Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

TREBANJSKA OPERNA DIVA ZNOVA NAVDUŠILA

TREBANJSKA OPERNA DIVA ZNOVA NAVDUŠILA

 

Leto 2017 so župani občin Mirna, Mokronog – Trebelno, Šentrupert in Trebnje ob pomembnem jubileju 50. Mednarodnem taboru likovnih samorastnikov Trebnje razglasili za Leto kulture Temeniške in Mirnske doline. Poleg dogodkov, ki so se že zvrstili, bo Občina Trebnje sofinancirala še niz kulturnih dogodkov v soorganizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Trebnje, Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje in Glasbene šole Trebnje.

Prvi dogodek v sklopu dogodkov je bil koncert sopranistke Jerice Steklasa: Hvalnica glasbi, ki se je odvil v četrtek, 21. septembra 2017, v avli CIK Trebnje. O tem, da Trebanjci cenijo operno petje in operno divo Jerico Steklasa, je pričala polna dvorana obiskovalcev.

Na klavirju je Jerico spremljala pianistka prof. Joelle Bouffa, Jeričina sestra Urška pa je večer povezala z umetniško besedo.

Za prijateljsko druženje po koncertu so poskrbeli Jeričini svojci.

V času koncerta je potekala tudi filmska delavnica z učenci OŠ Trebnje pod mentorstvom Tomaža Pavkoviča. Udeleženci delavnice so posneli dogajanje. Koncert je fotografiral Brane Praznik, ki je avtor fotografij v galeriji.

Naslednji koncert v sklopu dogodkov Leta kulture Temeniške in Mirnske doline 2017 bo v četrtek, 9. novembra 2017, ob 19. uri, v avli CIK Trebnje in sicer koncert Družinskega kvarteta Strmole.

Že sedaj vljudno vabljeni!

 

O Jerici Steklasa:

Mlada sopranistka Jerica Steklasa je stopila na glasbeno pot s šestimi leti z igranjem violine, 3 leta kasneje pa tudi klavirja. Učenje petja je pričela s 13. leti na Glasbeni šoli KGB Ljubljana v razredu prof. Doroteje Cestnik Spasić, dve leti kasneje pa je pevsko izobraževanje že nadaljevala na srednji stopnji na KGB Ljubljana. Od oktobra 2011 študira operno petje na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) pri svetovno priznani profesorici Claudii Visca. Marca 2016 je uspešno zaključila dodiplomski študij (Bachelor of Arts), sedaj pa nadaljuje študij na podiplomskem študiju, smer “Lied und Oratorium”.

Jerica Steklasa veliko nastopa, tako doma kot v tujini (Avstrija, Nemčija, Bulgarija, Švica, Japonska, Avstralija, Madžarska, Nizozemska,...) ter prejema odlične kritike. Sodelovala je s priznanimi slovenskimi in tujimi dirigenti (kot npr. Peter Falk, Guido Mancusi, Oliver Ostermann, Hermann Breuer, Nayden Todorov, Loris Voltolini, Simon Krečič, Igor Švara) ter vrhunskimi orkestri (npr. Thüringen Filharmonija, Schloss Schönbrunn orkester, Bühne Baden orkester, Simfonični orkester Rousse, Simfonični orkester Burgas, Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonični orkester SNG Opera in balet Ljubljana). Maja 2015 je skupaj s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Maestra Simona Krečiča za arhiv posnela “Štiri ljudske pesmi za sopran in orkester” skladatelja Pavla Mihelčiča. Aprila 2015 je skupaj z Akademskim simfoničnim orkestrom Dunaj koncertno izvedla sopran solo Orffove kantate "Carmina Burana" pod taktirko Sándorja Károlyija. Julija 2015 je nastopila na Dobrodelnem Aninem plesu v Kristalni dvorani v Rogaški Slatini, v organizaciji Rotary Cluba Ljubljana Emona.

Mlada sopranistka je dobitnica številnih prvih državnih in mednarodnih nagrad. Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana ji je leta 2011 podelil Škerjančevo nagrado za umetniško uveljavljanje šole. Novembra 2013 je na mednarodnem operetnem tekmovanju »Nico Dostal« prejela 2. nagrado in posebno nagrado publike. Marca 2015 je na mednarodnem pevskem tekmovanju “Vissi d’arte” v Pragi prejela 1. nagrado, prav tako 1. nagrado tudi maja 2015 v Sofiji na mednarodnem Lied-Duo tekmovanju “Richard Strauss”. Septembra 2015 je na 8. mednarodnem tekmovanju Heinrich Strecker “Cross over” v operni kategoriji osvojila 1. nagrado. Po tekmovanju je dobila povabilo, da nadomesti pevko Beate Ritter, ki je zaradi bolezni koncert odpovedala, in je tako nastopila na dobrodelnem koncertu “Wiener Publikumslieblinge” (“Dunajski publiki najljubši”) v Theater an der Wien. Aprila 2017 je na mednarodnem tekmovanju “Hilde Zadek” na Dunaju prejela 3. nagrado in posebno nagrado “Neue Oper Wien”.

Po povabilu avstralskega glasbenika Carla Rafferty-ja je Jerica Steklasa aprila in maja 2013 v Avstraliji, Sydney in Canberra, debitirala v vlogi Pamine v Mozartovi operi Čarobna piščal. Za tem je v Schlosstheatru Schönbrunn na Dunaju debiterala kot Susanna v Mozartovi operi Figarova svatba, Firdiligi v Mozartovi operi Cosi fan tutte (Takšne so vse) in Adele v Straussovi opereti Netopir. Decembra 2016 je debitirala v teatru “Bühne Baden” (Baden pri Dunaju) z vlogo Marie iz Straussove operete “Karneval v Rimu”, za kar je dobila odlične kritike, med drugimi tudi v februarski izdaji pomembnega opernega magazina “Das Opernglas”.

Sopranistka Jerica Steklasa bo 31. decembra 2017 pela na odprtju slavnostnega silvesterskega plesa “HOFBURG Silvesterball” na Dunaju.

 

Oglejte si tudi