Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

49. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov

26. maja 2016, ob 18. uri, vas vabimo na odprtje retrospektivne razstave Ko se vračam domov… trebanjskega likovnika, ilustratorja, oblikovalca in učitelja likovnega pouka, Lucijana Reščiča.

 

11. junija 2016, ob 18. uri pa se bo pričel že 49. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov. Na letošnjem taboru bomo, s povabilom mlajši generaciji umetnikov, predstavili novejše dogajanje v naivni umetnosti, raziskovali sodobne trende in izrazne možnosti ter odgovorili na vprašanje, kaj se v samorastniški umetnosti dogaja ta trenutek. 49. Mednarodnega tabora se bo udeležilo sedem umetnikov iz Argentine, Finske, Kanade, Nemčije, Hrvaške, Slovenije in Srbije, ki bodo na Mednarodnem taboru likovnih samorastnikov sodelovali prvič in umetnica iz Srbije, ki se nam bo v Trebnjem pridružila že tretjič.

 


Mia Bergqvist, Finska

Mia Bergqvist je bila rojena 1974. Z umetnostjo se je podrobneje seznanila v projektu OTE (1996-1997), ki ga je vodilo mesto Espoo. Ta projekt jo je tako navdušil, da se je začela poglabljati v oljno slikarstvo. Potem je kot ilustratorka sodelovala z mnogimi oglaševalskimi agencijami in drugimi podjetji. Samostojno je razstavljala na Finskem, skupinsko pa po celi Evropi.

 


Paulina Constancia, Kanada/Filipini

Rodila se je leta 1970 v kraju Cebu na Filipinih. Samostojno je pričela razstavljati leta 1995 z razstavo v rojstnem kraju. Z možem trenutno živita v Singapurju, kjer ustvarja, poučuje umetnosti in obrt ter izvaja umetnostno-terapevtske delavnice za ženske in otroke. Samostojno je razstavljala na Filipinih, Tajskem, v Singapurju, na Japonskem in v Indoneziji. Objavila je dvojezično knjigo poezije in knjigo kratkih zgodb.

 


Marga Fabbri, Argentina

Marga Fabri je bila rojena leta 1970 v Buenos Airesu, Argentina, v umetniški družini. Njena mati je bila sopranistka, njen oče pianist, njen ded pa kipar, pri katerem je pridobivala najzgodnejše slikarske izkušnje.  Na univerzi v Buenos Airesu je dokončala študij arhitekture in se izobraževala na National Institute of Art na oddelku za obnovo kulturnih spomenikov. Samostojno se je predstavila v Buenos Airesu, Argentina, Parizu, Francija, Veroni, Italija, in na Dunaju, Avstrija.

 

Jelena Marković, Nemčija/Srbija

Jelena Marković je bila rojena leta 1981 v Kraljevu. Največ ustvarja s flumastrom na kartonu, med njenimi deli pa se najdejo tudi akrili na platnu in dela v kombinirani tehniki. Je članica umetniškega združenja IG Kunst Gaildorf. Živi in deluje v mestu Gaildorf, Nemčija. Razstavljala je samostojno in na skupinskih razstavah, njena dela pa so zastopana tudi v zbirki Muzeja naivne i marginalne umetnosti, Jagodina, Srbija, kjer je leta  2007 na 13. Bienalu naivne in marginalne umetnosti prejela nagrado za razstavljena dela.

 


Rok Mohar, Slovenija

Rok Mohar se je rodil leta 1979. Končal je Srednjo šolo tiska in papirja ter se vpisal na Famul Stuart. Leta 2006 je pričel ustvarjati v svojem ateljeju na Metelkovi. Sodeloval je pri restavriranju cerkve na Trgu prvega maja, v sv. Juriju in v svetilniku na punti v Piranu. Delal v graščini Goričane, na Operi, Frančiškanski cerkvi v Ljubljani, na gradu Pišece na graščini v Radovljici… Občasno se ukvarja tudi z oblikovanjem scenografij. Svoje stvaritve je predstavil na več razstavah po Sloveniji.

 


Igor Simonović, Srbija

Igor Simonović se je rodil leta 1972 v Beogradu, kjer tudi živi. S slikarstvom se aktivneje ukvarja od leta 2006. Je član skupine Igraši, s katerimi razstavlja od leta 2013. Dela je predstavljal na samostojnih razstavah v Srbiji (Kulturni center, Niš, 2013, Študentski kulturni center, Beograd, 2015) in skupinskih razstavah v tujini (Črna gora, Slovaška, Francija, Malta). Od leta 2010 je bil udeleženec likovnih kolonij. Od leta 2011 se redno udeležuje Bienalov naivne i marginalne umetnosti, ki ga organizira MNMU, Jagodina. Na 15. Bienalu naivne i marginalne umetnosti je prejel nagrado za razstavljena dela.

 


Ivana Stanisavljević Negić, Srbija

Rojena je bila leta 1977 v Beogradu.  Odraščala je ob očetu Milanu in dedu Dragiši, ki sta uspešna kiparja ter tako že zgodaj spoznala neustavljivo željo po ustvarjanju. Kljub umetniškim spodbudam se je vpisala na Fakulteto za šport in telesno vzgojo, hkrati pa od leta 2000 intenzivno slikala. Leto kasneje je pričela sodelovati na skupinskih razstavah doma in v tujini. Je članica Združenja likovnih umetnikov Srbije. Redno razstavlja po celi Evropi.

Udeležila se je 45. in 47. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov.

 


Denis Toth, Hrvaška

Denis Toth je bil rojen 1980 v Koprivnici kot sin naivnega slikarja Mata Totha. Tako je že kot mladenič spoznal slikarstvo Podravine in se navdušil nad lepotami kmečkega življenja. Je član Likovne sekcije Podravka 72. Predstavil se je na dveh samostojnih razstavah v Koprivnici, udeležil pa se je številnih skupinskih razstav, sodeloval v umetniških kolonijah, daroval slike v dobrodelne namene…

 

 

Program:

12. junija 2016, ob 10. uri: Srečanje ob jutranji kavi, pogovor z umetniki;
14. junija 2016, ob 8.30 uri: obisk udeležencev Malega likovnega tabora v galeriji;

17. junija 2016, ob 10. uri: delavnica za srednješolce V svet umetniške fotografije z Maticem Brumnom;

18. junija 2016, ob 10. uri: predaja likovnih del galeriji in zaključek tabora;
18. junija 2016, od 10. do 24. ure: Dan odprtih vrat ob Poletni muzejski noči z bogatim spremljevalnim programom.

18. junija 2016, ob 15.00: Koncert učencev Glasbene šole Trebnje

18. junija 2016, ob 16.00: Koncert učencev Glasbene šole Trebnje

18. junija 2016, ob 17.00: Koncert učencev Glasbene šole Trebnje

18. junija 2016, ob 18.00: Koncert učencev Glasbene šole Trebnje

18. junija 2016, ob 20. uri: Se spomniš Lučkota? Pogovor  o slikarju in ilustratorju Lucijanu Reščiču

Oglejte si tudi