Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

INDUSTRIJSKA KONOPLJA - RAZVOJNA PRILOŽNOST TREBANJSKE IN MIRNSKE DOLINE

V petek 10.4.2015, je DSD, partnerica koalicije Združena levica, v Trebnjem, izvedla javno razpravo o industrijski konoplji. O donosnosti in o možnostih pridelave ter predelave industrijske konoplje, o prednostih in pomislekih so mnenje predstavili Violeta Tomić - podpredsednica odbora za kmetijstvo v DZ RS, Goraz Marinček - Slovenski E-forum in ZEK DPBK (Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine) Gregor Kaplan in Danijel Ocepek - DSD Trebnje ter udeleženci razprave.
Na razpravi se je zbralo skoraj trideset slušateljev. Ključni poudarki razprave so bili, da je očitno dokazana široka uporabnost industrijske konoplje, donosnost na hektar je zelo visoka – dejansko ena najvišjih med industrijskimi rastlinami, konkretno pa to lahko znaša kar do 5 kratnik običajnih donosov na hektar. Ugotovljeno je bilo: Trebanjsko-Mirnska dolina ima možnosti pridelave in predelave, da se na tem področju sramežljivo zadeve dogajajo - udeleženci predstavili tudi svoje izkušnje. Zlasti je bilo to zanimivo slišati za področje pridelave Miskantusa.


Glede na prvi odziv in tudi ob možnosti degustacije izdelkov iz industrijske konoplje je bilo čutiti veliko zainteresiranost za seznanitev s tem področjem, ki vse bolj izgublja pregrinjalo tabuja. Glede na razvoj dogodkov in morebitnih zasaditev industrijske konoplje pa seveda ostaja možnost povezovanja pridelovalcev, ki se morajo s samim postopkom, že pred setvijo, do dobra seznaniti ter upoštevati nasvete. Na tak način se namreč izognejo morebitnim nevšečnostim v kasnejši fazi. Zadeve bomo v DSD pozorno spremljali in glede na potrebe v Trebanjsko-Mirnski dolino z aktivnostmi predstavitev nadaljevali. Ob tem je potrebno izpostaviti tudi to, da je zadnji rok za ureditev papirologije 10. maj.


DSD Trebnje


Foto: Ksenija Starič & Brane Praznik

Oglejte si tudi