredili?

V zadnjih letih lahko rečemo, da se je ogromno naredilo. Določen del sredstev je sicer že vnaprej razporejen za vzdrževalna dela (zimska služba, košnja, čiščenje  prepustov, krpanje jam, itd. ), obdarovanje otrok, srečanje starejših, ki ga pripravlja aktiv Rdečega križa in piknik krajanov, ki ga v zadnjih dveh letih zaradi razmer s covidom-19 žal nismo izvedli, a vseeno od 70 do 80 % vseh sredstev  namenjamo v investicije. Naše želje so seveda vedno velike, vendar smo finančno omejeni in primorani razpolagati s sredstvi, ki jih imamo.

Za katere zadeve ste namensko porabili sredstva?

Do sedaj, v glavnem za ceste, saj je v naši KS okoli 12 km poti. Od razširitev do novih odcepov ter zamenjavo asfalta. Naj omenim samo nekatere: odcep nasproti ceste »Škarp«(od Albinove zidanice do Matjaža), odsek ceste v Rajski dolini, Šmaver pri Brezovarjevi zidanic. Tu naj omenim, da so dela bila opravljena s sofinanciranjem lastnikov, za kar se jim še enkrat iskreno zahvaljujem za razumevanje, predvsem za pomoč. Razširili smo tudi ceste Gorenji Vrh – Dečja vas, kjer nam je nasproti prišla tudi KS Dolenja Nemška vas, ki je razširila del ceste Dečja vas−Šmaver in tudi tu velika zahvala lastnikom, ki so podarili zemljo. Podaljšali smo tudi cesto Dolenji Vrh in uredili razširitev ceste Dolenji Vrh−Svetinja, kjer nam je denarno na pomoč priskočila tudi Občina. Od drugih začrtanih planov smo uresničili še nakup miz za PGD Vrhe in za potrebe druženje krajanov ter postavili nekaj novih hidrantov. Naj bodo pri roki v upanju, da jih nikoli ne bomo rabili.

Kje pa deluje vaša krajevna skupnost?

Za vsa naša srečanja in mnoga druga  nam nudi prostor GD Vrhe v svojem domu. Krajevna skupnost na žalost še nima svojih prostorov, niti javnih objektov. V preteklih letih smo si izborili svoje zemljišče za »Vaško središče« v vasi Svetinja, kjer sedaj stoji nogometno igrišče. Zemljišče je odkupila Občina Trebnje. Za omenjeno središče smo že pridobili  gradbeno dovoljenje. V kolikor bo šlo vse po začrtanih smernicah, upamo na skorajšnjo postavitev objekta za potrebe krajevne skupnosti in krajanov, ki si ga vsi močno želimo.

Kaj je vaš primarni cilj v prihodnje?

V prihodnosti je po moji oceni potrebna izvedba nujno potrebne razširitve lokalne ceste Trebnje−Rdeči Kal ter ureditev in razširitev tudi ostalih cest po krajevni skupnosti. Postaviti pa bi bilo potrebno še nekaj hidrantov, močno pa si želimo urediti tudi javno razsvetljavo po vaseh. Želje so velike, tako da dela nam ne bo zmanjkalo. Zavedamo pa se, da so denarna sredstva omejena in razpolagamo lahko le s tistim, kar imamo.

Svetu in predsedniku KS Svetinja želim veliko volje in delovnega elana pri uresničevanju in izvedbi vseh projektov.

Mojca Smolič

Oglejte si tudi