Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

GALERIJSKA PALETA

Kot galerijska paleta, je bilo tudi naše dogajanje v preteklem mesecu zelo pestro obarvano. Izvedli smo delavnico Svet je lep in dovršen, Kačurjevski idealist danes s katero so se umetniki posvetili zapuščini Ivana Cankarja. Za glasbeno vzdušje, v okviru Četrtkovih sozvočij, pa sta poskrbela koncerta: kvartet kitar Mascara in klavirski trio Amael, ki smo ju organizirali v sodelovanju z Glasbeno šolo Trebnje.

 

Osrednji spomladanski dogodek je bilo odprtje razstave APEL podobo na ogled ... Avtorica razstave, Maruša Stupica je na ogled postavila umetniška dela izbranih avtorjev iz zapuščine dr. Zorana Kržišnika in zbirke Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. Dr. Zoran Kržišnik je zvesto spremljal umetnike, usmerjal njihov umetniški razvoj in odločilno vplival na ugled tako Mednarodnega grafičnega likovnega centra, pod okrilje katerega je preselil grafični bienale, kot tudi Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. Prepričan je bil, da je edino pravo vrednotenje umetnosti čas. Prireditev so obogatili učenci in učitelji Glasbene šole Trebnje, slavnostni govornik je bil nekdanji direktor Cankarjevega doma Ljubljana, Mitja Rotovnik. Razstavo, ki je na ogled do 30. septembra, pa je odprl šentrupertski župan Rupert Gole.

 

Veselo pričakujemo junij in s tem prihajajoči 51. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov, ki bo potekal od 9. do 16. junija. Prvi tabor je potekal avgusta 1968 in vse od takrat so likovni tabori postali tradicionalna srečanja umetnikov za ustvarjanje, druženje, izmenjavo izkušenj in ozaveščanje javnosti o naivni likovni umetnosti. Letošnjega tabora se bo udeležilo devet ustvarjalcev in sicer poleg Slovenije tudi iz Francije, Ukrajine, Finske, ZDA in Izraela. Umetniki bodo ustvarjali od nedelje, 10. junija, do petka, 15. junija 2018, od 9. do 12. ure in od 14. do 19. ure, le v sredo, 13. junija, od 9. do 12. ure. Vabljeni k obisku.

 

V času tabora bo potekala tudi uradna otvoritev razstave donacije Špringer – Bernik, ki bo v četrtek, 14. junija 2018, ob 18. uri v Baragovi galeriji. Razstavo bo odprla Jožica Miklič in je obiskovalcem na ogled vse do 26. junija 2018.

 

Vljudno vabljeni!

 

Petra Krnc Laznik, Andreja Hari

Oglejte si tudi