Logo MojaObčina.si

Trebnje

JUTRI
32°C
15°C
TOR.
24°C
12°C
Deli
3007

Galerijska paleta

Galerijska paleta

Sončno vreme je tudi v galerijo vneslo živahnost in pestro dogajanje. V mesecu februarju so v galeriji potekali številni dogodki.                                                                                                                                          

Tako kot že nekaj let zapored, so se pričeli koncerti iz ciklov Četrtkovih sozvočjih, ki potekajo v sodelovanju z Glasbeno šolo Trebnje. Koncert pianista in skladatelja Bojana Glavine je potekal 14. februarja 2019 z melodijami navdušil in napolnil galerijo.                                                                                                        

V času zimskih počitnic smo poskrbeli tudi za male nadobudne in ustvarjalne šolarje, ki so se udeležili delavnice organizirane v sodelovanju s Centrom za izobraževanje in kulturo Trebnje. Na delavnici so otroci pod vodstvom mentorice Majde Miklič izdelali okvir z mozaičnimi ploščicami in vanj vstavili risbico ali fotografijo, ko jo bodo podarili svojim mamicam ob materinskem dnevu.

 

Mesec smo slovesno zaključili z otvoritvijo nove začasne razstave Ambrož Testen, umetniško samozavedanje poznega obdobja, ki navdušuje z deli, Ambroža Testena. Slednji se je opisal tako: „Po rodu sem Slovenec, po življenju Hrvat, po daru Božje previdnosti kristjan, po duši Jezusov učenec, po poklicu brat sv. Frančiška Asiškega …“  ( vir odlomka: Škunca, Bernardin: Slikarska zaigranost jednog mirnog fratra, „Književna Rijeka“, št. 3, letnik XVIII. jesen, Rijeka, 2013). Razstava predstavlja pomembno tkanje niti v povezovanju samorastništva v Sloveniji in na Hrvaškem, ki jih je s svojim ustvarjanjem in opusom pomagal stkati tudi sam Testen in s tem postavil pomemben mejnik umetnosti.

Razstavo je slovesno otvoril župan Občine Mirna, Dušan Skerbiš, vodila jo je Kristina Gregorčič, za glasbeni program, ki ga je izvedel prof. David Kocijan, pa je poskrbela Glasbena šola Trebnje. Vsebino razstave je predstavila avtorica razstave, Margarita Šimat, ki je poudarila, da je Testen celo življenje poskušal v slikanju slediti akademskim vzorcem, kar ga je omejevalo pri njegovi lastni imaginaciji. Ko se je v poznem obdobju ustvarjanja osvobodil vseh okov in na plano sprostil globljo duhovno ekspresivnost, je začel ustvarjati dela, ki so izražala njegovo poduhovljenost.

Ivan Gavran, predstojnik frančiškanskega samostana na Rabu, kjer je Testen doživel svoje najbolj plodno obdobje ustvarjanja, pa je zaključil, da je bil le ta najbolj srečen, ko je lahko svoja dela podaril in s tem razveselil ljudi.

Razstava je pritegnila mnoge obiskovalce med drugim tudi mag. Matjaža Marka, ministra svetovalca na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu; mag. Ivana Mintasa, ministra svetovalca za Veleposlaništvu Republike Hrvaške v Republiki Sloveniji, Antona Mavra, župana Občine Mokronog-Trebelno; Miro Francetić Malčić, direktorico Hrvaškega muzeja naivne umetnosti iz Zagreba; dr. Viktorja Papeža, frančiškana in profesorja kanonskega prava na Evropski pravni univerzi.

Razstava bo na ogled vse do 5. maja 2019 in je ena redkih predstavitev del v Sloveniji, posvečena pa je  35. obletnici njegove smrti.

 

Z Margarito Šimat, ki že nekaj desetletij preučuje ustvarjanje Ambroža Testena, se boste lahko 11.  aprila 2019 ob 18. uri sprehodili po razstavi in pod strokovnim vodstvom  spoznali globlji pomen del ter odkrivali prepletenost motivov in ekspresionizma, ki se izražajo v delih frančiškana.

 

Avtorica članka: Špela Sila

Vir foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi